Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplamy poddasze - podloga na jetkach vs połać do szczytu

Recommended Posts

Witajcie,

przymierzam się do ocieplania poddasza i zastanawia, co jest lepszym rozwiązaniem

a. ocieplić wszystkie skosy do szczytu (wariant A z rysunku)

b. ocieplić podłogę na jętkach 1 warstwą i powyżej jętek do szczytu dociągnąć drugą warstwe (wariant B z rysunku), oczywiście na skosach poniżej jętek idą 2 warstwy.

http://img134.imageshack.us/img134/4255/poddasze.jpg

W samym szczycie będą szły przewody rekuperatora dlatego niechce zostawić tego miejsca zupełnie nie izolowanego.

W wariancie B gdzie układać folię paroizolacyjną na jętkach pod wełną i w skosach szczytu, czy tylko w skosach szczytu?

Jeżeli temat się powtarza to przepraszam, ale forumowa wyszukiwarka mi nie pomogła.[/img]

Wariant C, czyli cala izolacja jak niebieska w B i izolacja przewodów reku.

Wariant A: ogrzewasz graciarnie = straty

Wariant B: graciarnia jest odizolowana od strat (przez polać) ale i od źródła ciepła (pomieszczenia niżej), a jej jedynym źródłem ciepła (pomijając to, co pokona ocieplenie) są przewody reku.

Taka moja opinia :wink:

przeciez jest projekt a tam doklednie wszystko wyrysowane.

chyba, ze w ostatniej chwili wpadliscie na pomysl by na parterze urzadzic przedszkole czy salon fitnesu?, ze rekuperator w budynku.

oba pomysly ocieplenia chybione choc a jest juz prawie, prawie.

Projekt to niestety jest gotowy (bez rekuperatora) i faktycznie przewiduje wariant C.

Jest tylko dodatek a propos rekupertora, który już nic nie zmienia jeżeli chodzi o izolację.

Zatem chyba wybór padnie na wariant A, graciarnia nie ma gigantycznej kubatury, a jeszcze nie wiadomo co tam trafi oprócz przewodów rekuperatora :)

Witam

mam pytanko odnośnie zaprezentowanych rysunków... poddasze uzytkowe ma mieć wysokość min 220cm ?? czy tez 250cm ?? jutro mam inspekcje a u mnie na poddaszu jest w zaleznosci od pomieszczenia 246-350.

Nawiasem mowiac inspekcja naslana po zlozeniu dokumentuw o odbior przez zwolnionego pseudo kierownika budowy w poczatkowym etapie budowy.

Gosciu nie dosc ze nie zauwazyl na planach budynku okien na parterze ... musial kuc.... zapomnial o tarasie oraz balkonie tez musial kuc.... wykonanie schodow z parteru na pietro .. brak slow (cos podobnego do przepasci) podczas kladzenia terivy zapomnial o steplach a ludzie pod spodem !! i koncowka po ktorej zostal wywalony zamowil za krotkie krokwie.... 9 tys.zl poszlo z dymem.

Nawiasem mowiac inspekcja naslana po zlozeniu dokumentuw o odbior przez zwolnionego pseudo kierownika budowy w poczatkowym etapie budowy.

Gosciu nie dosc ze nie zauwazyl na planach budynku okien na parterze ... musial kuc.... zapomnial o tarasie oraz balkonie tez musial kuc.... wykonanie schodow z parteru na pietro .. brak slow (cos podobnego do przepasci) podczas kladzenia terivy zapomnial o steplach a ludzie pod spodem !! i koncowka po ktorej zostal wywalony zamowil za krotkie krokwie.... 9 tys.zl poszlo z dymem.

To kierownik Ci budował i robił więźbę??

starał sie budowac ze swoja "watachą" ale przy krokwiach miarka sie juz przebrala... Inspekcja z PINB niecale 50min... owy pseudo kierwonik dostal 15 min zjebke ze musieli sie przez niego fatygowac jak wszystko jest ok . Wyszlo na to ze ten baran sam na siebie zlozyl donos o niefachowe wykonanie roboty ktora wczesniej sam zatwierdzil :p.