Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KONWALIA pracownia HORYZONT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 314
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Baba dzięki, odpisałam:D

A ty jaki będziesz miała komin? i wogóle jaki wam wyszedł koszt?

Robiąc wycenę nie dostałam ofery na komin bo w hurtowni mi powiedziano że mają się ceny zmienić tak więc nie wiem ile ta przyjemność kosztuje :-?

Sorry - nie zauwazyłam tego o kominie.

Chyba zdecydujemy się na Schiedla, wycena wyszła 5500 za komplet. Murowany majster wyliczył nam na jakieś 3500-4000. Jednak praktycznie wszyscy radzą nam zainwestować w systemowy - ponoć nic się z takimi nie dzieje, z "murowańcami" bywa różnie...

Baba dzięki za info :) Możesz napisać coś więcej o tym kominie, ile przewodów spalinowych a ile wentylacyjnych i o jakim przekroju? Chyba że nie zmienialiście nic i jest taki jak w projekcie.

Acha jeszcze jedno czy robicie komin w garażu?

Tr33 witaj w klubie :D

Komin w garażu :o :o ? szczerze mówiąc takie rozwiązanie nie było nawet brane pod uwagę. Napisz coś więcej, po co go ewentualnie robić.

Co do "klocków" komina systemowego, robimy tak:

- dymowy dwudziestka + wentylacyjny (kominek)

- spalinowy 16 + wentylacyjny

- dwa podwójne ciągi wentylacyjne.

Zorientujemy się, czy do gazu może pójść 18-tka (wtedy komin będzie miał kształt pełnego prostokąta, jesli nie - trzeba będzie kombinować.

Hmm...napisałam komin w garażu :roll: chodziło mi o przewód wentylacyjny :oops: bo taki jest w projekcie.

Aha :D

To pewnie robimy. Specjalnie nie roztrząsałam tego tematu. A co ewentualnie przemawia za nie-robieniem?

Heja dziewczyny!

U mnie kończą krycie dachu :D W tym tygodniu kończą ścianki na górze. Potem wchodzi hydraulik i elektryk. A od połowy sierpnia zaczyna sie wykończeniówka.

Ja mam dwa kominy :D . Jeden od kominka tak jak w projekcie, a drugi wychodzi z pokoju na górze obok łazienki. Tam będzie u nas piec. No i obydwa kominy wychodzą bezpośrednio w kalenicy.

No tak kaska to problem :roll:

Rozmawiałam ze swoimi sąsiadami, którzy już kończą swoje domki i ci co zagolopowali się z drewnianyymi oknami, dachówką ceramiczną itp. bardzo narzekają że przeinwestowali trochę i teraz brak kaski na wykończeniówkę. Natomiast inni sąsiedzi co skromniej budowali swój domek już dawno w nim mieszkają i są zadowoleni. No ale to wszystko zależy właśnie od zasobów tej kaski :roll:

Wioma mi się podoba twoja dachówka :) wybrałaś esówkę czy rzymską?

z tej półki cenowej to tez mi sie podoba- np. euronit czy IBF wyglada troche gorzej (wg mnie)

Wybralismy podwójna rzymską(ponoc na takich prostych dachch jak nasza konwalia rzymska wyglada bardziej efektownie- tak przekonywał mnie facet który specjalizuje sie w sprzedazy dachówek- ale od niego nie kupilismy :roll: