Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czerwowa narośl na liściach brzoskwini

Recommended Posts

magangs - to kędzierzawośc lisci brzoskwini, choroba grzybicza, teraz na zwalcznie jest juz za pozno, poniewaz wyrosly liscie. Jedyną metoda jest oprysk, zanim pojawią się liście. w wypadku silnego porażenia opryskuje się dwa razy:

1- jesienią po opadnięciu liści (Miedzian 50 WP lub Efuzin 500 SC),

2- wczesna wiosną przed pojawieniem się liści.

jesli opryski nie pomagają podobno działa wycięcie porazonych liści wraz z pędem, na którym rosną. U mnie pomogło wycięcie tuz przy ziemi ;).

moja brzoskwinia też chorowała na kędzierzawosc i to ostro przez dwa sezony - pierwsze opryski tylko czesciowo pomogły więc obrywałem porażone liście ale bez wycinania. teraz opryskałem jesienią i wiosną i wygląda całkiem zdrowo aczkolwiek jeden zniekształcony liśc mimo wszystko sie pojawił. najważniejsze to zrobic obydwa opryski w odpowiednim momencie a będzie dobrze :wink:

Dodam jeszcze do przedmówców, że ten wiosenny oprysk wykonuje się przed pękaniem pąków kwiatowych i trzeba dokładnie pilnować, aby tego nie przegapić po potem jest za późno.

Ja miałem to dwa lata temu i rok temu. W zeszłym roku jak pojawiły się kwiaty i potem chore liście zerwałem wszystkie liście. Drzewko dało radę wypuścić nowe i nawet wydało kilka owoców. I niech CIę nie zmyli, że te nowe liście będą zdrowe, nie znaczy to, że wyzdrowiała. Musisz zrobić oprysk na jesień i na wiosnę. Z tym terminem wiosennym trudno troche trafić, ja w tym roku jak w styczniu było ponad +10st opryskałem pierwszy raz, pewnie niepotrzebnie bo potem były solidne mrozy, potem ponownie jak pąki były nabrzmiałe.

Po pierwszym razie nie wycinaj drzewka, pewnie je odratujesz.