kt32 18.05.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Witam, tak jak w tytule wkrótce podpiszemy umowę przedwstępną na zakup działki i tak na dobrą sprawę nie wiemy co dalej z tym robić.Mamy nadzieję że ktoś z Szanownych Forumowiczów poradzi i pomoże ustrzec przed ew. błędami (w końcu mamy jeszcze 4 dni przed podpisaniem umowy).Tak więc pokrótce obraz sytuacji (działki):Działka jest budowlana (podobno), tak wynika z planu zagospodarowania gminy (gmina ma opracowany). według aktualnego wypisu z tekstu planu zagosp. przestrzennego są to tereny mieszkaniowe o przeznaczeniu podstawowym na budownictwo jednorodzinne.Niestety z wypisu z rejestru gruntów wynika że to grunty orne VI klasy - co z tego wynika ??? (obecny właściciel nie płaci podatku za te grunty)Kolejna "niedogodność" to fakt że kupujemy dwie działki obok siebie - czy to coś komplikuje ? I kolejna "niedogodność" to dojazd według map dołączonych do wypisu działka przylega bezpośrednio do drogi, a w rzeczywistości jest to zwykła polna droga, która jest drogą dojazdową na .... pobliskie pola.To własciwie tyle na temat stanu obecnego i pytanie co nas czeka w przyszłości w związku z tą działką - cel jest jeden postawić dom, ale to dopiero za kilka lat do tego czasu chcemy ogrodzić (a przede wszystkim wyznaczyć lub odtworzyć dokładnie granice działki), dołączyć media (prąd i woda są oddalone o ok. 250 m) co nam będzie potrzebne - jakie dokumenty, o co prosić geodetę przy wyznaczaniu granić (czy może np. wyznaczyć wjazd), po zmianie właściciela (kupnie) gdzie i co trzeba zgłosić ??? Z góry dziękuję za wszelkie rady i podpowiedziserdecznie podzrawiamkt32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_sp 19.05.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Sprawdź dla siebie zapisy w KW dla dzialki/działek jakie tam są wpisy./słuzebność, zadłużenie itp./ Sprawdź dokładne zapisy w planie zagospodarowania przestrzennego dla tych działek oraz dla przyległych np w promieniu 500m do 1 km. /plan moze dopuszczać w okolicy jakieś zakłady produkcyjne, usługi, produkcję rolną itp./ Dowiedz się dokładnie o mozliwosci podłączenia wody, energii, kanalizacji, gazu itp. może być tak, że dla dostawcy bedzie to nieopłacalne. Sprawdź statut prawny czy te działki są już przekształcone w budowlane czy tylko tak zakłada plan zagospodarowania w gminie. Sprawdź czy gmina będzie zainteresowana budową drogi. dwie działki przylegajace do siebie i do drogi to plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 19.05.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Sprawdź statut prawny czy te działki są już przekształcone w budowlane czy tylko tak zakłada plan zagospodarowania w gminie. Jak/gdzie to sprawdzić? Jak wygląda proces przekształcenia działki rolnej w budowlaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_sp 19.05.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Sprawdź statut prawny czy te działki są już przekształcone w budowlane czy tylko tak zakłada plan zagospodarowania w gminie. Jak/gdzie to sprawdzić? Jak wygląda proces przekształcenia działki rolnej w budowlaną? W gminie oni powinni mieć aktualne mapy i informacje na temat przekształceń użytków rolnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 20.05.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Jeśłi w aktualnym planie miejscowym te działki są jako budowlane to nie ma już co przekształcać. Co do wyznaczenia granic to domagaj siętego od sprzedającego przed finałem a nie dopiero po finale ty siętym zajmiesz bo bez tego nie wiesz do końca co kupujesz. Dla przykładu taka droga polna może być u ciebie bo sąsiad właściwą zaorał i potem będziesz sprawęprzez lata prostować w myśl zasady- droga tu była od wojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanderson 14.09.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Sprawdź statut prawny czy te działki są już przekształcone w budowlane czy tylko tak zakłada plan zagospodarowania w gminie. Witam, To jak to jest w końcu jest z tymi działkami? Mam do kupienia działkę a w KW jest wpisane sposób korzystania: R - grunty orne a sprzedawca mnie zapewnia że jest to działka budowlana. Teren ten objęty jest miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego z tego co widziałem. Przeraża mnie tylko ten zapis w KW ze to grunty orne. Jest się czym martwić? Proszę o odp. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 15.09.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Sposób korzystania ujawniony w księdze wieczystej i ewidencji gruntów jest kwestią niezależną od ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Dawniej działka była polem ornym - stąd oznaczenie "R" w księgach, w ewidencji. W nowym planie została przeznaczona pod budownictwo i to plan określa czy wolno działkę zabudować i w jaki sposób. W celu wybudowania domu należy wyłączyć z produkcji rolnej część działki - obszar pod planowanym budynkiem wraz z dojściami i podjazdami (w przypadku budownictwa jednorodzinnego można bezpłatnie wyłączyć do 500 m2 powierzchni działki). Tą procedurę przeprowadza się w starostwie powiatowym. Po zakończeniu budowy geodeta sporządzi inwentaryzację powykonawczą i dokona zmiany w ewidencji gruntów - ta część pod domem i podjazdami zostanie oznaczona symbolem "B", a reszta pozostanie "R". Wtedy będzie można ujawnić tą zmianę w księgach wieczystych, tam gdzie widnieje sposób korzystania z działki. Za część "B" będzie się płaciło podatek od nieruchomości (stawka jak dla budownictwa jednorodzinnego), a za część "R" podatek rolny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominia 15.09.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Sprawdź statut prawny czy te działki są już przekształcone w budowlane czy tylko tak zakłada plan zagospodarowania w gminie. Witam, To jak to jest w końcu jest z tymi działkami? Mam do kupienia działkę a w KW jest wpisane sposób korzystania: R - grunty orne a sprzedawca mnie zapewnia że jest to działka budowlana. Teren ten objęty jest miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego z tego co widziałem. Przeraża mnie tylko ten zapis w KW ze to grunty orne. Jest się czym martwić? Proszę o odp. pozdrawiam To że teren jest objęty planem nie oznacza, że działki są budowlane. Trzeba sprawdzić co jest w nim zapisane. Jeśli działka leży w terenie pod zabudowę to nie ma co się martwić KW, a jeśli w planie to tereny rolnicze - to lepiej dopytać o możliwość przekształcenia, bo różnie może być! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krs1980 25.09.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 ok, czyli jezeli w aktualnym planie zagospodarowania moja działka jest opisana jako teren pod zabudowę mieszkaniową, jednorodzinną (i jeszcze kilka bardziej szczegółowych warunków jest wymienionych). to nie ma co się martwić że w KW w rubryce "Sposób korzystania" jest R-GRUNTY ORNE? Działka została wydzielona z duzej działki, gdzie wczesniej były grunty orne, następnie teren został przekształcony na budowlany - czyli tylko w KW nie ma aktualizacji. Czy moge złożyć wniosek do sądu o zmianę tego wpisu w KW, na grunt pod zabudowę? Jeżeli tak, to jakie dokumenty musze załączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominia 25.09.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Moim zdaniem, bierzesz z gminy wypis z rejestru gruntów - jeśli tam jest zapisane, że teren pod zabudowę, to będzie to wystarczający dokument do zmiany w KW. A jeśli w gminie nadal figuruje jako rolna to składasz wniosek o zmianę i dopiero potem do sądu. W sądzie wypełniasz formularz i załączasz wypis w oryginale. Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że taką zmianę możesz zrobić później, jak będziesz wpisywał wybudowany na działce dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 11.10.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Jeśłi w aktualnym planie miejscowym te działki są jako budowlane to nie ma już co przekształcać. nieprawda. nalezy dokonac przeksztalcenia, w momencie przeksztalcenia powstanie obowiazek podatkowy wiec po otrzymaniu decyzji zglosci sie do urzedu miasta (gminy) w celu naliczenia kwoty podatku, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts