Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plytki podlogowe i lazienka - szukam porady

tony-bosswp.pl

Recommended Posts

Witam, mieszkam poza granicami kraju i ostatnio kupilem sobie mieszkanko - remont wycenili mi na ok 9000€! (w tym 1000€ materialy i 8000€robocizna)a bazuje sie on na:

- plytki podlogowe 28m2

- lazienka w plytkach - 20m2

no i w zasadzie to wszystko. Dodam ze trzeba zerwac stare plytki z podlogi ktore nawiasem mowiac same odchodza (kladzione 20 lat temu na zaprawe cementowa) no i w lazience z polowy sciany. Z kasa sie u mnie nie przelewa a remont chcialbym zrobic... no i wlasnie zaswitala u mnie mysl, ze moze sam cos zdzialam majac na uwadze 1,5 mies wolnego od pracy. Co o tym myslicie? Jeszcze nigdy nie kladlem terakoty ani glazury ale nie mam 2 lewych rak... dajcie jakies porady albo doswiadczenia, czy moge temu podolac? bo emont powinien sie zaczac za miesiac - z gory dzieki

zbicie kafelek to cena 1000€ zostaje pozostale 7 :) na prawde wolalbym to samemu zrobic, ale nei wiem czy nie wpakuje sie w robote ktora bedzie trawa miesiacami. On powiedzial ze trzeba wyrownac podloge - ale przeciez plytki same odchodza bo byly kladzione jak wspomnialem 20 lat temu na zaprawie cementowej i ponadto ona sama ja piach sie zachowuje. Mieszkanie jest w bloku, wiec mam nadzieje, ze po odkryciu tej zaprawy bedzie widoczny beton podlogi, ktory moim zdaniem nie trzeba rownac. Co o tymmyslicie? ponadto zrobilem juz kilka wycen i wszystkie prosza o pomste.... wiec nie zostaje mi nic innego jak zrob to sam...

Witam, mieszkam poza granicami kraju i ostatnio kupilem sobie mieszkanko - remont wycenili mi na ok 9000€! (w tym 1000€ materialy i 8000€robocizna)a bazuje sie on na:

- plytki podlogowe 28m2

- lazienka w plytkach - 20m2

Ło matko!

8000 (słownie OSIEM TYSIĘCY) ojro za robotę?

no tak - mieszkanie jest male a im sie nie oplaca klasc kafli na malych powierzchniach i dobijaja swoje na cenniku... do tego co opisalem wyzej w koszta wchodzi rownierz obudowa wanny no i kilka metrow na balkonie - ale to nie wiele no i cennik wyglada jak wyglada.

Wszyscy tutaj mowia zebym sie za to nie bral i zlecil to komu innemu (dodam, ze w zyciu swoje wymalowalem, wytapetowalem) - ale tu wszyscy jednakowo drodzy ci kurde fachowcy ;) a ja im na to - powiedz Polakowi ze nie potrafi i przyjdz jutro i bedzie zrobine!

hehe spoko - ale co z poradami? dajcie znac czy nie poeywam sie z motyka na slonce...? jak wy zaczynaliscie, bo wielu z was wlasnie tak znalazlo sie tutaj na forum ;)
co z poradami?? przejrzyj archiwum i zobacz, że kładzenie kafelek to nic trudnego. Piszesz że również balkon masz do roboty - to od niego zacznij i tam się naucz.

Nic nie będzie Ciebie kosztować, a te 8000Euro to na wakacje jeszcze pojedziesz.

hehe dzieki, skorzystam z prawa glosu i zapytam jeszcze jak w moim wypadku nalezy postepowac i czy dobze mysle:

1. zerwac terakote i cement na ktorej ziostala poozona,

2. wyrownac podloze (jak to jest w blokach ?- po zerwaniu i dokopaniu sie do betonu trzeba koniecznie wylewke? czy wystarczy nierownosci zaszpachlowac?)

3. zagruntowac (jak wylewka to zagruntowac to przed wylewka oczywiscie)

4. no i klade terakote za 24€ a nie za 150/m2 :)

Dodajcie prosze jesli cos pominalem. Zgory dzieki za pomoc.