Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parkiet olejowany czy lakierowany

Izabela Wawrzeń

Recommended Posts

witam

tak przeglądam ten wątek i mam wielki mętlik w głowie u mnie w salonie będzie połozony parkiet przemysłowy jatoba i teraz mam dylemat czym powinnam go wykonczyć olej czy lakier ,a jeżeli tak to jaki dodam że mam małe dziecko i wyjście z salonu na taras gdzie jest duzo ziemi i piasku

co mi możecie doradzić wiem, że olej wydobyłby kolor ale może lakier -konkretnej firmy też nie byłby zły

POMOCY

ghost34

dziekuje bardzo za odpowiedż

a czy olej można położyć samemu, t.z mój mąż chce nie jest fachowcem ale chce się podjąć tego zadania, a tak przy okazji mogę prosic o jakieś wskazówki

tak ogólnie odnosnie tego parkietu ponieważ generalnie mąż chce sam połozyć i wykończyć ten parkiet ale nie mamy kogo zapytać o to jak i co przy tym parkiecie

ghost34

dziekuje bardzo za odpowiedż

a czy olej można położyć samemu, t.z mój mąż chce nie jest fachowcem ale chce się podjąć tego zadania, a tak przy okazji mogę prosic o jakieś wskazówki

tak ogólnie odnosnie tego parkietu ponieważ generalnie mąż chce sam połozyć i wykończyć ten parkiet ale nie mamy kogo zapytać o to jak i co przy tym parkiecie

Może na kolanach miękka szmatka do ręki (szmatek więcej pod ręką) i kawałek po kawałku wcierac solidnie w parkiet. Olej na jatobie schnie długo. Olej z utwardzaczem jak proponuje ghost schnie szybciej i bardzo ciężko się wciera. Należałoby to robic w trójkę na powierzchni 50m2. Oleju impact 2K mieszac w małych ilościach (dośc szybko tężeke). Harówka straszna ale do zrobienia. Jak kocha to zrobi.

on sie bardzo pieknie i lekko zaciera daje ładny aksamit na posadzkach drewnianych..ale jedna za drugim raze polecałbym ci wyporzyczyc polerke..i nakladac blacha badz weluurem ale nie po calosci:)

ja obawiam się zawsze, że przy użyciu maszyn, blachy, wałków, welurów itp naniosą takie ilości oleju, że sobie z tym nie poradzą i zostana zaschniete kałuże i ślady po narzędziach.

przy impact oil hmm sa male mozliwosci..przesadzenie swietnie sie go poleruje ..nadmiar zawsze mozna sciereczka sciagnac zacierac mokry nie suchy po nie wiecej niz 10 minutach po naciagnięciu..:)

Właśnie to wszystko jest zbyt trudne i szybkie dla amatorów.