Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co Wam się sprawdziło albo NIE na podłogach?

josephine

Recommended Posts

A ten parkiet modrzewiowy to końcowy koszt (bez montażu), bo coś za tanio mi się wydaje? To samo dotyczy tych desek modrzewiowych 52 zł za m2 to chyba za surowe deski? Coś jeszcze chyba musiałaś z tym robić, polakierować, czy olejować no i ile kosztuje robocizna przy deskach na legarach?

Ja mam deski modrzewiowe klejone a taki jest koszt takiego "luksusu": deski 40 zl/m2 klej poliuretanowy ok 20 zl/m2 lakier ok 10 zl/m2 Nie bylo cyklinowania bo deski byly z faza i dokladnie obrobione a ceny robocizny tez Ci nie podam bo sam kleilem.

Deski modrzewiowe tak sobie nadaja sie na podloge z uwagi na to ze sa miekkie, ale za to odwdzieczaja sie kolorem i faktura. Nie chcialem paneli a byla spora powierzchnia do zrobienia i padlo na deski modrzewiowe.

A tak taka podloga wyglada:

http://www.domzarogiem.yoyo.pl/podloga2.jpg

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety, ja sobie sama podłogi nie położę i muszę liczyć wszystko łącznie z lakierowaniem. Sama materiałów też nie kupię, bo się na tym nie znam i nie mam czasu sama tego robić. Podejrzewam, że jakbym to wszystko zleciła komuś, to koszt mojej podłogi byłby znacznie wyższy niż w twoim przypadku. Podłoga na zdjęciu jest ok, choć nie zupełnie w moim stylu jest ich faktura (za dużo sęków), ale może tylko tak na zdjęciu wyglądają.

A ten parkiet modrzewiowy to końcowy koszt (bez montażu), bo coś za tanio mi się wydaje? To samo dotyczy tych desek modrzewiowych 52 zł za m2 to chyba za surowe deski? Coś jeszcze chyba musiałaś z tym robić, polakierować, czy olejować no i ile kosztuje robocizna przy deskach na legarach? To dość istotne jaki jest właściwy koszt takiej podłogi, bo jak bym chciała sobie taką podłogę zafundować, to jest różnica czy zapłacę 52 zł czy 152 za m2, a z twojego postu wynika sugestia że taka podłoga modrzewiowa to taniocha. Nie jestem zwolenniczką paneli laminowanych, ale jak zapłacisz za nie 50 zł w Comforcie z montażem, to jest to różnica, zwłaszcza przy większych powierzchniach.

No bez jaj, oczywiście że to cena za sam surowiec. Przeciesz samo cyklinowanie i lakierowanie to po najniższych cenach to 20 zł/m2.

To samo tyczy się układania gresów oprócz ceny za m2 nalezy doliczyć profesjonalne szlifowanie krawędzi które kosztuje 20 zł/mb.

Myślę że jak pomnoże metraż podłogi przez 100 zł to wyjdzie ostateczna cena.

Niestety, ja sobie sama podłogi nie położę i muszę liczyć wszystko łącznie z lakierowaniem. Sama materiałów też nie kupię, bo się na tym nie znam i nie mam czasu sama tego robić. Podejrzewam, że jakbym to wszystko zleciła komuś, to koszt mojej podłogi byłby znacznie wyższy niż w twoim przypadku. Podłoga na zdjęciu jest ok, choć nie zupełnie w moim stylu jest ich faktura (za dużo sęków), ale może tylko tak na zdjęciu wyglądają.

Taki urok ma modrzew, właśnie dlatego się go wybiera.

Gładki jest jesion, buk, dąb.

Ja, zdaniem niektórych, popełniłem szaleństwo - w kuchni położyłem na podłogę białe, prawie gładkie, płytki. Ale płytki mnie nie martwią - jedynie fuga która znajdzie się między nimi. Na pewno nie będzie biała, ale ciemnoszarej też nie dam.. :roll:

To daj tzw. manhattan, czyli jasno szary. Ja mam na podłodze w kuchni jasnoszare płytki z tą fuga i na płytki narzekam, a nie na fugę. Fuga jest z Mapei, raz na rok polewam ja domestosem i zostawiam na kilka minut a potem przecieram lekko szczoteczką do zębów i myję wodą - i to tylko w okolicach kuchenki i zlewu, tam gdzie najbardziej się ciapie.

Płytki natomiast masakra, są z połyskiem, pod światło widać każdą kroplę i ślady po mopie. Jedyny sposób na nie to codzienne zmywanie na kolanach szmatką z mikrofibry. Albo niewpuszczanie gości :)

No właśnie, siostra tez ma jasne płytki i jasne fugi w kuchni i holu i w ogóle na te fugi nie narzeka, wiem, tylko że kupiła fugi dobrej firmy i je potem czymś zabezpieczyła, i raz na rok porządnie czyści domestosem lub podobnym, a tak to normalnie przeciera mopem jak myje podłogę i naprawde ma jasne fugi. Musze spytac jakiej firmy te fugi albo czym jes zabezpieczyła. Ja wiem ze pomimo narzekańna forum biorąć pod uwagę ze jednak się da mieć ładne jasne fugi i płytki bez mozolnej pracy przy nich na pewno zdecyduję się na takie - a już niedługo mnie to czeka

Wczoraj zrobiłam objazd sklepów z podłogami - rozbolała mnie głowa od tych różności i nogi od łażenia, ale w sumie niewiele znalazłam i nadal się waham.

Ktoś tu napisał, żeby nie kłaść ciemnej matowej podłogi - a jedne takie grafitowe płytki nawet do mnie przemówiły... na pewno będą niedobre?

W większości podobały mi się kremowe płytki z drobnymi lub większymi maziajkami. Tylko jaka fugę do ich dać skoro nie polecacie jasnych?

Poszukiwania paneli chyba zakończyłam...

Mam jeszcze pytanie, czy widzieliście zestawienie jasnych (klon) rwi z ciemną podłogą? Czy taki zestaw się nie gryzie?

Jarekkur ja mam wylewki robione tradycyjnie, tzn nie maszynowo. Na początku myśleliśmy, żeby położyć deski tak jak się to robiło 100 lat temu...chcieliśmy nawet zdobyć rozbiurkową podłogę ale się nie udało. Fachowiec doradził nam położyć legary a na nich płytę osb i dopiero deskę. Za radą jednego z panów z forum będzie wełna między legarami. Deski mają być na gwożdziach bo podobno technicznie takich desek nie da się położyć na kleju. Mój fachowiec tylko się zastanawia nad moją sugestią odnonie pianki na legarach, według niego to nie bardzo ma sens...a że to nie moja branża to i wiedzy w tym zakresie u mnie brak.

Apropo ciemnych podłóg, u mnie w obu łazienkach, holu, wiatrołapie i kotłowni jet ciemnoszary, matowy kamień- skifer brazylijski, fuga też ciemna, faktura nie jet całkowicie gładka bo kamień niepolerowany, jedynie w jednej łazience mam polerowany. Według mnie nie ma lepszej podłogi do brudu...nic na niej nie widać. Znajomi od lat mają taką i sprawdza się doskonale.

Było co nieco o płytkach w łazience, ja mam białe matowe i jano szarą fugę, według mnie ok. do czyszczenia najłatwiejsze są jasne, matowe.

Jak mogłabym się oprzeć Takim prośbom? :)

Zdjęcia robione dziś, przy pochmurnej pogodzie, w ciemnym korytarzu

http://foto1.m.onet.pl/_m/32c3a9674912f5c25eb20430682372bd,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/4c97d67bb5b67d6cda3d4101b19086b5,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/0565d424f83ed7afafb4a30ce6368bf0,10,19,0.jpg

Hejoo,

Mam prośbę do anety s: powiedz mi, proszę, jak to jest z tą podłogą na legarach. 20-go prosiłam o jakieś wskazówki fachowców (liczyłam na jarekko), ale się nie odzywają.( może zajęci?). O ile taka podłoga będzie wyższa od innej?, jakie wysokie muszą być legary? Jak je układać? Stan na teraz to płyta betonowa (mogę się podnieść o 24-25 cm, to uzależnione od schodów)

Będę wdzięczna.

Hejoo,

Mam prośbę do anety s: powiedz mi, proszę, jak to jest z tą podłogą na legarach. 20-go prosiłam o jakieś wskazówki fachowców (liczyłam na jarekko), ale się nie odzywają.( może zajęci?). O ile taka podłoga będzie wyższa od innej?, jakie wysokie muszą być legary? Jak je układać? Stan na teraz to płyta betonowa (mogę się podnieść o 24-25 cm, to uzależnione od schodów)

Będę wdzięczna.

Żaden ze mnie fachowiec od podłóg drewnianych, ale 25 to mało :( : izolacja, styro, wylewka... to już minimum 18-20 cm... ja miałam 15cm styropianu plus 8 cm wylewki, czyli 23cm plus 2,2 dechy na klej, razem 25,2 cm. / pomijam 2cm osb pod dechami w celu dopasowania się do poziomu okien :wink: /

Tak jak pisze Rasia, trzeba mieć trochę cenymetrów w zapasie...szczerze mówiąc nie wiem jakiej wysokości będą legary ale jesli Chcesz mieć dechy to Możesz to zrobić na kilka sposobów- przykleić do wylewki, położyć płytę osb i popiero dechy, legary i deska no i legary, płyta osb i dopiero deska- ja mam taki wariant. Najlepiej porozmawiaj z fachowcem, jak zobaczy wszystko na miejscu i Powiesz co byś chciała to na pewno znajdzie dobre rozwiązanie.