Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zadaszenie tarasu (foto)

Recommended Posts

Ludzie pomocy !!!

Mam taras 4 x 6 m. Wydawalo sie ze do elewacji bedzie pasowal daszek tylko 1,6 x 4 m. Taki zostal zrobiony. Teraz mamy na nim polozyc dachowke i okazalo sie ze wymaga wzmocnienia i delikatnej przerobki. Moja zona stwierdzila, ze jak mamy go poprawic to ona chce go wymienic. Wg niej daszek powinien zakrywac taras na calosci. Mi znowu wydaje sie ze nie bedzie pasowal do elewacji. Pomozcie i pokazcie jak Wy macie...

Ja bym nie dawała daszku, a markiza to duży koszt i też nie zawsze jest ładna. Mam ten sam kłopot-mój dom ma podobna bryłę. My będziemy szukać tkaniany żaglowej i z tego zrobimy zadaszenie na lato. Będzie biało i lekko. Konastrukcje do tego mąż ma zrobić chyba stalową. Widziałam też konstrukcje z kantówek drewnianych- taki rodzaj pergoli a na tym rozłozone to płótno żeglarskie- wygladało świetnie

a ja co prawda nie odpowiem na pytanie :-) ale pochwalę się, że zamiast budować zadaszenie tarasu postanowiłam zamontować "żagiel"- trójkatne płotno żaglowe na szeklach mocowanych do zakotwionych w murze kół a od strony ogrodu do pala o mocnej podstawie. Oczywiscie korbka do naciągnięcia bedzie konieczna, jak równiez demontaz zimą-czy ktos ma taki daszek? podzielcie się swoimi uwagami o uzytkowaniu.

a ja co prawda nie odpowiem na pytanie :-) ale pochwalę się, że zamiast budować zadaszenie tarasu postanowiłam zamontować "żagiel"- trójkatne płotno żaglowe na szeklach mocowanych do zakotwionych w murze kół a od strony ogrodu do pala o mocnej podstawie. Oczywiscie korbka do naciągnięcia bedzie konieczna, jak równiez demontaz zimą-czy ktos ma taki daszek? podzielcie się swoimi uwagami o uzytkowaniu.

Witam

Ja chcę wykorzystać płótno zwijane, rozwijane i mocowane przez "system knag kip i haków)

Ale - ja mam konstrukcję "zwykłą" drewnianą - Na to uszyty dach z dość grubego płótna.

Na razie to wszystko - w tym roku montuję linki, knagi, kipy (być może kołowrotek też) do zwijania i rozwijania tego płótna

Na razie montaż / demontać tego dachu jest mocno upi..wy (2 dachy gdzieś tak 4x3 i 5x3,5).

Sam jestem ciekaw jak się to będzie zwijało/rozwijało po zrealizowaniu całości pomysłu.

Ochrona prze upałem wg mnie jest zadowalająca, deszcz przez to nie wnika. Tylko przez silnymi wiatrami raczej to demontuję - aby w całości nie odfrunęło

Jak będziesz miał swój pomysł zrealizowany - zamieść jakieś zdjątko - bardzo ciekaw efektu takiego pomysło jestem

pozdr Mariusz