Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie jest - chce przesunąc budynek, co teraz?

Smakor

Recommended Posts

Mam już PnB, mam zgłoszenie robót i takie tam, ale łopaty jeszcze nie wbiłem. No i tak patrze patrzę i zastanawiam się czy nie przesunąc budynku głębiej na działce. Mam okresloną w planie tylko minimalną linię zabudowy 6 metrów. Budynek stoi 6,5m od granicy. Chciałbym go jeszcze cofnąć np o metr.

Co muszę zrobić i czy gra warta świeczki??

Chyba akurat żaden "specu" yu nie zagląda więc jutro zadzwonię do Starostwa i spytam jak oni to widzą.

Jak będze duzy dym to oleje chyba.

W sumie chodzi mi tylko o durną brame wjazdową bo chcę mieć miejsce przed garażem na auta i bramę skrzydłową a "luzu" pomiedzy garażem i autem oraz autem i zamykającą się bramą zostanie dośc mało. Boję się, że kiedyś zona albo i ja zaliczymy "bramę w auto"...

Mam już PnB, mam zgłoszenie robót i takie tam, ale łopaty jeszcze nie wbiłem. No i tak patrze patrzę i zastanawiam się czy nie przesunąc budynku głębiej na działce. Mam okresloną w planie tylko minimalną linię zabudowy 6 metrów. Budynek stoi 6,5m od granicy. Chciałbym go jeszcze cofnąć np o metr.

Co muszę zrobić i czy gra warta świeczki??

Cześć,

W takich sytuacjach robi się projekt budowlany zamienny. Masz o tyle prostą sytuację, że u ciebie zmieni się tylko projekt zagospodarowania działki.

Ale najlepiej skocz do starostwa i zapytaj o szczegóły.

pzdr

Zadzwoniłem do tego g... Starosdtwa po to aby się nic nie dowiedzieć. Oni to są pomocni nie ma co. Dowiedziałem, się tylko tyle, że przusnięcie lub wyciagnięcie budynku w górę to jest ISTOTNA zmiana i wymaga zmiany pozwolenia na budowę. A o szczegóły mam pytać architekta. Oni to w ogóle łąske robia, w tym Starostwie, że nam te PnB wydają mam wrażenie.

Nie wiem dlaczego czepiasz się starostwa. Otrzymałeś pełną i wyczerpującą informację.

Innej nie mogli udzielić. W takiej sytuacji tylko nowe PnB innej możliwości nie ma.

No może się czepiam, ale Pan który mi o tym mówił nie był zbyt "pogadany" i "sympatyczny" a tego nie lubię. Wiem, że inny pracownik jak się akurat na niego trafi jest miły uprzejmy i rzeczowo wyjaśnia od A do Z, nawet laikowi. I tak powinno być. Ale zdaje się trafiłem na szefa wydziału który jak musi szanowną buzię otworzyć do szaraczka z ulicy to już ma z tym problem.

Ale zawdzoniłem do geodety i powiedział, że przynajmniej z poziomem zero nie ma większego problemu gdyz jest nieco "umowny" i można nim troszkę pokombinowac w góre i dół w porozumieniu z kierbudem. I z tego co mówił geodeta poziomu się nie inwentaryzuje, a jedynie obrysy.

przesunięcie budynku powoduje zmianę zagospodarowania działki, a to są zmiany istotne w rozmieniu ustawy Prawo budowlane, o ile przesunięcie budynku bedzie zgodne z DWZ to możesz wystąpić do starostwa o zmianę PnB w zakresie lokalizacji budynku załączając projekt zamienny zagospodarowania terenu