wioma 21.11.2004 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 czescchyba dołacze do klubu miłosników konwalii.Intresuje mnie ile kosztuje wybudowanie tego domku, nie kosztorys tylko stan faktyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioma 21.11.2004 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 dzieki [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryza 02.12.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Hejka. Wydaliśmy na stan surowy otwarty Konwalii 130 tys. (tyle wzięła firma budowlana)Mamy zamontowane okna, zrobioną kanalizację i robimy elektrykę. Pozdrówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryza 02.12.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Hejka. Wydaliśmy na stan surowy otwarty Konwalii 130 tys. (tyle wzięła firma budowlana)Mamy zamontowane okna, zrobioną kanalizację i robimy elektrykę. Pozdrówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioma 02.12.2004 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Dzieki za infostan surowy otwarty, tzn 130 tys bez dachu,( a ile bedzie kosztował dach konwalia wersja C), poza tym może jakies zdjecia wrzucisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 03.12.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 bryzaZgodnie z Twoim pozwoleniem sprzed paru postów umieszczam zdjęcia waszej Konwalii ale jesli zmieniłaś zdanie to je wykasuj. http://foto.onet.pl/upload/31/31/_378082_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/47/46/_378079_n.jpg[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioma 03.12.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 monka dzieki za zdjeciabryzawidze ze zrezygnowałas z lukarny na rzecz okna połaciowego (tez tak chcialam zrobić).Pisalas ze masz stan surowy otwarty , a dach juz masz, tzn kwota ktora wymienialas wczesniej to juz jest z dachem?Ja chyba bede kupowac konwalie w lustrzanym odbiciu , bo moja dzialka ma wjazd od wschodu, wtedy korzystniej jest wzgledem stron swiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 03.12.2004 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 My też mamy lustrzane odbicie, już kupione Tylko że my planujemy kuchnię przerzucić na tę stronę od wejscia a salon tam gdzie teraz jest kuchnia i wtedy wyjście na taras mamy od strony południowej mniej więcej tam gdzie teraz jest okno w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 06.12.2004 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 @bryza Mam prośbę. Czy mogłabyś napisać troche więcej o kosztach? Tzn z czego budujecie, ile kosztował materiał, ile robocizna itd. Byłbym wdzięczny. Myslę że nie tylko ja @monka Wielkie dzięki za zdjęcia . My bedziemy występować o pozwolenie. Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie to zaczerpnąłem dużo z tego co napisała mi bryza na PM. Z kuchnią robię tak samo. I jeszcze inne zmiany. Z tego powodu pani architekt która wprowadza zmiany w projekcie robi od początku rysunek parteru. Czy ktoś wie może jaki jest koszt lucarny? Faktycznie jest to aż tak drogie? Bo okno połaciowe nie wygląda już tak ładnie jak lucarna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 06.12.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 BroncioTo są zdjęcia Konwalii bryzy, mam nadzieję że nie pogniewa się za ich umieszcenie. Napisz coś więcej o zmianach w projekcie bo jestem bardzo ciekawa,też pracujemy nad zmianami może podpowiecie jakieś rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 06.12.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 @monka Wiem że są to zdjęcia od bryzy. Tobie dziękuje za umieszczenie tych zdjęć Jeżeli chodzi o zmiany. Może zacznę od parteru. Numeracja jak na projekcie. Parter Garaż: zlikwidowaliśmy drzwi wyjściowe na "ogród" 9: likwidacja projektowanego wejścia, nowe bedzie z wiatrołapu, zamiast okna będą drzwi i powstanie z tego duże pomieszczenie gospodarcze. 8: likwidacja drzwi balkonowych, zamiast nich tylko okno, ściana zamiast drzwi do 7 4: kuchnia - tutaj jest najwięcej problemów, bedzie ona po prawej stronie a salon przesunie sie w miejsce kuchni, krótko mówiąc lustrzane odbicie kuchni z salonem. 5,6,7: powyższa zmiana powoduje zmianę w tych pomieszczeniach. Powstanie większa łazienka i z niej przejście do kotłowni. Nie będzie jednego okienka. Poddasze. Tutaj zmian trochę mniej. 7: chcemy połączyć ten pokój z przedpokoikiem przy schodach. Ale to jeszcze nie jesteśmy pewni. 2: z tego pokoju zrobimy pralnie, suszarnie i "graciarnie" To tyle. Jak pisałem w poprzednim poście dużo zmian pożyczyliśmy od bryzy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 06.12.2004 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 mi osobiscie te projekty nie odpowiadaja maja za male salony jak na tak duzy metraz domu.lepsze ma archipelag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryza 07.12.2004 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Witajcie. Kwota, którą podałam jest z dachem. Czyli 130 tys. (materiał+robocizna). Firmie płacilismy za poszczególne etapy. Czasami robocizna wychodziła ok 1/3 kosztu jednego wykonanego etapu. Piekielnie dużo. A oto przeróbki (niektórzy to już czytali ) Usytuowanie domu: wejście do domu od zachodu, a reszta to wiadomo:). Przeróbka samego wejścia do domu - główne drzwi wejściowe do przedsionka a w przedsionku dopiero drzwi garażowe i wejście do przedpokoju. Ponieważ będziemy tam mieszkali z Tatą, to Tata ma swój pokój w 8 i z 8 zrobiliśmy wejście do jego własnej łazienki do 6. Ubikację zrobimy pod schodami dla gości - wystarczy. Z 7 i 5 zrobiliśmy większą kotłownię do której się wchodzi z kuchni (jak na projekcie). Schody mam przerobione tak, że jest duży spocznik (z na którym mogę postawić drabinkę do umycia okna). Wejście do 9 jest na wprost okna w gabinecie. Oczywiście zlikwidowałam wyjście z 8 na taras czy tam podwórko i w 10 też nie ma z tyłu wyjścia. Na poddaszu Przede wszystkim, to podnieśliśmy ścianę kolankową i zrobiła się większa powierzchnia użytkowa no i spad dachu nie zaczyna się prawie od podłogi tylko na wysokości ok 80 cm na podłogą (bez wylewek, bo oczywiście ta wysokość się zmniejszy gdy przyjdzie robić podłogę.) masło maslane . Z 7 i tego przedpokoiku zrobimy 1 duży pokój dwupoziomowy. Lucerna zlikwidowana i wstawione okno połaciowe; koszty lucerny !!! To na razie na tyle. Z autoryzacją zmian nie mieliśmy problemów, ale oczywiście najpierw zadzwoniliśmy do autora projektu czy takie zmiany jakie chcemy są wykonalne i czy są dodatkowo płatne. Posłaliśmy listę zmian i dostaliśmy potwierdzenie i zgodę na zmiany. Pozdrówki Dzięki za umieszczenie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2004 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Wiecie, co? Na 99% zmienimy projekt na "konwalię" . Funkcjonalnie bardziej nam odpowiada, jest nieco wiekszy od projektu, który zakupilismy, ma kotłownię której jednak nam brakowało.Mam pytanie: czy ktoś z Was buduje wersję "B"? My mamy działkę z wjazdem od południa, odpowiadają nam wersje B lub C. B wydaje się tańsza w realizacji (prostszy dach, mniejsza powierzchnia zabudowy).Czy ktoś z Was może stawia swoją konwalijkę w okolicach Lublina?PozdrawiamBabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 10.12.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 baba_budowniczyWitaj w gronie. Czy to znaczy że będziesz wymieniała projekt?Określ sobie co dokładnie chcielibyście zmienić w projekcie i zadzwoń do Horyzontu bo z tego co wiem to maja trochę poprzerabianych tych projektów. Dzisiaj w rozmowie z panią z biura dowiedziałam się że jest np. projekt Konwalii przerobiony bardziej na Sosenkę czyli akurat to co my chcemy zrobić. Ja już kupiłam projekt i wybieramy się z mężem obejrzeć Konwalię w realu, zadzwoniłam do Horyzontu no i udzielili mi informacji po uprzednim skontaktowaniu sie z właścicielem gdzie jest budowana. Jak dobrze pójdzie to w niedzielę lub poniedziałek będę mogła przedstawić Wam relację z wycieczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 baba_budowniczy Witaj w gronie. Czy to znaczy że będziesz wymieniała projekt? Określ sobie co dokładnie chcielibyście zmienić w projekcie i zadzwoń do Horyzontu bo z tego co wiem to maja trochę poprzerabianych tych projektów. Dzisiaj w rozmowie z panią z biura dowiedziałam się że jest np. projekt Konwalii przerobiony bardziej na Sosenkę czyli akurat to co my chcemy zrobić. Ja już kupiłam projekt i wybieramy się z mężem obejrzeć Konwalię w realu, zadzwoniłam do Horyzontu no i udzielili mi informacji po uprzednim skontaktowaniu sie z właścicielem gdzie jest budowana. Jak dobrze pójdzie to w niedzielę lub poniedziałek będę mogła przedstawić Wam relację z wycieczki. Tak jak mówiłam, zdecydowaliśmy się na 99%. Obecny nasz projekt ma mniejszy salon, nie ma kotłowni, przydałby się nam też jeszcze jeden pokój na parterze (jest nas piątka i do tego musimy mieć pracownię w domu, a marzy się nam pokoik fitness). Konwalię zauważyłam już po zakupieniu projektu, po długich namysłach zdecydowaliśmy, że zainwestujemy w zmianę żeby później nie żałować, że nie mamy tego czy owego, a mogliśmy. Kosztowo też oba domy wygladają podobnie. Poprzymierzamy się do poszczególnych wersji i wybierzemy to, co nam odpowiada na 100% (przeróbki już zakupionego projektu wyniosą nas mniej więcej tyle samo lub więcej niż zakup nowego, a do tego jest to dosyć ryzykowne (chcieliśmy np wydłużyć bryłę, zmienić balkonik na wykusz - tu wszystko już mamy gotowe ) Mam nadzieję, że następnego "frycowego" nie będzie (ale z tego co wiem, nie my jedyni zmieniamy projekt, nie wszyscy się tylko przyznają ) BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marynka 11.12.2004 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Baba_budowniczya rozważałaś taki projekcik: http://www.domek.net.pl/mur_007-modrzewiowy_front.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.12.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Baba_budowniczy a rozważałaś taki projekcik: http://www.domek.net.pl/mur_007-modrzewiowy_front.htm Tak, też jest bardzo podobny do poprzednio wybranego i całkiem, całkiem... Na pewno sporo tańszy w realizacji (mniejszy, bez wykuszu i balkoniku) Ale jak zobaczyłam "konwalię", spodobała mi się od pierwszego wejrzenia. I (chyba) jednak przy niej zostaniemy. Pozdrawiam BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 13.12.2004 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Witam sympatyków Konwalii.Tak jak planowaliśmy, w sobotę wybraliśmy się na wycieczkę krajoznawczą w poszukiwaniu Konwalii. Obiekt zlokalizowaliśmy w miejscowości pod Poznaniem na działce sympatycznego p. Sławka. Prezentuje sie całkiem nieźle, w stanie surowym, ściany z bk, dachówka ceramiczna, całkowite podpiwniczenie budynku. Powiem szczerze, że po zakupie projektu dopadły mnie czarne myśli, że ten dom jest za duży, że landarę jakąś pobudujemy, tym bardziej że planujemy garaż dwustanowiskowy, gotowa byłam nawet odesłać projekt do biura. Dlatego aby rozwiać wszelkie wątpliwości chcieliśmy zobaczyć dom na żywo. Teraz już wiem. Taki dom chcę mieć. Odniosłam tylko wrażenie że wykusz i balkon nad wykuszem to elementy bardziej dekoracyjne jak funkcjonalne, dlatego że głębokość wykuszu to ok. 85 cm a balkoniku na górze ok. 135 cm jeśli dobrze pamiętam. Zresztą my te elementy wykluczyliśmy na samym początku i nie stanowią one dla nas problemu. http://foto.onet.pl/upload/13/55/_382948_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/47/28/_382949_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/9/11/_382945_n.jpg Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.12.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Monka - dzięki za zdjęcia Dołączamy do klubu BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts