Gość radek z. 22.11.2003 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2003 -adoptuje poddasze i chciałbym dobrze docieplić, czy wystarczy 16cm wełny? -folia paroizolacyjna jest łączona i są przerwy skąd wieje wiatr, mozna ja posklejać specjalną taśmą, czy lepiej dołożyć nową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kris'tof 22.11.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2003 Witam,16cm spelnia warunki normowe(U<0,30 W/m2 *K), gdyz daje U=0,23-0,26 W/m2*K.Jednak bardziej energooszczedne zastosowanie, to 22-25cm grubosci welny, co daje U o wartosci ok. 0,17 - w zaleznosci od wlasciwosci danego produktu.Jezeli chodzi o folie, to przy zakladzie radze posklejac ja niezawodna tasma samoprzylepna z dwoch stron, gdyz jezeli dostanie sie pod nia woda deszczowa lub wilgoc, to powstana w tym miejscu mostki termiczne i nastapi utrata cennego ciepla. Pozdrawiamhttp://www.republika.pl/rapitograf/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2003 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 Dzięki kristof!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2003 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 kristof jeżeli jesteś inżynierem to może mi pomożesz z konstrukcją podłogi!!! a mianowicie: adoptuję przestrzeń nad moim mieszkaniem w bloku, cieśla zaproponował podpięcie legarów w dach ( 5 legarów ułożonych co 0,7m od siebie długich na 5m, na długości legary podparte będą dodatkowo na ściankach dzialowych betonowych 6cm) Czy muszę mieć pozwolenie na taką konstrukcję? Mieszkam w bloku gdzie jest wspólnota, jaka jest procedura takich rzeczy? Dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof1719499336 23.11.2003 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 Witam,w Twoim przypadku wazny jest przekroj tych legarow. Jezeli sa odpowiednio sztywne, to beda przenosic obciazenia na elementy znajdujace sie u ich podparcia skrajnego, scianki dzialowe zniweluja dopuszczalne ugiecie belek.Jezeli beda "ekonomiczne", ciezar powstalej konstrukcji bedzie przenoszony na scianki dzialowe i dalej na strop istniejacy, ktory musi wytrzymac nacisk w tych miejscach!Te drugie rozwiazanie wg mnie, nie jest prawidlowe-scianki dzialowe nie moga przenosic obciazen.Powinienes pogadac z lokalnym projektantem, ktory powinien zrobic wizje lokalna i sprawdzic mozliwosci techniczne oparcia tych legarow.Beda one oparte na glebokosc rowna wysokosci tych legarow i musza byc zaizolowane na styku drewno-beton, jezeli do takiego dojdzie.Bedzie tez do tego potrzebny projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc 23.11.2003 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 dzieki!!! Rozmawiałem juz z kilkoma osobami i kazdy mówi mi to samo z przenoszeniem obciazen. Orientujesz sie moze jakie moga byc koszty projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drummer 27.11.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 a 20 cm pomiędzy krokwie 24x4 cm bez wełny w poprzek - tylko w krokwie? Co Wy na to.Wszyscy zalecaja 25, 30 cm ale to jest chyba przesada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts