tamtu 19.05.2009 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Witam, Nie znalazłam tego rodzaju info, więc pozwoliłam sobie założyć osobny wątek. Sprawa akurat nie dotyczy mojej budowy, ale siostry i wygląda następująco:Siostra chce mieć w 1 pokoju na dole drewnianą podłogę (odpowiednią do podłogówki), na reszcie powierzchni płytki. Wylewki ma już zrobione, więc już "po zawodach". Pod styropianem są 2 warstwy foli, poprzekłuwanej szpilkami (mocowanie styropianu). No i zastanawiamy się co z tym "podciąganiem" wody przez te dziury. W sumie teram dotyczy chyba wszystkich, którzy mają drewno na podłodze na parterze. Możecie podzielić się doświadczeniem? PozdrTamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 19.05.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Jaka masz izlolacje poziomą na chudziaku?Z tego co piszesz to nie masz wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 21.05.2009 03:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Z tego co wiedzą, jest papa pod ścianami nośnymi, a własnie ta folia ma działać jako izolacja - tak im powiedzieli hydraulik i wylewkarze. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 21.05.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Z tego co piszesz, jest tak: chudy, styropian i folia.Gdzie izolacja przeciwwilgociowa (papa, folia) pod styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 21.05.2009 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Z tego co wiem, to jest folia czarna, styropian przybity do chudziaka przez grubą czarną folię (siostra twierdzi, że wychodziło 1 przebicie na 1-1,5 m2), folia do podłogowki. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 21.05.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 styropian przybity do chudziaka przez grubą czarną folię Po co? Jesli jest tak jak piszesz, to masz sito a nie izolacje przeciwwilgociową. Masz podpiwniczenie, jaki poziom wód gruntowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 21.05.2009 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Akurat nie ja, a moja siostra. Dom jest niepodpiwniczony. Wody są nisko. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.05.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 A co to za talenty mocują styropian do posadzki?!!!! Siostra nie ma folii tylko sito! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 22.05.2009 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Hydraulik twierdzi, że nie da się zamocować na 150 m2 styropianu w 2 warstwach (10 i 5) tak aby sie nie podnosiły.Zaczęłyśmy pytać sąsiadów i znajomych, okazuje się że większość ma właśnie tak zrobione. Teraz wiemy, że można inaczej i powinno być inaczej, ale już po "zawodach". Dlatego nie pytałam o opinię czy to dobrze, ale czy ktoś miał tak zrobione i czy mógł położyć na tym drewnianą podłogę.Jak zaczęłyśmy dochodzić jak to było robione to okazało się, że w pokoju w którym ma być drewno w ogóle nie było tych "szpil", a na reszcie powierzchni wychodzi jedna "szpilka" na 1,5-2m2. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 22.05.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 no to już jest ustalone - izolacji nie macie. teraz pozostaje pytanie czy ta izolacja tam jest niezbędna dla tego drewna lub produktów drewnopodobnych czy nie po prostu badajcie wilgotność posadzki - wykona to Wam (prawie) każdy wykonawca od podłóg drewnianych. jak dojdziecie szybko do 2% tzn. że jest ok (co nie gwarantuje sukcesu na długie lata, ale przynajmniej na razie jest ok). jeśli będzie więcej niż 2% i nie będzie już chciało schodzić - to trzeba się jeszcze raz zastanowić (czy wystarczy inny rodzaj podłóg, czy trzeba to naprawić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 22.05.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 moze byc problem (ale nie musi) z podciąganie wigoci.Spróbujecie zastosować jakis preparat (stanowiący barierę) po wyschnięciu wylewki a przed kładzeniem drewna. Może cos z SBS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts