Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podzielić jeden abonament np C+ na 6szt TV

salmon969

Recommended Posts

Mam do podłączenia 6 szt TV .Telewizja naziemna + SAT .

Jak podłączyć i jakie urządzenia trzeba mieć aby wszystkie 6 TV miały kanały TV SAT - wszystkie kanały z abonamentu i naziemnej przy jednym tunerze i jednym wykupionym abonamencie ( SAT abonament jeszcze nie wybrany).

Podobno się da i są tacy co tak mają .Ale jak to połączyć ?

Jak by ktoś nie zrozumiał mojego pytania to chcę zrobić tak jak w bloku z kablówką na każdym telewizorze wybieram wyszukiwanie i znajduje kanały wszystkie dostępne z abonamentu nap C+ i jestem w stanie je wszystkie oglądać a nie że przy każdym TV mam tuner i sześć wykupionych abonamentów

Jak podłączyć i jakie urządzenia trzeba mieć aby wszystkie 6 TV miały kanały TV SAT - wszystkie kanały z abonamentu i naziemnej przy jednym tunerze i jednym wykupionym abonamencie ( SAT abonament jeszcze nie wybrany).

Przy jednym tunerze to się nie da. Poza tym szukaj w sieci pod hasłem sharing.

Na jednym tunerze się ne da jak napisał przedmówca.

Aby na 6 TV ogladać niezależnie 6 róznych programów w tym samym czasie potrzeba 6 tunerów satelitarnych, 6 konwerterów zamontowanych na antenie (lub sensowniej poczwórny i podwójny) lub 6 anten z pojedynczymi.

Wszystko to połączone odpowiednio kablami, lub radiem i do tego splitter, czyli rodzielacz uprawnień cyfry. Oczywiście zamiast splittera, może zastosować tunery oparte na linuksie i one będą robiły za splitter.

Pozostaje jeszcze kwestia legalności - wolno podzielić sygnał tylko w obrębie jednego gospodarstwa domowego, a 6 TV to chyba.....

Jakby co pytaj, chętnie odpowiem.

Arecki

Jeśli to ma być cyfra to zainteresuj się opcją DEVELOPER, być może z sąsiadami wyjdzie to wiele taniej niż indywidualnie. Obecnie opcja ta jest prócz budynków wielomieszkaniowych (kilku odbiorców) i rozwiązanie kablowe jest też wykorzystywana do naziemnej TV cyfrowej bezprzewodowej,(dla osiedli domków jednorodzinnych) obszar zasięgu nawet pół km2 tuner naziemny DVB-T i abonament za pakiet Prestiżowy może wynosić ok. 40 zł. I na każdym TV w którym masz tuner (wbudowany lub zewnętrzny) możesz oglądać dowolny program.

W przypadku Polsatu nie wiem czy lokalni dystrybutorzy oferują takie możliwości.

Na jednym tunerze się ne da jak napisał przedmówca.

Aby na 6 TV ogladać niezależnie 6 róznych programów w tym samym czasie potrzeba 6 tunerów satelitarnych,

Prawda.

i 6 konwerterów zamontowanych na antenie (lub sensowniej poczwórny i podwójny) lub 6 anten z pojedynczymi.i

No to jest fantazjowanie, nikt normalny nie robi takich instalacji w domach jednorodzinnych do takiej liczby odbiorników stosuje się instalacje złożoną z mulitswitcha z odpowiednią liczbą wyjść oraz konwerter typu Quatro.

Przykład takiej instalacji dla domu jednorodzinnego dodatkowo z zezem (obiór z drugiego satelity) i instalacją naziemną RTV tutaj:

http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_i_satelitarnej_na_multiswitchu_w_domu_jednorodzinnym_schemat04.htm

Jeśli autor wątku się uprze przy 6 NIEZALEŻNYCH telewizorach/tunerach to nie wystarczy mu QUATTRO, ale rzeczywiście instalacja z multiswitchem rozwiązuje połączenie TVSAT i naziemnej w jednej instalacji.

Wiadomo, że w domu jednorodzinnym nikt nie robi takiej instalacji, a poza domem to już jest nielegalne (mam na myśli dzielenie uprawnień poza gospodarstwo domowe)

Zawsze zostaje sharing, ale to nie upraszcza instalacji i jest raczej tematem na inne specjalistyczne fora ;-)

Jeśli autor wątku się uprze przy 6 NIEZALEŻNYCH telewizorach/tunerach to nie wystarczy mu QUATTRO

Wystarczy jedno Quatro + multiswitch z 6 lub więcej wyjściami.

Zasadnicze pytanie to czy to ma byc instalacja w jednym domu jedno lub wielorodzinnym czy w kilku domach.

Jeśli jeden dom to najlepiej zrobić instalacje na multiswitchu.

Jeśli kilka to raczej niezależne instalacje antenowe.

No i jeszcze pomijając aspekt moralny takiego dzielenia to trzeba mieć albo bardzo dużo zaufania do odbiorców albo być bardzo głupim - wystarczy, że jeden z klientów się obrazi i zakapuje osobę udostępniającą kartę a konsekwencje będą dla niej bardzo przykre.

Teraz chyba odejdę trochę od głównego wątku, ale widzę że się znasz, więc skorzystam. Konwerter jest sterowany zdaje się napięciowo i nie może być na raz wysterowany więcej niż na jedną "stację", więc jak quatro (czyli 4) może obsłużyć 6 tunerów? Rozumiem, że na schemacie są dwa quatro, ale jeśli 6 osób/tunerów będzie chciało obejrzeć 6 programów z astry?

Konwerter jest sterowany zdaje się napięciowo i nie może być na raz wysterowany więcej niż na jedną "stację", więc jak quatro (czyli 4) może obsłużyć 6 tunerów?

Konwerter jest sterowany za pomocą napięcia (polaryzacja) oraz częstotliwości (pasmo dolne i górne) w sumie daje to cztery różne możliwości dla sygnału na wyjściu konwertera. Konwertery typu Qatro zapewnia wszystkie te 4 możliwości jednocześnie każda na innym wyjściu. Rolą multiswitcha jest jest przełączenie podpiętego tunera pod odpowiednie wyjście konwertera.

Wybór konretnej "stacji" dokonuje się w całości po stronie tunera (a raczej Set Top Boxa -STB) i polega na wstrojeniu modułu tunera w STB w odpowiednią czestotliwość i po zdemodulowaniu oraz zdemultipleskowaniu zapodaniu pakietów z danymi wybranego przez użytkownika serwisu A/V do dekoderów. Tak to "z grubsza" wygląda.

Dla domu jednorodzinnego przy tak dużej liczbie odbiorników jak już pisałem lepiej zrobić kulturalną instalacje na multiswichu, przykład podałem powyżej.

Natomiast jeśli chodzi o sam splitter to fajnym (ale i dość drogim) rozwiązaniem jest np ten:

http://www.allegro.pl/item632977847_splitter_bezprzewodowy_100m_cyfra_kurier_gratis.html

- bezprzewodowy i do 8 odiorników.