jbuska 18.05.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Witam, Mam pytanie, mam fundamenty z monolitu natomiast sciany z betonu komorkowego - wiec szukam jakiejs dobrej izolacji aby sciana nie nasiakala- bede wdzieczny za propozycje. Kiedys stosowalo sie papy a jak to jest teraz ?? PozdrawiamZK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 19.05.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Witam, Mam pytanie, mam fundamenty z monolitu natomiast sciany z betonu komorkowego - wiec szukam jakiejs dobrej izolacji aby sciana nie nasiakala- bede wdzieczny za propozycje. Kiedys stosowalo sie papy a jak to jest teraz ?? Pozdrawiam ZK 3 opcje 1- dysperbit +papa 2- dysperbit + folia kubelkowa 3- dysperbit + folia czarna budowlana min grubosc 0,3 pozdrawiam daro31ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 19.05.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 teraz też stosuje się papy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 19.05.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 3 opcje 1- dysperbit +papa 2- dysperbit + folia kubelkowa 3- dysperbit + folia czarna budowlana min grubosc 0,3 pozdrawiam daro31ie Ja robiłem tak jak kolega napisał wersję 3. Folia czarna budowlana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.05.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Ja robiłem tak jak kolega napisał wersję 3. Folia czarna budowlana Jest jeszcze czwarta opcja, IMO najsensowniejsza: folia "fundamentowa", ona bodajże z PVC jest, dośc gruba, sprzedawana w rolkach szerokości 0,3 i 0,5m. Natomiast folia kubełkowa jako izolacja pozioma to ma być żart, czy nieporozumienie? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 19.05.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 U nas kładli folię ale to dziadostwo, przeciera się (a może nasze "fachmany" takie paproki? ) Drugi raz na pewno dalibyśmy papę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 19.05.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 U nas kładli folię ale to dziadostwo, przeciera się (a może nasze "fachmany" takie paproki? ) Drugi raz na pewno dalibyśmy papę.. Amen. @x papa na lepiku. Izolacja pozioma fundamentów do czsu jej ostatecznego połączenia z izolacją podłogi i zalaniem betonu przechodzi wszelakie katusze budowlane. Składowanie cegieł, stawianie rusztowań, łażenie i jezdżenie taczką etc. Z foli zostają strżepy. Papa przetrzyma wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 19.05.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 2 x porządną papę na lepiku se połóż. Wcześniej posmaruj dysperbitem lub izolbetem i mucha nie siada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygonm 19.05.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Witam Stosujecie może izolację termiczną? Chodzi mi o ocieplenie fundamentu styropianem... Tylko jaka zastosować izolację przeciwwilgociową. Podobno lepik i styropian się gryzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 19.05.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Witam Podobno lepik i styropian się gryzą? Zastosuj taki, który nie wchodzi w reakcję ze styropianem. W każdej hurtowni Ci coś polecą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 19.05.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 papa termozgrzewalna-przylepiona na gorąco do fundamentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygonm 21.05.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Zastosuję Dysperbit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.05.2009 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Z foli zostają strżepy. Z takiej zwyklej czarnej budowlanej owszem. Ale folia fundamentowa (0,5-0,6mm) wytrzyma WIELE Moja ma juz 2 lata i rzeczywiscie przechodzi koszmar, a nie przetarla sie w zadnym miejscu Pomijam juz fakt, ze liczy sie przede wszystkim to co jest POD bloczkami, przeciez izolacje podlogi i tak wywiniemy troche na zewnatrz.. Pisze o izolacji przeciwwilgociowej, nie przeciwwodnej! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 22.05.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 2 x porządną papę na lepiku se połóż. Wcześniej posmaruj dysperbitem lub izolbetem i mucha nie siada Czy dobrze rozumuję? - poziomą część ławy fundamentowej smaruje dysperbitem, - układam papę (z wierzchu smaruję ją lepikiem) - papa na całej szerokości ławy? - układam papę (drugą warstwę), - muruję ścianę fundamentową z bloczków betonowych - układam papę na ścianie fundamentowej (z wierzchu smaruje ją lepikiem), - układam papę (drugą warstwę) z "naddatkiem" około 20 centymetrów od środka, - muruję ścianę domu z maxów. Czy to dobry schemat? Cos tej papy chyba za dużo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 22.05.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 2 x porządną papę na lepiku se połóż. Wcześniej posmaruj dysperbitem lub izolbetem i mucha nie siada Czy dobrze rozumuję? - poziomą część ławy fundamentowej smaruje dysperbitem, - układam papę (z wierzchu smaruję ją lepikiem) - papa na całej szerokości ławy? - układam papę (drugą warstwę), - muruję ścianę fundamentową z bloczków betonowych - układam papę na ścianie fundamentowej (z wierzchu smaruje ją lepikiem), - układam papę (drugą warstwę) z "naddatkiem" około 20 centymetrów od środka, - muruję ścianę domu z maxów. Czy to dobry schemat? Cos tej papy chyba za dużo ... Dużo masz pieniędzy w portwelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojato 23.05.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Proponuje folie firmy muzimer 1mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 24.05.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 2 x porządną papę na lepiku se połóż. Wcześniej posmaruj dysperbitem lub izolbetem i mucha nie siada Czy dobrze rozumuję? - poziomą część ławy fundamentowej smaruje dysperbitem, - układam papę (z wierzchu smaruję ją lepikiem) - papa na całej szerokości ławy? - układam papę (drugą warstwę), - muruję ścianę fundamentową z bloczków betonowych - układam papę na ścianie fundamentowej (z wierzchu smaruje ją lepikiem), - układam papę (drugą warstwę) z "naddatkiem" około 20 centymetrów od środka, - muruję ścianę domu z maxów. Czy to dobry schemat? Cos tej papy chyba za dużo ... Mówiłem o izolacji poziomej między ścianą fundamentową a a ścianą nośną w Twoim wypadku z maxów. Na ławie izolacja mało co pomaga. Ale jeżeli chcemy sobie poprawić samopoczucie to: - na ławę można położyć papę asfaltową lub wystarczy folia rolowa budowlana np 0,30mm Najważniejsza izolacja pozioma ponad gruntem pomiędzy ścianą fundamentową a ścianą murowną z maxa lub innego rodz pustaków. Tutaj bym posmarował najpierw jakąś masą bitumiczną np dysperbit lub izolbet lub abizol na to położył 2 warstwy papy asfaltowej lub 2 warstwy papy asfaltowej na lepiku na gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 25.07.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Witam! tojato - poczytałem o tej folii przez Ciebie wymienionej (nie wiem, czy ją dostanę od ręki tu gdzie mieszkam). Zresztą na izolowanie ławy od ściany fundamentowej jest chyba za dobra. Wyżej jak najbardziej tak. TomekC73 - dzięki za wyprowadzenie na właściwą ... folię.Wydaje mi się, że kupię folię moletowaną (głębokotłoczoną) o grubości 0,300 mm, wykonaną z LD-PE. Na ławy wystarczy. Na właściwą izolację mam jeszcze naście dni do namysłu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 01.08.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Witam!Sam sobie się dziwię, jak mogłem takie durnoty popisać (w postach powyżej) odnośnie papy. Dziś trochę (ale tylko trochę) jestem mądrzejszy ale dalej nie jestem pewny, czy nie wymyśliłem kolejnego głupstwa.Mam ściany fundamentowe wymurowane z bloczków betonowych. Teraz mam zamiar wysmarować je od góry dysperbitem, na to dać izolację z (folię lub papę). Potem cegła pełna (na 12 cm) i znowu papa lub folia a dalej ściany z maxa. Czy ja nie przekombinowałem? Jeśli mają być dwie warstwy papy, to te warstwy maja leżeć jedna na drugiej, czy ma je rozdzielać cegła? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 02.08.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Nie no trochę przekombinowałeś. Zrób tylko porządną izolację na fundamencie z bloczków, po co te kombinacje z cegłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts