Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wystarczy 16cm ocieplenia na poddaszu!!!

Gość radek z.

Recommended Posts

Gość radek z.

-adoptuje poddasze i chciałbym dobrze docieplić, czy wystarczy 16cm wełny?

-folia paroizolacyjna jest łączona i są przerwy skąd wieje wiatr, mozna ja posklejać specjalną taśmą, czy lepiej dołożyć nową?

Gość Kris'tof

Witam,

16cm spelnia warunki normowe(U<0,30 W/m2 *K), gdyz daje U=0,23-0,26 W/m2*K.

Jednak bardziej energooszczedne zastosowanie, to 22-25cm grubosci welny, co daje U o wartosci ok. 0,17

- w zaleznosci od wlasciwosci danego produktu.

Jezeli chodzi o folie, to przy zakladzie radze posklejac ja niezawodna tasma samoprzylepna z dwoch stron, gdyz jezeli dostanie sie pod nia woda deszczowa lub wilgoc, to powstana w tym miejscu mostki termiczne i nastapi utrata cennego ciepla.

Pozdrawiam

http://www.republika.pl/rapitograf/

kristof jeżeli jesteś inżynierem to może mi pomożesz z konstrukcją podłogi!!!

a mianowicie: adoptuję przestrzeń nad moim mieszkaniem w bloku, cieśla zaproponował podpięcie legarów w dach ( 5 legarów ułożonych co 0,7m od siebie długich na 5m, na długości legary podparte będą dodatkowo na ściankach dzialowych betonowych 6cm) Czy muszę mieć pozwolenie na taką konstrukcję? Mieszkam w bloku gdzie jest wspólnota, jaka jest procedura takich rzeczy? Dzięki!!!

Witam,

w Twoim przypadku wazny jest przekroj tych legarow. Jezeli sa odpowiednio sztywne, to beda przenosic obciazenia na elementy znajdujace sie u ich podparcia skrajnego, scianki dzialowe zniweluja dopuszczalne ugiecie belek.

Jezeli beda "ekonomiczne", ciezar powstalej konstrukcji bedzie przenoszony na scianki dzialowe i dalej na strop istniejacy, ktory musi wytrzymac nacisk w tych miejscach!

Te drugie rozwiazanie wg mnie, nie jest prawidlowe-scianki dzialowe nie moga przenosic obciazen.

Powinienes pogadac z lokalnym projektantem, ktory powinien zrobic wizje lokalna i sprawdzic mozliwosci techniczne oparcia tych legarow.

Beda one oparte na glebokosc rowna wysokosci tych legarow i musza byc zaizolowane na styku drewno-beton, jezeli do takiego dojdzie.

Bedzie tez do tego potrzebny projekt.