maan 19.05.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 mieszkam na wsi i moje gospodarstwo nie ma bezpośredniego dojazdu do drogi gminnej przez co musiałem prosić o udzielenie służebności mojego sąsiada który taki dojazd(droge) posiada oczywiście się zgodził ale z oporami. Służebność w akcie notarialnym i KW została zapisana jako bezpłatna służebność przejazdu i przechodu z możliwością przeprowadzania wszelkich mediów- ponadto strony umawiają się iż uprawnieni do służebności będą wspólnie uczestniczyć w utrzymywaniu drogi do czasu nabycia drogi przez gmine. Mija niecały rok od udzielenia służebności i mój sąsiad chce znieść służebność bo zakłucam mu spokój niestety(mam quada i jestem normalnym kierowcą a nie żadnym świrem co to ryje co popadnie) droga która jest do mojego gospodarstwa jest prawie pod samym oknem sąiada tyle tylko że jest to droga którą i on urzytkuje. Dlatego chcę się dowiedzieć czy sąsiad może wycofać mi służebność a jeśli tak to czy mam jakieś prawa wzgdlędem tegoProsze o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maan 19.05.2009 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 chciałbym się jeszcze dowiedzieć kto to jest właściciel nieruchomości obciążonej i właściciel nieruchomości władnącej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylllwia 19.05.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 właściciel nieruchomości obciążonej to sąsiad, który udzielił Ci służebnościwłaściciel nieruchomości władnącej to Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 19.05.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Ty jesteś właścicielem nieruchomości władnącej a sąsiad właścicielem nieruchomości obciążonej. Jeśli twoja droga jest równeż jego drogą czyli nią jeździ to nie dziw sięże go wk.... jak mu ją ryjesz. Jeśli to twoja droga tylko to powinno mu to wisieć. Nie wiem jak dał się wrobić w nieodpłatną służebność. To drugi powód do kur... icy. Patrzy jak ryjecie mu na qadach jego ziemię i on nic z tego nie ma. Jeśli dobrze pamiętam to droga konieczna jest dla ciebie a nie dla twoich przyjaciół na motorach. Wydaje mi siże ma prawo ich pogonić z tej drogi. Sam cofnąć ci służebnośći nie może ale może sprawęskierowaćdo sądu aby sprawę uregulować. Jeśli nie masz innego dojazdu to raczej ta służebność musi istnieć. Tylko nie musi to byćza darmo i możesz mieć różne ograniczenia np zakaz wściekania sięna motorach i qadach bo to nie jest pierwsza potrzeba życiowa i sąd może orzec że obejdziesz siębez qada i swoich kolegów. Jeśli ta droga jest pod oknem sąsiada to nawet jeśli będzie gminnąto licz sięz tym że sąsiad nie będzie spokojnie patrzył jak jeździsz mu tym qadem pod oknem gdy on np śpi. Tak więc masz 2 wyjścia- Nie wk... ać sąsiada i jkośw zgodzie żyći korzystaćza darmo z jego drogi- Iśćna wojnę z sąsiadem i zaprzyjaźnićsięz miejscowąpolicją bo codziennie będzie waszym gościem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maan 19.05.2009 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Ja rozumiem mojego sąsiada że może się denerwować ale wszystko ma swoje granice A służebność została ustalona jako bezpłatna bo zgodziliśmy się na jej wspólne remontowanie w razie potrzeby a czasem wychodzi na to że mój sąsiad wogóle się nie interesuje w jakim stanie jest droga i robimy to na własną ręke więc po co miałbym sobie specjalnie ryć droge by ją potem naprawiać nie ma sensu , według niego to wogóle nie powinienem mieć żadnego pojazdu czy to koniecznego(samochód) czy takiego do rozrywki Pod oknem jak on śpi to nie jeżdże nie jestem idi...by jeździć po nocach na to mam dzień a pozatym przejazd w godzinach od godz 6 do 22 nie jest zakłucaniem spokoju i przejeżdżam koło jego domu 2-3 razy w tygodniu albo wcale zależy jak mam czas więc aż tak to nie jest ucążliwe tym bardziej że nie ruszam z domu na pełnych obrotach jeszcze potrafie zrozumieć że takie silniki do cichych nie należą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maan 19.05.2009 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Mam pytanie czy sąsiad właściciel drogi może wycofać służebność lub przenieść droge w inne miejsce (dotychczasowa droga jest odrębną działką z własnym numerem i jest ona dojazdem również dla sąsiada) jeśli tak czy będę ją musiał sobie na własny koszt utwardzić czy musi to zrobić właściciel działki.Mam jeszcze jedno pytanie jakie mam prawa i obowiązki jako właściciel nieruchomości władnącej?(pewnie niewielkie albo żadne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.05.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Jak jeszcze napiszesz, że wydechy tych maszynek są zgodne z przepisami (głośność 94 lub 96 dB, w zależności od pojemności silnika) – to się rozpłaczę nad Twoja dolą. Jeśli w KW nie określono przebiegu tej służebności, to właściciel dzialki może ja dowolnie wyznaczyć, i jeśli nie będzie korzystał z tej drogi, to cały koszt utrzymania może spaść na Ciebie. Zauważ, że w służebności zapewne napisano „prawo do przechodu i przejazdu….” nie określając, ze ma być „utwardzone”. Zawsze możesz wystąpić do Sądu o ustanowienie drogi koniecznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maan 19.05.2009 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Dzięki za odpowiedzi także tym co uważają że robie z siebie ofiare choć tak nie jest. Sory że się tak rozpisywałem. życze wam abyście mieli dobrych sąsiadów bo nie ma nic gorszego jak zawiść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 19.05.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 A jak jest z uzyczeniem?Czy wlasciciel moze nie pozwolic korzystac ze swojej drogi, jesli tylko podpisana taka umowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.05.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Każdą umowę można wypowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts