cienki66 20.05.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witajcie, Rozpoczynam pomału budowę swojego domku W związku z powyższym mam małe pytanko: planuję dać 20 cm styropianu na podłogi jako ocieplenie i się zastanawiam jaką grubość wylewki zrobić. Wszędzie będzie ogrzewanie podłogowe - czy 7 cm będzie odpowiednią grubośćią? Wydaje mi się, że w związku z grubością styropianu wylewka powinna być trochę grubsza niż standardwo - nie chcę jednocześnie zrobić za grubej bo wtedy bezwładnosć ogrzewania będzie jeszcze większa. Proszę o pomoc Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.05.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witajcie, Rozpoczynam pomału budowę swojego domku W związku z powyższym mam małe pytanko: planuję dać 20 cm styropianu na podłogi jako ocieplenie i się zastanawiam jaką grubość wylewki zrobić. Wszędzie będzie ogrzewanie podłogowe - czy 7 cm będzie odpowiednią grubośćią? Wydaje mi się, że w związku z grubością styropianu wylewka powinna być trochę grubsza niż standardwo - nie chcę jednocześnie zrobić za grubej bo wtedy bezwładnosć ogrzewania będzie jeszcze większa. Proszę o pomoc Pozdro A skąd taki wniosek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 20.05.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 planuję dać 20 cm styropianu na podłogi jako ocieplenie i się zastanawiam jaką grubość wylewki zrobić. Musisz miec strasznie "zimną ziemię" u siebie skoro aż 20 cm dajesz... Oby to był bardzo twardy styro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 20.05.2009 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witajcie, Rozpoczynam pomału budowę swojego domku W związku z powyższym mam małe pytanko: planuję dać 20 cm styropianu na podłogi jako ocieplenie i się zastanawiam jaką grubość wylewki zrobić. Wszędzie będzie ogrzewanie podłogowe - czy 7 cm będzie odpowiednią grubośćią? Wydaje mi się, że w związku z grubością styropianu wylewka powinna być trochę grubsza niż standardwo - nie chcę jednocześnie zrobić za grubej bo wtedy bezwładnosć ogrzewania będzie jeszcze większa. Proszę o pomoc Pozdro A skąd taki wniosek? Z lektury forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 20.05.2009 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 planuję dać 20 cm styropianu na podłogi jako ocieplenie i się zastanawiam jaką grubość wylewki zrobić. Musisz miec strasznie "zimną ziemię" u siebie skoro aż 20 cm dajesz... Oby to był bardzo twardy styro... Buduję w Bieszczadach Na ściany też daję 20 cm styropianu - robię dom w miarę ciepły - z braku gazu bedę ogrzewał olejem opałowym, który tani nie jest. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.05.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 planuję dać 20 cm styropianu na podłogi jako ocieplenie i się zastanawiam jaką grubość wylewki zrobić. Musisz miec strasznie "zimną ziemię" u siebie skoro aż 20 cm dajesz... Oby to był bardzo twardy styro... Buduję w Bieszczadach Na ściany też daję 20 cm styropianu - robię dom w miarę ciepły - z braku gazu bedę ogrzewał olejem opałowym, który tani nie jest. Pozdro To masz "prawie" zrównoważoną izolację. Jedna przegroda z różnicą temp. +8-+25 - 20cm styro, druga przegroda z różnicą temp. -20 - +21 - też 20 cm styro. Na dchu też masz 20 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 20.05.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 20 cm to moim zdaniem za dużo. Ja buduję dom z Maxa i na ściany daje 15cm. I to moim zdaniem wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 20.05.2009 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 planuję dać 20 cm styropianu na podłogi jako ocieplenie i się zastanawiam jaką grubość wylewki zrobić. Musisz miec strasznie "zimną ziemię" u siebie skoro aż 20 cm dajesz... Oby to był bardzo twardy styro... Buduję w Bieszczadach Na ściany też daję 20 cm styropianu - robię dom w miarę ciepły - z braku gazu bedę ogrzewał olejem opałowym, który tani nie jest. Pozdro To masz "prawie" zrównoważoną izolację. Jedna przegroda z różnicą temp. +8-+25 - 20cm styro, druga przegroda z różnicą temp. -20 - +21 - też 20 cm styro. Na dchu też masz 20 cm? Na dachu to będzie napewno 18 cm w krokwie (krokwie 20 cm - warunki śniegowe i wiatrowe) i 5 cm (tyle jest w projekcie) lub 10 cm (zastanawiam się nad tym) wełny w poprzek krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 20.05.2009 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 20 cm to moim zdaniem za dużo. Ja buduję dom z Maxa i na ściany daje 15cm. I to moim zdaniem wystarczy. Nad ścianami to się nawet chwili nie zastanawiałem - 20 cm. U nas to czasami (chociaż obecnie rzadko) to są morozy dochodzące do - 30 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 20.05.2009 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 wielokrotnie na forum było że to mit, ktoś kiedyś puścił plotkę że im grubszy styropian tym proporcjonalnie gruba wylewka, ja mam u siebie 30cm styropianu i na tym 6cm wylewki, jak coś się zacznie dziać nie omieszkam napisać na forum, na razie nic nie zauważyłem A jaki dawałeś styropian - EPS 100 czy może mocniejszy 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekf 20.05.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 U mnie leży na gruncie 20 cm styro. Wylewkę robię lada dzień, ma być 8 cm.Dla własnego spokoju ducha daję siatkę jako wzmocnienie.Acha, i styro mam EPS 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.05.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 przy obecnych śmiesznie niskich cenach styropianu nawet nie ma się co zastanawiać, dla przykładu szary styropian z lambda 0,031 można kupić już od 130zł/m3 rok temu kosztował 260zł/m3 Nawet mnie nie wk... ja kupiłem też za kupę kasy- za 211 /m3, aż żal d... ściska pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 20.05.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 ... dla przykładu szary styropian z lambda 0,031 można kupić już od 130zł/m3 rok temu kosztował 260zł/m3 ... Czy to z termoorganiki? Może jakiś link www z taką ofertą? Na allegro platinum plus są od 177zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.05.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Ja mam 28 cm i 7-8 cm wylewki z podłogówką ! Styropian powiedział bym średnio twardy bo EPS 100 ! Ale i tak uważam że to przesada, brakowało mi do punktu "0" to dołożyłem ! PS. Ale porównując ze stropem/dachem to wysypuję ok. 50 cm wełny w granulacie !Myślę że patrząc na to 28 cm w podłodze nie wydaje się czymś niezwykłym, niestety na ścianie będzie tylko 20 cm zwykłego styropianu ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasek 20.05.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 U mnie leży na gruncie 20 cm styro. Wylewkę robię lada dzień, ma być 8 cm. Dla własnego spokoju ducha daję siatkę jako wzmocnienie. Acha, i styro mam EPS 200. Też daję 20cm styro EPS-200 na grunt i 8cm wylewki. Ściany 20cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cybzolw 20.05.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 No ja w styczniu kupowałem swisspora 0,031 za 156 - teraz widzę 165 ... Więc trochę ceny urosły - co i tak nie zmienia faktu, że jak się patrzy ile kosztował w czasie boomu to głowa boli. U mnie 20cm na ścianach, 20 podłoga eps100 ( plus wylewka z podłogówką 6-7 cm), strop niestety tylko 30cm wełny ... I jakoś nie uważam że to przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 21.05.2009 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 OK - to robię 7 cm. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 21.05.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Ja na podłogę kłade 15cm styropianu (Austroterm EPS037). Na to wylewka 7-8cm (zbrojona matami zbrojeniowymi). Za styropian na składzie powiedzieli mi 140zł/m3 więc całkiem nieżle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 27.05.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 A tak a propos jeszcze cen styropianu - monitoruje to ktoś? naprawdę ruszyły do góry? jak to wygląda w trakcie sezonu? bo ocieplać będę gdzieś za rok cały dom dopiero, ale kupić mogę już teraz......pewnie w zimie stanieje znowu..ale wolałbym tutaj podeprzeć się jakimiś danymi Niepotwierdzone plotki mówią o zmowie producentów i podwyżce cen o nawet 40% od 1 czerwca. Na razie róznice od początku roku są raczej niewielkie. Dziś zamawiałem EPS100 po 131 zł i EPS70 po 97zł. Niestety na elewację jesli plotki się sprawdzą będę musiał już kupić po nowych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts