Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KONWALIA pracownia HORYZONT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 314
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie - jaka wychodzi powierzchnia poddasza po zaprojektowaniu ścianki kolankowej (ok 80 cm - na 3 pustaki)?

Czy ktoś zmienił schody zabiegowe na dwubiegowe?

Jak rozwiązaliście kwestię pionów kominowych po przerzuceniu kuchni na druga stronę?

Pozdrówka, przesyłam zapach konwalii ;-)

BabaB

A gdzie reszta? Odezwijcie się.

Podejrzewam, że reszta, podobnie jak ja, zapadła w sen zimowy.

Mnie również cieszy powiększające się grono, nawet nie tyle sympatyków, ile przyszłych użytkowników Konwalii.

Być może, że powierzchnia jaką się uzyskuje z wykusza jest niewielka, a o ewentualnych zaletach balkonu nie będę dyskutował, niemniej absolutnie pewien jestem, iż dom bez tych elementów traci coś ze swego uroku. :(

Może inni również się w tej materii wypowiedzą.

Pozdrawiam.

My zmieniliśmy schody na dwubiegowe, trochę trzeba było pokombinować ale jest ok.

Jeśli chodzi o kuchnię to my zmieniamy, mamy projekt w lustrzanym odbiciu, po zamianie komin zostaje tam gdzie był, nam to wychodzi koło wejścia do salonu. Za kominem będzie kotłownia i łazienka (w miejscu pomieszczenia 5,6,7).

Hej :-). Moja Konwalia już zamówiona, wstępne adaptacje omówione z architektem.

Mam pytanie - czy w samym projekcie są jakieś "zagwozdki", czy na jakieś rozwiązania narzekali wykonawcy? Jeśli tak, to proszę o wskazówki, co można poprawić (ewentualnie) na etapie adaptacji.

Pozdrawiam

BabaB

Witam, właśnie zobaczyłam że zżarło mi połowę wczorajszego posta :evil:

stan13

Cieszę się że tu trafiłeś :lol: :lol: :lol:

Z tym wykuszem i balkonem pewnie masz rację ale u nas klamka już zapadła i będzie Konwalia w wersji okrojonej :-?

baba_budowniczy

Ja też jestem na etapie projektowym wiec nie mam doswiadczenia z wykonaniem i nie wiem czy wiele będę mogła pomóc. Według mnie trochę problemowe są słupy na poddaszu gdyż ograniczają możliwości przesuwania ścianek. Inny problem to okno na korytarzu, parapet okna wychodzi na wysokości ok. 2,10 (liczone od podestu, bo zmieniliśmy schody na dwubiegowe). Jest to trochę problemowe jak dasz niżej to niezbyt ładnie wygląda na elewacji.

To tyle co mi przychodzi do głowy.

• 2 weeks później...

[baba_budowniczy

Ja też jestem na etapie projektowym wiec nie mam doswiadczenia z wykonaniem i nie wiem czy wiele będę mogła pomóc. Według mnie trochę problemowe są słupy na poddaszu gdyż ograniczają możliwości przesuwania ścianek. Inny problem to okno na korytarzu, parapet okna wychodzi na wysokości ok. 2,10 (liczone od podestu, bo zmieniliśmy schody na dwubiegowe). Jest to trochę problemowe jak dasz niżej to niezbyt ładnie wygląda na elewacji.

To tyle co mi przychodzi do głowy.

Jestem po rozmowie z architektem i wykonawcami. Zamierzamy wprowadzić następujące zmiany:

- wykonanie ścianki kolankowej - na jakieś 2 Max-y

- zmiana kąta nachylenia dachu (będzie mniej stromy, a jednocześnie zmniejszy się jego powierzchnia), lekkie wydłużenie krokwi, zmiana sposobu deskowania dachu od spodu.

- likwidacja wyjść od strony północnej

Zostaje: lukarna (a jednak ;-)) i schody zabiegowe - podobno te co są, nie należą do zabójczo pokręconych

Pozwolę sobie dołączyć zdjęcia Konwalii z Ytongu:

http://www.domnahoryzoncie.pl/klub/photos/150_s.jpg

i

http://www.domnahoryzoncie.pl/klub/photos/149_s.jpg

Rozmawiałam też z architektami z Horyzontu. Sporo osób kupiło ten projekt, ale o wybudowanych wiedzą na razie dwóch...

Pozdrawiam

BabaB

baba_budowniczy

cieszę się, że Twoje prace postepują. Nasz projekt właśnie przechodzi przez zud i myślę że za dwa tygodnie będzie złożony wniosek o pozwolenie na budowę.

Też się kontaktowałam z Horyzontem w sprawie wybudowanych Konwalii i z tego co wiem to wybudowane są trzy: Konwalia bryzy, p. Sławka u którego byłam na wizji lokalnej no i ta, której zdjęcia zamieściłaś - z tego co wiem to domek stana 13.

Pozdrawiam

[baba_budowniczy

Pozwolę sobie dołączyć zdjęcia Konwalii z Ytongu:

http://www.domnahoryzoncie.pl/klub/photos/150_s.jpg

i

http://www.domnahoryzoncie.pl/klub/photos/149_s.jpg

Witam

niestety nie jest to Ytong. Monka ma rację, że jest moja budowa. Natomiast bardzo jestem ciekaw skąd te zdjęcia na forum, skoro ja ich nie udostępniałem. Mało tego, ja ich nie robiłem. Niemniej spieszę dodać, że jest to stan sprzed ocieplenia budynku.

Załączam pozdrowienia noworoczne dla wszystkich aktualnych inwestorów i przyszłych budowniczych Konwalii.

stan13

Zdjęcia pochodzą z Klubu Horyzontu

Jak poszukiwałam wybudowanej Konwalii z myślą zobaczenia jej w realu to poproszono mnie żebym zrobiła zdjecia Konwalii wybudowanej pod Poznaniem bo dysponuja tyko zdjęciami z Twojej budowy, które sami zrobili :lol:

Stan jesli to nie ytong to co? Bo też myslałam że to ytong

Też pozdrawiam wszystkich budowniczych Konwalii, spełnienia marzeń w nowym roku :lol: :p :lol:

Witam

niestety nie jest to Ytong. Monka ma rację, że jest moja budowa. Natomiast bardzo jestem ciekaw skąd te zdjęcia na forum, skoro ja ich nie udostępniałem. Mało tego, ja ich nie robiłem. Niemniej spieszę dodać, że jest to stan sprzed ocieplenia budynku.

Załączam pozdrowienia noworoczne dla wszystkich aktualnych inwestorów i przyszłych budowniczych Konwalii.

Stan13 - zdjęcia te skopiowałam z miejsca, o którym napisała już Monka. Nie wiedziałam, że jesteś na tym forum i nie zyczysz sobie ich publikacji, przepraszam :oops:

Pozdrawiam wszystkich budowniczych Konwalii, życząc aby rosły i piękniały w roku 2005, oraz aby ten rok był szczęśliwy, radosny i pełny zrealizowanych zamierzeń

BabaB

Witam wszystkich ponownie!

Dzisiaj w Urzędzie Dielnicy Białołęka złożyłem wonisek o PNB :D

Jestem ciekaw ile czasu zajmie im rozpatrywanie mojego wniosku?Podobno ma być w miarę szybko. Czas pokaże.

stan13

Czy mógłbys coś więcej napisać o swojej Konwalii. Z czego budowałeś (juz wiemy że nie z Ytonga :wink: )? Może wprowadziłeś jakieś zmiany? Czy miałeś jakieś problemy podczas budowy? No i najważniejsze koszty.

Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje.

Teraz jesteśmy na etapie wyboru materiału z jakiego bedziemy budować. Zastanawiamy się nad technologią, ktora cały czas jest niezbyt rozpowszechnina w naszym kraju. Mamy również na oku firmę, która wybudowała już ponad 20 domów w tej technologii (od 99 roku). Specjalnie na razie nie piszę z czego. Nie chcę zapeszać :D .

Pozdrawiam konwaliowców :D

Witamy, witamy :-).

U nas w końcu zbliża się ku finałowi sprawa mediów, jak już wszystko będziemy na 100% wyjaśnione, projekt idzie na ZUD. Problem jest związany z gazem - planujemy piec gazowy, którego instalację brak gazu mógłby poważnie utrudnić ;-). Ale jesteśmy coraz lepszej myśli w tej kwestii.

Robimy kilka adaptacji - tutaj chciałam jeszcze raz podziękować Bryzie za bardzo cenne podpowiedzi :D. . Teraz nad projektem pracuje architekt, efekt finalny bardzo chętnie zaprezentujemy.

Także zastanawiamy się jeszcze nad materiałem, ale raczej będą to Maxy lub U220. Dach z ceramiki, chyba dachówka L15.

Zastanawiamy się także nad zakupem rekuperatora. Samo urządzenie stałoby w nieużytkowym stryszku, także zamiast sufitu podwieszanego z KG zrobimy drewniany nad poddaszem.

Stan13 jeśli sobie nie życzysz "eksponowania" Twojego domu na forum, daj znać - usunę posta

Cieszę się, że nas przybywa :-)

Pozdrawiam wszystkich

BabaB

Baba_budowniczy

Nie wiedziałam, że jesteś na tym forum i nie zyczysz sobie ich publikacji, przepraszam

Wychodzi na to, że muszę się wyspowiadać. :o :( Nie chodziło mi o fakt zamieszczenia zdjęć, tylko o ich źródło. Nie musisz nic usuwać. Dziwi mnie natomiast informacja, iż "horyzont" wskazując na zastosowany materiał mówi o ytongu. W przypadku budowy z tego materiału wykusz musiałby posiadać dwa dodatkowe słupy, co widać na zdjęciach zamieszczonych przez Monkę.

Broncio

Ja budowałem z SILKI - koszt stanu surowego w 2003r. to kwota rzędu 100-105 t PLN. Zmian dużo. O tych, które widać na zdjęciu, pisał nie będę. Inne to:

- likwidacja wyjścia z garażu i pom. 8 na tył budynku

- przeniesienie okna w pom. 8 na ścianę zach.

- przeróbki w pom. 5, 6 i 7, a w efekcie wejście do kotłowni z łazienki, wyodrębnione WC, no i oczywiście inny układ samej łazienki

- na poddaszu przeróbka korytarza i wejścia do pok. 4 i 5, likwidacja hallu i powiększenie pok. 7, skutkiem czego stał się on pom. dwupoziomowym.

Z racji podwójnego garażu, udało się nad nim wygospodarowć jeszcze jedno pomieszczenie.

Likwidacja lukarny - koszty, które należałoby ponieść, by spełnić narzucone przez projektanta rozwiązania, były nieadekwatne do wyglądu i estetyki budynku.

Pozdrowienia dla przyszłych użytkowników KONWALII

• 2 weeks później...

Nie dawaliśmy jeszcze projektu do wyceny, bo czekamy na to żeby był po adaptacjach a to niestety nam się przedłuża :-?

No ale poczyniliśmy jakieś wstępne wyliczenia po wykonaniu kilku telefonów do okolicznych hurtowni i uzyskaniu cen materiałów. Wyszło nam za sam materiał (ściany z BK, dachówka ceramiczna, przyjeliśmy cenę dachu o którym napisałam ci na priva, okna plastikowe pięciokomorowe w okleinie razem z roletami) ok 100.000

Nie wiem czy to jest wersja optymistyczna, czas pokaże

:D

baba_budowniczy a jak sytuacja wygląda u Ciebie, zdradź jakieś szczegóły

Pozdrawiam Monika

Murarz z Kobyłki wycenił nam robocizne (technologia tradycyjna) stanu surowego na 35000zł. Do tego dochodzi dach za około 8000zł. Koszt materiału na dach z dachówką ceramiczną około 3500zł.

Dzisiaj natomiast był u nas na rozmowie właściciel firmy z Kielc. Stawia on domy w technologi troszeczke innej. I on robociznę wycenił na 43000zł razem z dachem. Zaproponował też wiele zmian w projekcie na które pewnie zię zdecydujemy. Przede wszystkim zaproponował blachodachówkę zamiast ceramiki. Koszty dachu zminiejszą się około 30%. Bardzo nam zaimponował swoją wiedzą i doświadczeniem. Najprawdopodoniej się na niego zdecydujemy. Ale jeszcze czeka nas wizja lokalna w Kielcach.

W przeciągu tygodnia będe miał jescze wyceny od trzech innych ekip.

Pozdrawiam