monka 19.05.2005 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Witaj Broncio, gratuluję postępów budowlanych U nas schody będą żelbetowe tak jak w projekcie tylko zmieniliśmy na dwubiegowe. Jaki strop robisz ??? teriva jak w projekcie czy inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioma 19.05.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Bronciomoj kierownik mówi, ze mogli by zacząc wczesniej rozpocząc dalsze prace , ale zaraz jest "długi weekend" , wiec znowu była by przerwa, wiec wspólnie zadecydowalismy o takim "długim" postoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioma 19.05.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 aha, schody beda drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 19.05.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 No fakt to można poczekać. U nas zmiana w stopniach schodów. Mój wykonawca stwierdził że są nieekonomiczne. Strop bedzie drwniany jak widać na ostatnich zdjęciach. Balki drewniane na to blacha trapezowa i stal. No i na koniec beton. Nie chciałem mieć ciężkiego stropu nad głową. No i koszty. Taki strop jest sporo tańszy niż teriva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 19.05.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 No to w takim razie z czego będziesz stawiał ścianki działowe? Kartonowo -gipsowe jak jest w projekcie? No bo skoro na terivie nie mogą być inne to jak to sie ma do Twojego lżejszego stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 19.05.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Będą kartonowo - gipsowe. Strop jest lżejszy co wcale nie znaczy że nie wytrzymały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 19.05.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 W siłę stropu nie wątpię chodziło mi o ścianki. My też zostaliśmy przy kartonowo - gipsowych, chyba że w trakcie budowania coś się zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 19.05.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Zmieni się pewnie i to dużo . U nas zmiany koncepcji są w zasadzie codziennie. Dlatego nasz wykonawca wstrzymuje się ze ściankami działowymi na partearze do samego końca. Czekamy jeszcze na opinię architekta co do naszego pomysłu urządzenia parteru. W zasadzie została tylko jeszcze dezyzja czy robimy pełną ścianę z drzwiami między salonem a kuchnią czy zostawiamy półotwrtą. Ja jestem za większą przestrzenią a moja zona boi sie zpachów z kuchni i chce ją zamknąć. Byliśmy juz prawie zdecydowani na drzwi przesuwane chowane w ściance. Ale jak poszliśmy po wycnę takich drzwi to nam się odechciało. W salonie z przyzwoitymi drzwiami wycenili nam na 5 tys zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Hej, Broncio Twoja Konwalia naprawdę będzie ciekawa, bardzo chętnie bym ją zwiedziła osobiście. U nas strop będzie ceramiczny (CERAM) wzmacniany pod ściankami działowymi - jakos nie mam przekonania do karton-gipsu. Schody robimy dwubiegowe żelbetowe. Właśnie załamał mnie znajomy - za wykończenie takich schodów drewnem dębowym zapłacił jedyne 8 K Koszt drzwi chowanych w ścianie też bardzo przyjemny, nie powiem Co do wielkości domu - dla mnie ma 240m - tyle będziemy budować. Dla reszty zainteresowanych ma 170 żeby nie wzbudzać niezdrowej sensacji. A tak poważnie - przecież realnie wyższe koszty wykończenia to będzie ok. 180m, chyba, że będziecie robić garaż i kotłownię w hiszpańskiej glazurze Powoli przymierzylismy się z ekipą do kosztów wykończeniówki i na razie nie zabiły. Wiadomo, że w dom można włożyć każde pieniądze, niezależnie od jego powierzchni. Pamiętam dyskusję w jakiej kiedyś uczestniczyłam - ludzie opowiadali o nowo postawionych domach, kobieta chwaliła się parapetami po 7000 za m.b. (jakieś ezgotyczne drewno) i wc ze studia znanego projektanta. Komplet: zasobnik na mydło + wieszak na ręcznik + lusterko (w wc ) kosztował jedyne 3000. Przy takich założeniach wyobraźcie sobie koszt nawet domu 150m po podłodze... Co do kuchni - chcemy zrobic zamkniętą ale z szerszymi i wysokimi drzwiami. Raz już miałam otwartą i dziękuję za powtórkę. A u nas majster dziennik wypełnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 20.05.2005 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 My znależliśmy malutki sklepik nioepodal naszego bloku. Weżmiemy od nich drzwi firmy Kubiszyn. Najprawdopodobniej zdecydujemy sie również na parkiet jesion ze wstepna ceną 54zł. Sympatyczna pani zaproponowała obłożenie schodów również jesionem za około 5-6tys zł. Pani jest bardzo skłonna do negocjacji . Drzwi bez vatu z rabatem itd. My też sie nie przyznajemy ile faktycznie domek ma powierzchni. Po co mają sie wszyscy denerwować. Wiadomo że w wykończeniówke można władować duuużo pieniędzy. My mamy zamiar zrobić dół na tip-top. Natomiast góra w zależności od finansów. Albo juz na stałe z lepszych materiałów (podłoga drewniana, lepsze drzwi itp) albo mniejszym kosztem (wykładzina) Jesli ktoś jest chętny do odwiedzenia naszej Konwalii to zapraszam serdecznie. Tylko jakoś mi się wydaje że macie kawałek drogi do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 My znależliśmy malutki sklepik nioepodal naszego bloku. Weżmiemy od nich drzwi firmy Kubiszyn. Najprawdopodobniej zdecydujemy sie również na parkiet jesion ze wstepna ceną 54zł. Sympatyczna pani zaproponowała obłożenie schodów również jesionem za około 5-6tys zł. Pani jest bardzo skłonna do negocjacji . Drzwi bez vatu z rabatem itd. My też sie nie przyznajemy ile faktycznie domek ma powierzchni. Po co mają sie wszyscy denerwować. Wiadomo że w wykończeniówke można władować duuużo pieniędzy. My mamy zamiar zrobić dół na tip-top. Natomiast góra w zależności od finansów. Albo juz na stałe z lepszych materiałów (podłoga drewniana, lepsze drzwi itp) albo mniejszym kosztem (wykładzina) Jesli ktoś jest chętny do odwiedzenia naszej Konwalii to zapraszam serdecznie. Tylko jakoś mi się wydaje że macie kawałek drogi do mnie Warszawa wcale nie jest tak daleko - często tam bywamy U nas jeśli chodzi o standard chcemy zrobić podobnie - dół super, górę porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioma 20.05.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Witajcie w ciepły poranek jak długo macie zamiar budowac wasze Konwalie? tzn. kiedy chcecie sie wprowadzic? My planujemy Świeta Wielkanocne juz w nowym domu ciekawe czy nam sie uda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Witajcie w ciepły poranek jak długo macie zamiar budowac wasze Konwalie? tzn. kiedy chcecie sie wprowadzic? My planujemy Świeta Wielkanocne juz w nowym domu ciekawe czy nam sie uda? My tak realnie myslimy o jesieni przyszłego roku. W tym chcemy dom zamknąć, ocieplić poddasze, zrobić wodę i kanalizację i chude posadzki, część elektryki (coby założyć monitoring) W przyszłym - reszta wykończeniówki Wiorna - trzymam kciuki - całe lato u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioma 24.05.2005 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Witam, a co tu u nas taka cisza? nikt nie ma nowych wiesci z budowy? u mnie ławy schną, bloczki do fundamentów stoja na paletach i czekają, ja tez czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 03.06.2005 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Konwaliowcy co tam u Was słychać? Wszyscy zapracowani i nikt nie donosi wieści z budowy U nas robią się fundamenty, dzisiaj przyjedzie stal i będzie się odbywało kręcenie zbrojenia no a w przyszłym tygodniu pewnie przyjedzie wymarzona grucha żeby w końcu zalać ławy A co słychac u Was? baba_budowniczy doczekałaś się wreszcie wymarzonego kwita??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.06.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Kwit jest , prawomocny, właśnie "się zgłaszają" roboty. No i finalizujemy rozmowy z bankiem Planowane rozpoczęcie całej akcji to 14-15 czerwiec Jak to ktoś napisał - dlaczego mamy mieć lepiej niz Wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.06.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 Cisza i spokój w branży Konwaliowej Pewnie wszyscy budują... Mam pytanie: czy przekroje kominów w projekcie są OK? Mój majster stwierdził, że na jego oko kanał dymowy (dla kominka) ma za mały przekrój i na dobrą sprawę trzeba komin poszerzyć . Najprzypuszczalniej kosztem łazieniek Nie wyszło nic takiego u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 05.06.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 baba_budowniczy gratuluję kwita Jęśli chodzi o komin to mój małżonek twierdzi że w projekie jest ok. i nie wie o co chodzi twojemu majstrowi. A jaki robisz ten komin, murowany? bo my planujemy kupić gotowy o przkroju fi 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.06.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 My też (już kupilismy gotowy) i poszło właśnie o to "fi" - podobno dla efektywnej pracy kominka powinno być większe... Porozmawiam jeszcze z projektantem, zgłupiałam dzisiaj zupełnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 05.06.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 A jaki kupiliście? za ile? no i ile fi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts