salmon969 17.05.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Mam do podłączenia 6 szt TV .Telewizja naziemna + SAT .Jak podłączyć i jakie urządzenia trzeba mieć aby wszystkie 6 TV miały kanały TV SAT - wszystkie kanały z abonamentu i naziemnej przy jednym tunerze i jednym wykupionym abonamencie ( SAT abonament jeszcze nie wybrany).Podobno się da i są tacy co tak mają .Ale jak to połączyć ? Jak by ktoś nie zrozumiał mojego pytania to chcę zrobić tak jak w bloku z kablówką na każdym telewizorze wybieram wyszukiwanie i znajduje kanały wszystkie dostępne z abonamentu nap Cyfra+ i jestem w stanie je wszystkie oglądać a nie że przy każdym TV mam tuner i sześć wykupionych abonamentów [ od moderatora: temat zamknięty - zdublowany http://forum.muratordom.pl/jak-podzielic-jeden-abonament-np-c-na-6szt-tv,t159939.htm ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 17.05.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 najlepiej poszukać informacji na forum np. tuhttp://forum.muratordom.pl/telewizja-n-hdtv-recorder,t144324.htm?highlight=telewizja%20%20%20hdtv%20recorder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 17.05.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Mam do podłączenia 6 szt TV .Telewizja naziemna + SAT . Jak podłączyć i jakie urządzenia trzeba mieć aby wszystkie 6 TV miały kanały TV SAT - wszystkie kanały z abonamentu i naziemnej przy jednym tunerze i jednym wykupionym abonamencie ( SAT abonament jeszcze nie wybrany). Podobno się da i są tacy co tak mają .Ale jak to połączyć ? Instalacja najsensowniej opisana i z wykazem sprzętu - http://www.dipol.com.pl, dodatkowo można podpiąć np. kamery. N i Polsat nie podzielisz, Cyfrę tak (hasło: spliter) ale nie wyprowadzaj sygnału poza jedno mieszkanie / gospodarstwo domowe bo to już grozi kęsim, kęsim Cyfra+ to toleruje (w regulaminie nie zabrania), ale ponieważ planuje wprowadzić swoją (dodatkowo płatną) ofertę multiroom to pewnie zablokują (utrudnią) możliwość korzystania ze spliterów. Dla zainteresowanych taka sobie dyskusja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 19.05.2009 04:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 podobno najsensowniej podzielić sygnał przez splitter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 19.05.2009 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 podobno najsensowniej podzielić sygnał przez splitter A o czym ja wyżej pisałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.05.2009 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 podobno najsensowniej podzielić sygnał przez splitter Dobrze ci kolega tłumaczy .Tak po chłopsku bo chyba czytać nie lubisz. Potrzeba ci do twojego zestawu: 1.Czaszę nie mniejszą niż 80 cm 2.konwerter na 6 szt wyjść 3.w każdym z pokoi doprowadzone przewody- skrętki lub 4 pinowe 4.w każdym z pokoi doprowadzone przewody koncentryczne 5.w każdym z pokoi gniazda sat-tel-koncentryczne(trzy w jednym 6.przeznaczone miejsce na serwerownie(rozdzielnie sygnału) 7.spliter 8.6 szt dekoderów C+ i 6szt kart klienckich 9. wykupiony jeden abonament 10. mini zestaw do TV naziemnej(dla mnie na razie niepotrzebne póki co) podłączasz-łączysz wszystko do kupy i cieszysz się ,że nikogo nie masz o 14.00 przy wspólnym obiedzie w kuchni. Ja mam dodatkowo w sypialni polsat bo kocham siatkówkę.W takim zestawie i tak nie mam czasu by wszystko przejrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 19.05.2009 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 A nie prościej splitter bezprzewodowy???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.05.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 A nie prościej splitter bezprzewodowy???? Jasne ,że prościej ale za to drożej. dla przykładu: Koszt mojego zestawu na 4 pokoje z robocizną sprzętem około 1500 zł + dwa abonamenty za 90 zł/miesiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.05.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 kabel jest zawsze stabilniejszy i pewny, poza ja np. tym skrętkę mam w każdym pokoju przynajmniej jedną, schodzą sie do piwnicy, tam będzie mała 10" szafka z tanimi patchpanelami, i okablowanie to mogę wykorzystać w przyszłości do każdej niskonapięciowej potrzeby (spliter sat, internet czy siec domowa, telefon, jakieś sterowniki itp, itd), koszt kabla na etapie instalacji elektr. naprawdę znikomy w stosunku do przyszłych możliwościw obecnym domu miałem net po kablu, potem jakiś czas po radiu i jednak wróciłem do kabla... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.05.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Jak by ktoś nie zrozumiał mojego pytania to chcę zrobić tak jak w bloku z kablówką na każdym telewizorze wybieram wyszukiwanie i znajduje kanały wszystkie dostępne z abonamentu nap Cyfra+ i jestem w stanie je wszystkie oglądać a nie że przy każdym TV mam tuner i sześć wykupionych abonamentów to też masz bezprzewodowo? Kolego kabel to ....kabel ale jak się uprzesz to zakładaj radiówkę.Tak do końca to chyba nie wiesz co chcesz w przyszłości oglądać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 19.05.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Jak by ktoś nie zrozumiał mojego pytania to chcę zrobić tak jak w bloku z kablówką na każdym telewizorze wybieram wyszukiwanie i znajduje kanały wszystkie dostępne z abonamentu nap Cyfra+ i jestem w stanie je wszystkie oglądać a nie że przy każdym TV mam tuner i sześć wykupionych abonamentów Mea culpa, nie zrozumiałem, myślałem że ma być tanio, miło i przyjemnie. Jeśli to ma działać tak jak opisałeś to potrzebna jest Ci zwykła stacja czołowa, ciekawe rozwiązania techniczne ma Hirschmann - powinieneś zmieścić się w 20 tysiącach. Jeśli budujesz pensjonat to jest to jak najbardziej sensowne rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 20.05.2009 04:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 tylko domek z sześcioma tv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.05.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 tylko domek z sześcioma tv http://www.telewizjasatelitarna.com.pl/bezprzewodowy-spliter-smartwi-do-cyfry-p-171.html http://www.dipol.com.pl/tv_tv-sat_we_wlasnym_domu.htm http://www.magbudcompany.pl/oferta.php/9/TELEWIZJA_SATELITARNA ten drugi link do strony chyba dla ciebie pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 21.05.2009 03:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 podobno najsensowniej podzielić sygnał przez splitter 3.w każdym z pokoi doprowadzone przewody- skrętki lub 4 pinowe 4.w każdym z pokoi doprowadzone przewody koncentryczne 5.w każdym z pokoi gniazda sat-tel-koncentryczne(trzy w jednym 6.przeznaczone miejsce na serwerownie(rozdzielnie sygnału) 7.spliter 8.6 szt dekoderów C+ i 6szt kart klienckich 9. wykupiony jeden abonament 10. mini zestaw do TV naziemnej(dla mnie na razie niepotrzebne póki co) podłączasz-łączysz wszystko do kupy i cieszysz się ,że nikogo nie masz o 14.00 przy wspólnym obiedzie w kuchni. Ja mam dodatkowo w sypialni polsat bo kocham siatkówkę.W takim zestawie i tak nie mam czasu by wszystko przejrzeć. po co mi przewody- skrętki lub 4 pinowe ?? rozumiem że one są do połączenia splittera z tiunerem a one znajdują się w serwerowni i od nich ciągnę koncentryk do tv w takim razie skrętka nie powinna być ciągnięta do tv bo trunera nie ma przy nim. - jednym przewodem koncentrycznym ciągnę z konwertera i rozdzielam sygnał do sześciu tunerów-TV ? Czy muszę dać sześć przewodów do każdego tunera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 21.05.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 po co mi przewody- skrętki lub 4 pinowe ?? rozumiem że one są do połączenia splittera z tiunerem a one znajdują się w serwerowni i od nich ciągnę koncentryk do tv w takim razie skrętka nie powinna być ciągnięta do tv bo trunera nie ma przy nim. Jest. Telewizor + tuner to jest zestaw - jednym przewodem koncentrycznym ciągnę z konwertera i rozdzielam sygnał do sześciu tunerów-TV ? Czy muszę dać sześć przewodów do każdego tunera ? Niktspecjalny dał Ci link do odrobienia pracy domowej http://www.dipol.com.pl/tv_tv-sat_we_wlasnym_domu.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.05.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 salomonie, ażeby oglądać niezależnie programy na sześciu telewizorach musisz posiadać: sześć telewizorów, sześć tunerów, spliter na szesć kart, i robisz sobie z tego sześć "zestawów" (czyli zestaw to telewizor-tuner-karta spliterowa) do tego potrzebujesz jednego konwertera z sześcioma wyjściami zamontowanego na jednej antenie od konwertera sześć kabli idzie bezpośrednio do sześciu tunerów (nic po drodze nie rozdzielasz), i to jest jedno, a drugie to rozdział sygnału, uprawnień do odbioru, czyli tego zeby ci te tunery działały: i tu każdy z sześciu tunerów (a raczej jego kart spliterowych) ma łączyć się skrętką czy kablem telefonicznym ze spliterem, ot i cała filozofia nie da się tego kolego zrobić na jednym tunerze, ich ma być sześć, na jednym to będziesz oglądał ten sam program na wszyskich telewizorach (no, ewentualnie jak ktoś wspomniał instalacja za 20 tys.zł i wtedy da sie na jednym tunerze ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 22.05.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Mam tak zrobiona instalacje, jak EDDE napisal. Roznica taka, ze splitter bezprzewodowy (zbyt pozno dowiedzialem sie o skretce). Ze stabilnoscia absolutnie zadnych problemow. Jedyne utrudnienie, ze od konwertera do kazdego tunera (dowolnej firmy, byle mial slot na karte) trzeba pociagnac kabel koncentryczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 22.05.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Dodałbym multiswitch, można wtedy puścić w instalację inne sygnały: TV naziemna, radio, kamery, odtwarzacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts