Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gont bitumiczny

Gość Agemen

Recommended Posts

Gość Agemen

Witam,

Czy ktoś ma doświadczenia w kosztach zakupu .położenia i wykończenia dachu gontem bitumicznym , interesują mnie różnice w stosunku do blachodachówki . W tej chwili dach jest odeskowany + papa , przymierzałem sie do blachodachówki ,ale gont podobno mozna kłaść bezpośrednio ,bez łat ,kontrłat itd. a i odpadów jest chyba ,mniej.

:-? Co o tym sądzicie ?

• 2 weeks później...
Różnica jest niewielka. Blachodachówka i gont to ok 24 zł + robocizna 11 zł. Do blachy dolicz jeszcze łaty i kontrłaty - drewno jest stosunkowo drogie (VAT22%), ale jeśli nie masz idealnie równej powierzchni pod bitumikę to musisz to wyrównac płytą OSB i wyjdzie drożej. Najlepiej zgłoś się do firmy, której zamierzasz to zlecić - robią bezpłatny kosztorys i tzw optymalizację zużycia materiału (przy blasze są duże odpady materiału). Polecam tanie i niezłe firmy DachPlus i DachLux (konkurencja), możesz się targować. Kate.

Różnica jest niewielka. Blachodachówka i gont to ok 24 zł + robocizna 11 zł. Do blachy dolicz jeszcze łaty i kontrłaty - drewno jest stosunkowo drogie (VAT22%), ale jeśli nie masz idealnie równej powierzchni pod bitumikę to musisz to wyrównac płytą OSB i wyjdzie drożej. Najlepiej zgłoś się do firmy, której zamierzasz to zlecić - robią bezpłatny kosztorys i tzw optymalizację zużycia materiału (przy blasze są duże odpady materiału). Polecam tanie i niezłe firmy DachPlus i DachLux (konkurencja), możesz się targować. Kate.

• 3 weeks później...

Witam

Sam jestem przed wyborem gont czy blachodachówka?????

Koszt m2 jednego i drugiego jest zbliżony - średnio 20~22 zl/m2.

Tylko, że do blachodachówki dochodzi drewno. I należy zapytać się ile kosztuje wykończenie (np. gąsiory) do danej blachy - czyli systemu, producenta jak kto nazywa. I tutaj tkwi cały szkopuł, to jest to co przemawia za gontami :lol:

Gość Agmen

Dzięki wszystkim za informacje .Wydaje mi się ,że blacha szczególnie z wyższym profilem wygląda atrakcyjniej i ciekawiej ,gont jest trochę "płaski" ............ chyba jednak w dalszym ciągu muszę sprawę przemyśleć i przeliczyć.

Pozdrawiam

Agmen