Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KONWALIA pracownia HORYZONT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 314
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mario - "broda" to przedłużony okap nad garażem, u mnie cały okap będzie miał tą samą długość :-)

Przyłączam się do pytania o koszty (jeśli nie chcesz na forum, bardzo proszę o więcej informacji na priva :-))

BabaB

• 3 weeks później...

Co tam słychać u konwaliowców? Cisza nastała od dłuższego czasu...

Jaka u Was pogoda? Śnieg leży jeszcze?

Mamy zamiar wystartować zaraz po Świętach, ale jak słoneczko mocniej nie przygrzeje to terminy szlag trafią.

Zaczeliśmy chodzić po sklepach i oglądać materiały do wykończenia w środku. Przerażają nas ceny. Wygląda na to że na tip-top zrobimy dół. Po sprzedaniu mieszkania dokończymy górę.

bryza

:o :D

fajnie że się pojawiłaś :D Dawno Cie nie bylo.Napisz co u Ciebie. Jak tam postęp prac na budowie. No i może masz jakieś aktualne zdjęcia do pokazania. Jak będziesz chciała to możesz do mnie emalią puścić to je zamieszczę.

Broncio

W Szczecinie dzisiaj naprawdę wiosenna pogoda i ptaki jakoś tak inaczej ćwierkają :D na razie to błocko wielkie więc z pracami trzeba poczekać. Ja zresztą i tak na razie nic nie mogę robić bo wniosek o pozwolenie na budowę leży w starostwie i czeka na rozpatrzenie przez największą heterę w urzędzie (trzeba mieć szczęście, no nie? :evil: ) dodatkowo skomplikowały mi się sprawy z przyłączem energetycznym, także naprawdę nie wiem kiedy zaczniemy. Coś mi sie wydaje że Ty najszybciej z nas zaczniesz.

Witam wszystkich :-)

My (w końcu :D ) przewalczyliśmy media. Jutro powinniśmy dostać komplet uzgodnień z ZUDu (mamy już wszystko poza gazem) i od poniedziałku będziemy oczekiwać na pozwolenie na budowę. Projekt doszlifowany, zagospodarowanie działki jest, śnieg zamienił się w jakąś półpłynną breję 8) Także wiosna ma szansę jednak przyjść :) U nas są już pierwsze bociany - także UWAGA, chociaż Konwalia to raczej pojemna budowla ;-)

A my - na razie powoli gromadzimy materiały i z utęsknieniem czekamy na pozwolenie, bo nam trzebny będzie kredyt do czasu sprzedaży mieszkania 8) Rozglądamy się też powoli za siatką ogrodzeniową i kibelkami/barakami socjalnymi. Wszystkie materiały już z grubsza kupione/wybrane (oczywiście mówię o stanie surowym). Do decyzji zostały mi jeszcze okna i drzwi.

O zdjęcia też baardzo ładnie poproszę :D Już nie mogę się doczekać rozpoczęcia prac...

BabaB

Witajcie Konwaliobudowniczowie.

Przez całą zimę mój mąż z teściem i moim tatą pracowali nad instalacją elektryczną. Jest w 99% skończona.

Chylę czoła przed moim mężem i teściem oraz tatą. W takich warunkach pracować w prawie nieogrzewanym domu (zamontowaliśmy tymczasowo kozę) 3, 4 godziny dziennie po południu, gdy mróz, plucha, deszcz,śnieg ...... a można byłoby siedzieć sobie w cieplutkim domu przy kawce i przełożyć wykonanie instalacji na wiosnę. Dziękuję Ci mężu.

Nie będę wysyłała zdjęć kabelków. Ostatnie zdjęcie jakie posiadamy to z sierpnia ubiegłego roku. Z zewnątrz to zdjęcie różni się tylko od tych na pierwszej stronie oknami. Ale jakimi oknami !!! :))). Zdecydowaliśmy się na okna drewniane firmy Urzędowski z siedzibą w Sosnowcu!. Gorąco polecam okna i ekipę, która je montowała. Udało nam się je kupić jeszcze przed 1 majem 2004.

P.S. Proszę Cię monka o zamieszczenie tego zdjęcia. Prześle je na priva.

Pozdrawiam.

Witam,

tez chciałabym zeby nasza konwalia była juz w takim stanie :D

Mam pytanie dotyczące dachu. Na wizualizacji projektu polacie dachu ( ta nad domem i nad garazem) schodzą sie rowno. Na zdjeciu konwalii Bryzy ta czesc nad garazem jest jakby dłuzsza. To jest efekt tej słynnej brody?

u mnie niestetey jeszcze papiery.Srtasznie to długo trwa , bo na działce sa gleby III klasy i potrzeba jakiegos wyłączenia gruntów z produkcji rolnej. Załatwia to babka która adoptuje projekt.Dzwoniła do niej z pytaniem kiedy mozna bedzie zaczac , powiedziała mi ze wykonawca moze sie szykowac na połowe kwietnia :D

nie wiem czy jednak to sie tak uda , bo jak dostane pozwolenie to musze jeszcze załatwic kredyt... znowu sie przeciągnie :(

Ale trzeba byc dobrej mysli

Dobrze ze juz wiosna przyszła :p

Bryza - zżółkłam z zazdrości :oops: Gratulacje i czekamy na więcej :-)

My zamiast grzebać się w ziemi też jeszcze grzebiemy się w papierach :evil: . Też architekt obiecuje trzy tygodnie, ale pożyjemy-zobaczymy ...

BabaB

• 3 weeks później...

Wioma, ja bym raczej nie ryzykowała z tym wcześniejszym zaczynaniem.

Trochę miałabym cykora czy ktoś mnie nie podkabluje.

A co u mnie?

W piatek była rozpacz bo mam przeprawę z sąsidką, która nie zgodziła się na przebieg przyłącza energetycznego, zgłosiła oficjalny protest do starostwa no i juz myślałam że moje pozwolenie na budowę odpłynęło w siną dal...

No a dzisiaj jest euforia bo Pani po licznych pertraktacjach również przez osoby trzecie wyraziła zgodę. Na razie nieoficjalnie ale jutro podpisze stosownego kwita, którego oddamy do starostwa i mam nadzieję ża za kilka dni bedę szczęśliwą posiadaczka pozwolenia na budowę.

Także znowu czekanie przede mną ale dzisiaj nawet to mnie cieszy bo juz myślałam, że będę musiała składać nowe warunki do energetyki i wszystko odwlekłoby się w czasie.

Broncio Gratulacje !!!

A u nas jeszcze się ślimaczy :(. Papiery już w tamtym tygodniu miały pójść na pozwolenie, ale nie mieli jeszcze jakichś uzgodnień no i wszyscy żegnali Papieża... W urzędach zwłaszcza.

Ale mam nadzieję, że już w końcu w przyszłym tygodniu wszystko ruszy. Architekt zapewnia, że osobiście przypilnuje szybkości załatwiania, ale już mnie diabli powoli biorą.

A co myślicie o wytyczeniu domu przed pozwoleniem? Geodeta i tak będzie tyczył granice działki pod ogrodzenie (sąsiad przewrócił koparą słupek, tzn nie sąsiad a ekipa :evil: ), to mógłby się dwa razy z tymi tyczkami nie fatygować ;) Coś by poszło do przodu. Tylko chyba tyczenie wymaga już wpisu do dziennika budowy.

BabaB

A co myślicie o wytyczeniu domu przed pozwoleniem? Geodeta i tak będzie tyczył granice działki pod ogrodzenie (sąsiad przewrócił koparą słupek, tzn nie sąsiad a ekipa :evil: ), to mógłby się dwa razy z tymi tyczkami nie fatygować ;) Coś by poszło do przodu. Tylko chyba tyczenie wymaga już wpisu do dziennika budowy.

BabaB

Myślę że śmiało możesz sobie wytyczyć dom. Niczemu to nie przeszkadza.

Zdjęcia postaram sie zamieszczać ale nic nie obiecuję. Zwykłym aparatem to wydam mase pieniędzy na filmy i odbitki (mam zamiar robić szczegółową dokumentację fotograficzną budowy). Aparatem z telefonu zdjęcia wychodzą nieszczególne. A na cyfrowy dopiero usiłuję "zgwałcić" małżonkę, ale stawia zacięty opór :lol: