ifka13 19.05.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 jak wykończyliście ścianę fundamentową zaizolowaną dysperbitem i ocieploną styrodurem?planuje zrobic tak:zaizolować dysperbitemna to przykleić styrodur na jakims kleju- proponują mi jakis klej z koncówką oznaczenia KLprzyłożyć lub nie folie kubełkową kubełkami do ociepleniaczy dobrze zaplanowałem? czy może by trzeba jeszcze zaciągnąć ten styrodur jakims dysperbitem, ew klejem i siatką?acha, dom niepodpiwniczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.05.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 zauważyłem, że nie lubisz szukać może to błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.05.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 jak wykończyliście ścianę fundamentową zaizolowaną dysperbitem i ocieploną styrodurem? planuje zrobic tak: zaizolować dysperbitem na to przykleić styrodur na jakims kleju- proponują mi jakis klej z koncówką oznaczenia KL przyłożyć lub nie folie kubełkową kubełkami do ocieplenia czy dobrze zaplanowałem? czy może by trzeba jeszcze zaciągnąć ten styrodur jakims dysperbitem, ew klejem i siatką? acha, dom niepodpiwniczony Foilę kubełkowa odwrotnie, poza tym OK. Styroduru wg producenta nie trzeba zaciągać już niczym, ale myślę, że jeśli chcesz na wystającej ponad glebę cześci potem jakiś cokół robić, to klej na siatce (na tej wystającej cześci) może być dobrym pomysłem. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.05.2009 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Foilę kubełkowa odwrotnie, poza tym OK. Styroduru wg producenta nie trzeba zaciągać już niczym, ale myślę, że jeśli chcesz na wystającej ponad glebę cześci potem jakiś cokół robić, to klej na siatce (na tej wystającej cześci) może być dobrym pomysłem. Jeśli tylko folia jako dekoracja i zabezpieczenie (tylko przed czym? Przecież Styrodur już w sam w sobie jest przystosowany by zakopać go bezpośrednio w ziemi) to masz rację. Choć jeśli teren suchy to bym wcale tej folii nie dawał. Natomiast jeśli teren jest podmokły i robimy drenaż opaskowy wokół fundamentu to folia kubełkami do ściany by woda mogła swobodnie spływać powstałą szczeliną. Jeśli ktoś obawia się że folia uszkodzi styrodur to zaciągnąć klejem siatką i klejem... Sama folia nie jest lekiem na wilgoć i współdziała z całością drenażu i dawanie jej bo inni mają to strata kaski. W pierwszym przypadku nie spełnia roli izolacji pionowej, tylko trzeba taką izolację przeciw wilgociową robić na ścianie fundamentowej Dysperbitem lub czymś podobnym do tego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 20.05.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 jak wykończyliście ścianę fundamentową zaizolowaną dysperbitem i ocieploną styrodurem? planuje zrobic tak: zaizolować dysperbitem na to przykleić styrodur na jakims kleju- proponują mi jakis klej z koncówką oznaczenia KL przyłożyć lub nie folie kubełkową kubełkami do ocieplenia czy dobrze zaplanowałem? czy może by trzeba jeszcze zaciągnąć ten styrodur jakims dysperbitem, ew klejem i siatką? acha, dom niepodpiwniczony zaciągnięte siatką i klejem przy cokole. pod płytki klinkierowe. To o oznaczeniu KL będzie dobre do klejenia chociaż u mnie użyli zwykłego kleju do styro i też się trzyma. Żadnej folii kubełkowej nie dawałem, ale nie mam wodnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 20.05.2009 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 dzieki za porady, u mnie grunt to głównie żwir i sucho, drenażu nie robię, więc posmaruję dysperbitem wewnątrz cale ściany, a od zewnątrz do poziomu jaki osiągne przyklejając płyty XPS a same płyty przykleje i obsypię ziemią, acha, tylko mi przyszlo do głowy, płyta bedzie wystawać ok 20-30cm ponad grunt i nie wiem czy tego kawałka jakoś nie zabezpieczyć, wiem że styropian by sie utlenił na słońcu od razu a co z XPS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts