Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno na podłogówce a folia pod styropianem

Recommended Posts

Witam,

Nie znalazłam tego rodzaju info, więc pozwoliłam sobie założyć osobny wątek. Sprawa akurat nie dotyczy mojej budowy, ale siostry i wygląda następująco:

Siostra chce mieć w 1 pokoju na dole drewnianą podłogę (odpowiednią do podłogówki), na reszcie powierzchni płytki. Wylewki ma już zrobione, więc już "po zawodach". Pod styropianem są 2 warstwy foli, poprzekłuwanej szpilkami (mocowanie styropianu). No i zastanawiamy się co z tym "podciąganiem" wody przez te dziury. W sumie teram dotyczy chyba wszystkich, którzy mają drewno na podłodze na parterze. Możecie podzielić się doświadczeniem?

Pozdr

Tamtu

Hydraulik twierdzi, że nie da się zamocować na 150 m2 styropianu w 2 warstwach (10 i 5) tak aby sie nie podnosiły.

Zaczęłyśmy pytać sąsiadów i znajomych, okazuje się że większość ma właśnie tak zrobione.

Teraz wiemy, że można inaczej i powinno być inaczej, ale już po "zawodach".

Dlatego nie pytałam o opinię czy to dobrze, ale czy ktoś miał tak zrobione i czy mógł położyć na tym drewnianą podłogę.

Jak zaczęłyśmy dochodzić jak to było robione to okazało się, że w pokoju w którym ma być drewno w ogóle nie było tych "szpil", a na reszcie powierzchni wychodzi jedna "szpilka" na 1,5-2m2.

Tamtu

no to już jest ustalone - izolacji nie macie.

teraz pozostaje pytanie czy ta izolacja tam jest niezbędna dla tego drewna lub produktów drewnopodobnych czy nie :)

po prostu badajcie wilgotność posadzki - wykona to Wam (prawie) każdy wykonawca od podłóg drewnianych. jak dojdziecie szybko do 2% tzn. że jest ok (co nie gwarantuje sukcesu na długie lata, ale przynajmniej na razie jest ok). jeśli będzie więcej niż 2% i nie będzie już chciało schodzić - to trzeba się jeszcze raz zastanowić (czy wystarczy inny rodzaj podłóg, czy trzeba to naprawić).