Irena11 19.05.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Witam wszystkich. Mieszkam od pewnego czasu na wsi w starym domu na podmurówce z kamienia. Gmina doprowadziła wode i kanalizę. Muszę podłączyć rurę ściekową. Nie moge się przebić przez kamienie do łazienki, więc mam pytanie.Czy rura PCV do podłączenia do muszli musi być w podłodze czy może być też w ścianie przy samej podłodze?Przez ścianę byłoby mi łatwiej bo dom jest zbudowany ze szlaki.Już rów wykopałam do studzienki o głębokości 80 cm.Proszę o poradę.Nadmieniam że robię to sama bo mam złe doswiadczenia z fachowcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 20.05.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 może być w ścianie (potem możesz obudować np kartongipsem i obłożyć kaflami) pamiętaj o spadku min 2% ale też nie dużo więcej bo wtedy woda popłynie szybciej i nie poniesie czegoś grubszego ze sobąunikaj kolanek 90' (lepiej dać 2 po 45')pamiętaj też że pion kanalizacyjny musi być odpowietrzony powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.05.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witam wszystkich. Mieszkam od pewnego czasu na wsi w starym domu na podmurówce z kamienia. Gmina doprowadziła wode i kanalizę. Muszę podłączyć rurę ściekową. Nie moge się przebić przez kamienie do łazienki, więc mam pytanie. Czy rura PCV do podłączenia do muszli musi być w podłodze czy może być też w ścianie przy samej podłodze? Przez ścianę byłoby mi łatwiej bo dom jest zbudowany ze szlaki. Już rów wykopałam do studzienki o głębokości 80 cm. Proszę o poradę. Nadmieniam że robię to sama bo mam złe doswiadczenia z fachowcami. Są dwa typy muszli. Jedne mają odpływ w podłogę, a drugie w ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irena11 20.05.2009 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Bardzo dziękuję za odpowiedż. Nie wiedziałam ze są muszle tez do podłączenia w ścianie. Polecam sie na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.05.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Bardzo dziękuję za odpowiedż. Nie wiedziałam ze są muszle tez do podłączenia w ścianie. Polecam sie na przyszłość. Wydaje mi się, że kiedyś większość był z wyjściem poziomym (przynajmniej te w blokach), ale nie są one przy samej posadzce tylko parę centymetrów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.05.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 popularne geberity też mają wyjście poziome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 20.05.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Muszę podłączyć rurę ściekową. Nie moge się przebić przez kamienie do łazienki, więc mam pytanie. Czy rura PCV do podłączenia do muszli musi być w podłodze czy może być też w ścianie przy samej podłodze? Czy ty myślisz o tym, żeby przejść przez ścianę na zewnątrz i dopiero potem do ziemi ? Jeśli tak to będzie to zły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 20.05.2009 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Szczególnie w mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.05.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Szczególnie w mrozy. Izolacja 10cm załatwi sprawę. Dla pewności dałbym 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.05.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Szczególnie w mrozy. Izolacja 10cm załatwi sprawę. Dla pewności dałbym 15cm.często widać też takie rozwiązania nawet bez ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.05.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Szczególnie w mrozy. Izolacja 10cm załatwi sprawę. Dla pewności dałbym 15cm.często widać też takie rozwiązania nawet bez ocieplenia. Bo zagrożenie nie jest wielkie wbrew temu co wielu sądzi. Rurę na zewnątrz i tak lepiej zabespieczyć przed uszkodzeniem jakąś osłoną (np. obmurować), a wtedy wrzucenie do osłony izolacji to już czysta przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irena11 23.05.2009 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Witam ponownie. Jestem w trakcie łączenia rur PCV. Dlaczego rury łączą się z łatwością bez uszczelek a z uszczelką nie? Wczoraj próbowałam złączyć dwie rury i robiłam to cały dzień. Jestem wykończona. Oczywiście że nie połączyłam. Czy to zależy od długości rury?Pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.05.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Witam ponownie. Jestem w trakcie łączenia rur PCV. Dlaczego rury łączą się z łatwością bez uszczelek a z uszczelką nie? Wczoraj próbowałam złączyć dwie rury i robiłam to cały dzień. Jestem wykończona. Oczywiście że nie połączyłam. Czy to zależy od długości rury?Pomóżcie.Wielu mówi, że jak nie posmarujesz to nie pojedziesz. I tutaj też tak może być. Ja używam Ludwika. Moi chydraulicy jakiejś pasty. I uszczelka, pod uszczelką jak i wkładana rura ma być czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 23.05.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 często widać też takie rozwiązania nawet bez ocieplenia. Widziałem w Londynie. W Polsce chyba raczej nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.05.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 często widać też takie rozwiązania nawet bez ocieplenia. Widziałem w Londynie. W Polsce chyba raczej nie...Ja w Londynie dawno nie byłem a rozwiązania widuję co kilka dni więc i w PL można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 23.05.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Witam ponownie. Jestem w trakcie łączenia rur PCV. Dlaczego rury łączą się z łatwością bez uszczelek a z uszczelką nie? Wczoraj próbowałam złączyć dwie rury i robiłam to cały dzień. Jestem wykończona. Oczywiście że nie połączyłam. Czy to zależy od długości rury?Pomóżcie. Ludwik, ludwik i jeszcze raz ludwik, jak pisze przedmówca. I wtedy wchodzi jak po maśle.... Lepiej nie stosować tłuszczy czy smaru, bo spotkałem się z takimi radami. Tłuszcz powoduje degradację uszczelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 23.05.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Lepiej nie stosować tłuszczy czy smaru, bo spotkałem się z takimi radami. Tłuszcz powoduje degradację uszczelki. Super. Od dziś muszę przestać zmywać naczynia i usunąć mydło z łazienki bo tłuszcz zniszczy mi uszczelki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irena11 24.05.2009 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Jednak musiałam poszukać mężczyzny. Jemu też tak łatwo nie poszło. Płyn do mycia naczyń, to wiem.Dowiedziałam się że jak są uszczelki bardzo twarde to i mężczyzna nie pomoże. To zależy od producenta uszczelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DJ Rydzyk 24.05.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Lepiej nie stosować tłuszczy czy smaru, bo spotkałem się z takimi radami. Tłuszcz powoduje degradację uszczelki. Smar silikonowy np w spray'u, nie uszkadza gumy, a wręcz ją konserwuje i zabezpiecza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 24.05.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Ja smaruję mydłem w płynie. Czasem trzeba poprawić tarnikiem fazowanie końca rury, czasem w kanale uszczelki jest nadlew i się nie mieści albo źle układa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts