Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu Amaltea 1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich serdecznie! jestem nowym uzytkownikiem forum i nie jestem pewien czy wpisuje ta wiadomosc w odpowiednim miejscu. jestem na etapie wybierania projektu, zdecydowalismy sie na amaltea na 90%. czekam jednak na informacje czy spelnia on kryteria zawarte w warunkach zabudowy terenu. jednakze planuje juz zakupic krokwie na dach bo to najlepsza rokupora. czy jest mi ktos w stanie podac ich dlugosc i ilosc. ma to byc dom z pojedynczym garazem. z gory dziekuje i przepraszam za brak polskiej czcionki (wina komputera:) Pozdrawiam

witam serdecznie i gratuluję pięknego domku!

Chciałabym poprosić o jakieś zdjęcia poddasza, bardzo mnie ciekawi wysokość i funkcjonalność pomieszczeń (czy faktycznie warto było podnosić ściankę kolankową?). Byłabym również wdzięczna za informacje dotyczące kosztów budowy - czy możesz powiedzieć, choć w przybliżeniu, jak to wyglądało?

Z góry serdeczne dzięki za pomoc i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, niech Wam się szczęśliwie mieszka!!

WITAM .CO DO TEJ ŚCIANKI KOLANKOWEJ TO JAK PRZEJŻYSZ ZDJĘCIA TO WCZEŚNIEJ BYŁY JUŻ WSTAWIONE .MYŚLĘ ,ZE TO ZALEŻY OD INWIDUALNYCH POTRZEB .NP.W SYPIALNI NIE WESZŁOBY NAM ŁÓŻKO GDYBYŚMY NIE MIELI PODNIESIONEJ TEJ ŚCIANKI.JA JESTEM ZADOWOLONA Z POKOI JESZCZE NIE UMEBLOWAŁAM ICH ALE WIDZĘ ,ŻE SĄ USTAWNE.POZDRAWIAM

Właśnie co to tej ścianki kolankowej to mam pewien mały problem. Z tego co wyczytałem z projektu to ścianka kolankowa w strefie mieszkalnej wynosi 50cm, a na strychu (u mnie pokój) wynosi 70cm. Zastanawiam się nad podniesieniem ich o jeden bloczek czyli gdzieś o 25-30cm.

Mam pytanie do Kasia Jowita:

jaką dokładnie macie tą ściankę w strefie mieszkalnej, a jaką na strychu(nad garażem)??

Pozdrawiam:)

Witam wszystkich serdecznie! jestem nowym uzytkownikiem forum i nie jestem pewien czy wpisuje ta wiadomosc w odpowiednim miejscu. jestem na etapie wybierania projektu, zdecydowalismy sie na amaltea na 90%. czekam jednak na informacje czy spelnia on kryteria zawarte w warunkach zabudowy terenu. jednakze planuje juz zakupic krokwie na dach bo to najlepsza rokupora. czy jest mi ktos w stanie podac ich dlugosc i ilosc. ma to byc dom z pojedynczym garazem. z gory dziekuje i przepraszam za brak polskiej czcionki (wina komputera:) Pozdrawiam

Cześć,

ja kupiłem więźbę rok temu... ... według mnie jeśli nie deskujesz całego dachu pod dachówkę to brakuje dwóch szt. krokwii K1 w zestawieniu (i na rysunku) - aby móc zamontować podbitkę bez sztukowania mocowania do ściany (strona od balkonu i półszesciennego wypustu jadalni). Moim zdaniem także brakuje płatwii P1 na zestawieniu i rysunku, która przejmie część ciężaru (mam tu na myśli również komfort montowania tego dachu) jaki będzie spoczywał na murłatach i kalenicowej desce (powinna być od strony wejścia symetrycznie do istniejącej już P1). Najlepiej skonsultuj to z kimś kto będzie Ci robił dach :] abyś na ostatnią chwilkę nie musiał bulić strasznej kasy za dodatkowe krokwie i za ich transport.

P.S.

To jest moja sugestia :]

Pozdrawiam

PAweł

witam! szczerze powiedziawszy to nie mam jeszcze fizycznie projektu a na tematyce zwiazanej z dachem nie wiem wiele, dopiero sie ucze. jednakze mam zamiar deskowac caly dach. mimo wszystko dziekuje za sugestie Pawlowi. miedzyczasie okazalo sie ze projekt pasuje na nasza dzialke, ktorej wlascicielem jestem dopiero od tygodnia czasu. i tak dzialam szybko:) a tak przy okazji prawie 11 arow to chyba wystarczajaca powierzchnia? pozdrawiam!

PO PODNIESIENIU ŚCIANKI KOLANKOWEJ W POKOJACH JEST TERAZ PO 95 CM A NA STRYCHU 100 CM .UWAŻAM ,ŻE JEST WYSTARCZAJĄCO WYSOKO .POWIEM SZCZERZE ŻE PRZEZ TO JEST WYŻSZY I JAK PATRZĘ NA ZEWNĄTRZ NA DOM TO WIDZĘ JAK PODNIÓSŁ SIE W GÓRĘ. .MOŻE JAK BĘDZIE ZAGOSPODAROWANE PODWÓRKO TO ZGUBI SIĘ TO (I MAM TAKĄ NADZIEJĘ ).

witam

my również zbieramy sie do zakupu projektu amaltea I

kasia jowita, pomyslalam ze zapytam kilka kwestii Ciebie jako eksperta od tego projektu :)

myslalam z tego strychu nad garazem zrobic poprostu garderobe... co o tym myslisz? taka z polkami jedynie, miejscem na prasowanie itp... otwartą z wieszakami, ale nie wiem ile tam jest tak naprawde miejsca? czy ty zrobilas z tego pokoj?

ponadto rowniez mysle o likwidacji spiżarni, bo chyba tak zrobiliscie prawda? kuchnia wydaje sie zbyt mala po wstawieniu mebli w momencie kiedy spizarnia zabiera kolejna powierzchnie kuchni, co o tym myslisz?

my z kolei likwidujemy podcien aby powiekszyc salon, bo zostawiamy pokoj na dole ( jest nam potrzebny ). z uwagi na likwidacje podcienia, zmieniamy uklad tarasu i wyjsc na taras... w salonie na glownej scianie beda 2 x drzwi okienne przesuwne - wyjsciowe na taras, ktory z kolei bedzie sie znajdowal centralnie z tyłu domu... z małego pokoju likwidujemy wyjscie na taras a wstawiamy okno

z wykuszu automatycznie tez nie bedzie wyjscia na taras ( bo tam nie bedzie tarasu ani podcienia - bedzie przedluzenie salonu)

i ostatnia zmiana - powiekszamy lazienke na dole o miejsce na prysznic kosztem kotłowni... co z kolei o tym myslisz, jaka w ogole jest kotlownia, czy wystarczajaca ?

z gory dzieki za odpowiedz

Kasia

[/img]

http://img709.imageshack.us/img709/4123/dscf1203z.jpg

http://img707.imageshack.us/img707/9243/dscf1204o.jpg

http://img526.imageshack.us/img526/7065/dscf1215.jpg

Witam,

urzekła mnie ta szafka-bufet z kolistym blatem i łukowymi drzwiczkami, czy była robiona na zamówienie? A może to jakiś istniejący system mebli? Czy mogłabyś podać namiary na producenta/wykonawcę? Cenę? Może być na priv, dziękuję!

Jestem pod wrażeniem, wnętrza są śliczne :D

http://img709.imageshack.us/img709/4123/dscf1203z.jpg

http://img707.imageshack.us/img707/9243/dscf1204o.jpg

http://img526.imageshack.us/img526/7065/dscf1215.jpg

Witam,

urzekła mnie ta szafka-bufet z kolistym blatem i łukowymi drzwiczkami, czy była robiona na zamówienie? A może to jakiś istniejący system mebli? Czy mogłabyś podać namiary na producenta/wykonawcę? Cenę? Może być na priv, dziękuję!

Jestem pod wrażeniem, wnętrza są śliczne :D

zgadzam się, bardzo gustowna kuchnia, w ciekawym stylu i ustawnym rozkładzie szafek.