Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka folia na izolacje pozioma fundamentow ??

jbuska

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie, mam fundamenty z monolitu natomiast sciany z betonu komorkowego - wiec szukam jakiejs dobrej izolacji aby sciana nie nasiakala- bede wdzieczny za propozycje. Kiedys stosowalo sie papy a jak to jest teraz ??

Pozdrawiam

ZK

3 opcje

1- dysperbit +papa

2- dysperbit + folia kubelkowa

3- dysperbit + folia czarna budowlana min grubosc 0,3

pozdrawiam daro31ie

Gość coolibeer

3 opcje

1- dysperbit +papa

2- dysperbit + folia kubelkowa

3- dysperbit + folia czarna budowlana min grubosc 0,3

pozdrawiam daro31ie

Ja robiłem tak jak kolega napisał wersję 3. Folia czarna budowlana

Ja robiłem tak jak kolega napisał wersję 3. Folia czarna budowlana

Jest jeszcze czwarta opcja, IMO najsensowniejsza: folia "fundamentowa", ona bodajże z PVC jest, dośc gruba, sprzedawana w rolkach szerokości 0,3 i 0,5m.

Natomiast folia kubełkowa jako izolacja pozioma to ma być żart, czy nieporozumienie?

J.

U nas kładli folię ale to dziadostwo, przeciera się (a może nasze "fachmany" takie paproki? :roll:) Drugi raz na pewno dalibyśmy papę..

Amen. @x papa na lepiku. Izolacja pozioma fundamentów do czsu jej ostatecznego połączenia z izolacją podłogi i zalaniem betonu przechodzi wszelakie katusze budowlane. Składowanie cegieł, stawianie rusztowań, łażenie i jezdżenie taczką etc. Z foli zostają strżepy. Papa przetrzyma wszystko.

Z foli zostają strżepy.

Z takiej zwyklej czarnej budowlanej owszem. Ale folia fundamentowa (0,5-0,6mm) wytrzyma WIELE :) Moja ma juz 2 lata i rzeczywiscie przechodzi koszmar, a nie przetarla sie w zadnym miejscu :) Pomijam juz fakt, ze liczy sie przede wszystkim to co jest POD bloczkami, przeciez izolacje podlogi i tak wywiniemy troche na zewnatrz.. Pisze o izolacji przeciwwilgociowej, nie przeciwwodnej!

pozdr.

2 x porządną papę na lepiku se połóż. Wcześniej posmaruj dysperbitem lub izolbetem i mucha nie siada :wink:

Czy dobrze rozumuję?

- poziomą część ławy fundamentowej smaruje dysperbitem,

- układam papę (z wierzchu smaruję ją lepikiem) - papa na całej szerokości ławy?

- układam papę (drugą warstwę),

- muruję ścianę fundamentową z bloczków betonowych

- układam papę na ścianie fundamentowej (z wierzchu smaruje ją lepikiem),

- układam papę (drugą warstwę) z "naddatkiem" około 20 centymetrów od środka,

- muruję ścianę domu z maxów.

Czy to dobry schemat? Cos tej papy chyba za dużo ...

Gość coolibeer
2 x porządną papę na lepiku se połóż. Wcześniej posmaruj dysperbitem lub izolbetem i mucha nie siada :wink:

Czy dobrze rozumuję?

- układam papę (z wierzchu smaruję ją lepikiem) - papa na całej szerokości ławy?

Dużo masz pieniędzy w portwelu?

Czy dobrze rozumuję?

Mówiłem o izolacji poziomej między ścianą fundamentową a a ścianą nośną w Twoim wypadku z maxów.

Na ławie izolacja mało co pomaga. Ale jeżeli chcemy sobie poprawić samopoczucie to:

- na ławę można położyć papę asfaltową lub wystarczy folia rolowa budowlana np 0,30mm

Najważniejsza izolacja pozioma ponad gruntem pomiędzy ścianą fundamentową a ścianą murowną z maxa lub innego rodz pustaków. Tutaj bym posmarował najpierw jakąś masą bitumiczną np dysperbit lub izolbet lub abizol na to położył 2 warstwy papy asfaltowej lub 2 warstwy papy asfaltowej na lepiku na gorąco

• 2 months później...

Witam!

tojato - poczytałem o tej folii przez Ciebie wymienionej (nie wiem, czy ją dostanę od ręki tu gdzie mieszkam). Zresztą na izolowanie ławy od ściany fundamentowej jest chyba za dobra. Wyżej jak najbardziej tak.

TomekC73 - dzięki za wyprowadzenie na właściwą ... folię.

Wydaje mi się, że kupię folię moletowaną (głębokotłoczoną) o grubości 0,300 mm, wykonaną z LD-PE. Na ławy wystarczy.

Na właściwą izolację mam jeszcze naście dni do namysłu

Pozdrawiam

Witam!

Sam sobie się dziwię, jak mogłem takie durnoty popisać (w postach powyżej) odnośnie papy.

Dziś trochę (ale tylko trochę) jestem mądrzejszy ale dalej nie jestem pewny, czy nie wymyśliłem kolejnego głupstwa.

Mam ściany fundamentowe wymurowane z bloczków betonowych. Teraz mam zamiar wysmarować je od góry dysperbitem, na to dać izolację z (folię lub papę). Potem cegła pełna (na 12 cm) i znowu papa lub folia a dalej ściany z maxa.

Czy ja nie przekombinowałem? Jeśli mają być dwie warstwy papy, to te warstwy maja leżeć jedna na drugiej, czy ma je rozdzielać cegła?

Pozdrawiam.