lupio 18.05.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Witam, Jestem na etapie załatwienia pozwolenie na budowę i mam dylemat czy wybudować szambo czy przydomową oczyszczalnie ścieków - problem prawny ponieważ według pl;anu zagospodarowania przestrzennego będę musiał się podpiąć pod kanalizację jak zostanie wykonana lecz w ustawie jest zapis, iż posiadając przydomową oczyszczalnie ścieków nie ma potrzeby podłączania sie pod kanalizacje. Jeśli dostaną pozwolenie na budowę z oczyszczalnią to czy w momencie powstania kanalizację będe się musiał do niej podłączyć? Doszły mnie słuchy, iż jest jakaś luka i ustawa jest ponad plan zagospodarowania czy to prawda? Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 20.05.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 jeżeli masz w uzgodnieniach napisane, że możesz wybudować przydomową oczyszczalnie, to nawet jeżeli wybudują po tym kanalizę a ty będziesz miał POŚ, to już Cię nie zmusza.Teraz pozostaje pytanie, czy możesz rzeczywiście wybudować tam poś, a nie szambo i potem się podłączyć do kanalizy. rozjaśnij nieco sprawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.05.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Wczytaj się może w MPZP, bo może tam obowiązek wpięcia się w kanalizację jest tylko dla posiadaczy szamb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lupio 25.05.2009 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Witam, W planie mam zapis"w zakresie infrastruktury technicznej ustala się:a) obowiązek podłączenia do istniejącego systemu infrastruktury technicznej, a w przypadku brak obowiązek podłączenia po ich wykonaniu,"z którego wynika, iż po wybudowaniu kanalizacji będę musiał się do niej przyłączyć.W ustawie jest zapis (nie zacytuje) mówiący o braku obowiązku podłączania się pod kanalizacje w przypadku posiadania przydomowej oczyszczalni (jak dobrze pamiętam nawet szczelnego szamba).Moje pytanie czy jeśli wybuduje oczyszczalnie a gmina zrobi kanalize to czy jednak będę musiał się pod nią podpiąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.05.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 a w gminie to żeś był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lupio 25.05.2009 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Pewnie - według nich powinienem się podpiąć pod kanalizację jak już będzie 2012-13. Ale sąsiad nie zamierza gdyż dostał pozwolenie na budową z oczyszczalnią i według niego ustawa jest ponad Plan Zagospodarowania. Wątek ten założyłem aby poznać prawdę (prawną) kto w tej kwestii ma racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 25.05.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 U mnie w gminie też jest planowana kanalizacja. I zgodnie z planem zagospodarowania nie mogę wybudować oczyszczalni. Jak się dowiedziałem, rzeczywiście jest tak, że mając oczyszczalnie nie mogę zostać zmuszony do podłączenia się do kanalizacji. Dlatego moja gmina się zabezpiecza i nie pozwala na wykonanie oczyszczalni. Musi być szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela 27.05.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 U mnie w gminie też jest planowana kanalizacja. I zgodnie z planem zagospodarowania nie mogę wybudować oczyszczalni. Jak się dowiedziałem, rzeczywiście jest tak, że mając oczyszczalnie nie mogę zostać zmuszony do podłączenia się do kanalizacji. Dlatego moja gmina się zabezpiecza i nie pozwala na wykonanie oczyszczalni. Musi być szambo. U mnie kanaliza ma byc do 2013 roku, mowia ze w przyszlym roku beda robic, w planie zagospodarowania mam wpisane ze dla nowopowstalych obiektow ustala sie obowiazek wpiecia do kanalizy, od wodociagow dostalam alternatywna mozliwosc szamba na czas wykonania kanalizy i gmina tez wyrazila sprzeciw na oczyszczalnie ale odwolalam sie do wojewody i wojewoda uchylil sprzeciw gmniny, efekt tego jest taki ze moge bzudowac oczyszczalnie. Warto sie wiec odwolywac czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 27.05.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 U mnie w gminie też jest planowana kanalizacja. I zgodnie z planem zagospodarowania nie mogę wybudować oczyszczalni. Jak się dowiedziałem, rzeczywiście jest tak, że mając oczyszczalnie nie mogę zostać zmuszony do podłączenia się do kanalizacji. Dlatego moja gmina się zabezpiecza i nie pozwala na wykonanie oczyszczalni. Musi być szambo. U mnie kanaliza ma byc do 2013 roku, mowia ze w przyszlym roku beda robic, w planie zagospodarowania mam wpisane ze dla nowopowstalych obiektow ustala sie obowiazek wpiecia do kanalizy, od wodociagow dostalam alternatywna mozliwosc szamba na czas wykonania kanalizy i gmina tez wyrazila sprzeciw na oczyszczalnie ale odwolalam sie do wojewody i wojewoda uchylil sprzeciw gmniny, efekt tego jest taki ze moge bzudowac oczyszczalnie. Warto sie wiec odwolywac czasem. U mnie już trochę za późno. Już mam pozwolenie na szambo itp. Najwyżej jak skończe dom, to przerobię szambo na oczyszczalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lupio 27.05.2009 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Czyli jeśli dobrze rozumiem, jeżeli dostanę pozwolenie na budowę z oczyszczalnią (sąsiad już dostał) to pomimo zapisów w planie, to nie będę musiał podłączyć się pod kanalizacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiula_81 08.07.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Podpinam się pod temat, bo jestem mocno zainteresowana. Gdy w 2007 roku składaliśmy wniosek o pozwolenie na budowę budowa kanalizy była planowana do 2012. Więc już po rozpoczęciu budowy zmieniliśmy szambo na oczyszczalnie. Starostwo Wydało pozwolenie na budowę oczyszczalni, gmina w ciągu 30 dni nie zgłosiła sprzeciwu. Teraz gdy oczyszczalnia jest już zamontowana, zmienili plan zagospodarowania przestrzennego i wójt w drodze zarządzenia zabronił w gminie budowy oczyszczalni!? Dodam, że rozpoczęcie budowy planują na wrzesień br. W gminie nas straszą, że będziemy musieli się podpiąć do kanalizy. I kto ma rację- starostwo czy gmina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 09.07.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Podpinam się pod temat, bo jestem mocno zainteresowana. Gdy w 2007 roku składaliśmy wniosek o pozwolenie na budowę budowa kanalizy była planowana do 2012. Więc już po rozpoczęciu budowy zmieniliśmy szambo na oczyszczalnie. Starostwo Wydało pozwolenie na budowę oczyszczalni, gmina w ciągu 30 dni nie zgłosiła sprzeciwu. Teraz gdy oczyszczalnia jest już zamontowana, zmienili plan zagospodarowania przestrzennego i wójt w drodze zarządzenia zabronił w gminie budowy oczyszczalni!? Dodam, że rozpoczęcie budowy planują na wrzesień br. W gminie nas straszą, że będziemy musieli się podpiąć do kanalizy. I kto ma rację- starostwo czy gmina? Jeżeli dobrze zrozumiałem, to: 1. masz pozwolenie na budowę oczyszczalni. 2. oczyszczalnia jest zamontowana (zgłoszona w gminie??) 3. plan został zmieniony w międzyczasie. Czyli gmina może sobie postraszyć, chyba ze podadzą jakąś podstawę prawną (mi osobiście nie znaną). Ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach reguluje sprawę jasno. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez: 2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiowiec 13.07.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 to ja tez sie podepne i conieco napisze mam podobny problem poszły papiery z planem zagospodarowania działki i wrysowaną oczyszczalnią do ZUD. i... -papiery z ZUD musi podpisać także pani z gminy i sobie zrobiła taki oto wpis: "zezwala się na budowę przydomowej oczyszczalni i użytkownie do momentu wybudowania sieci kanalizacyjnej" wiec polazłem do gminy i sie pytam czemu tak zapisała i czy to oby zgodne z ustawą i uzyskałem odpowiedź: "Pani musi dbać o dobro gminy, bo jak oni wybudują oczyszczalnie to ktos musi jej uzywać" a ja mówie ,że obowiazek przyłączenia nie dotyczy budynków z oczysczalnią . i uzyskałem taką odpowiedź: że tak ale to dotyczy budynków istiejących z juz wybudowaną oczyszczlnią a ja jeszcze nie wybudowałem i dopiero się ubiegać bede o pozwolenie i ,że oni sobie taki zapis mogą zrobić. Ręce opadają :/ interpretują przepisy jak chcą . Ale na dobrą sprawę to jak za pare lat będą budować kanalizacje to ja budynek bede miał już wybudowany i nijak się ma to do tego co pani mówi .No chyba ,że zapis jaki sobie zrobiła na uzgodnieniach ZUD będzie wiążący . masakra normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts