Beens 20.05.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witam! Chciałbym Was prosić o opinie na temat wierteł pokrytych azotkiem tytanu oraz zwykłych (białych) ze stali HSS. Ponieważ wczoraj miałem styczność po raz pierwszy z takim tytanowym wiertłem 6mm i moje odczucia są takie, że wiertło to nadaje się do wiercenia przy niskich prędkościach <1200obr/min, bo jeśli zwiększałem obroty wiertło przestawało wiercić. Wierciłem kątownik o grubości 5mm ścianka. Na początku wywierciłem z 5 otworów bez problemu później już było gorzej. Nie pamiętam firmy ale sprzedają je w sklepach Lerloy Merlin po 9zł sztuka. Po założeniu wiertła z "białego" HSS wierciło na każdych obrotach. Noszę się z zamiarem kupna porządnego kompletu wierteł do metalu i teraz nie wiem czy inwestować w tytanowe czy HSS? Na allegro krążą aukcje gdzie w komplecie jest 170 wierteł białych HSS za 120zł lub 20-25szt niby tytanowych za 50-70zł. Co byście polecili i czy moje odczucia z wiertłami tytanowymi się potwierdzają u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.05.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witam! Chciałbym Was prosić o opinie na temat wierteł pokrytych azotkiem tytanu oraz zwykłych (białych) ze stali HSS. Ponieważ wczoraj miałem styczność po raz pierwszy z takim tytanowym wiertłem 6mm i moje odczucia są takie, że wiertło to nadaje się do wiercenia przy niskich prędkościach <1200obr/min, bo jeśli zwiększałem obroty wiertło przestawało wiercić. Wierciłem kątownik o grubości 5mm ścianka. Na początku wywierciłem z 5 otworów bez problemu później już było gorzej. Nie pamiętam firmy ale sprzedają je w sklepach Lerloy Merlin po 9zł sztuka. Po założeniu wiertła z "białego" HSS wierciło na każdych obrotach. Noszę się z zamiarem kupna porządnego kompletu wierteł do metalu i teraz nie wiem czy inwestować w tytanowe czy HSS? Na allegro krążą aukcje gdzie w komplecie jest 170 wierteł białych HSS za 120zł lub 20-25szt niby tytanowych za 50-70zł. Co byście polecili i czy moje odczucia z wiertłami tytanowymi się potwierdzają u Was? Po pierwsze porządne wiertła, które są naprawdę bezapelacyjnie lapsze od HSS kosztują dużo więcej niż HSS (nie kilka razy). Po drugie inwestowanie w wiertła dobrej klasy do użytku domowego w sprzęcie średniej klasy mija się z celem. Nie ma najmniejszego uzasadnienia finansowego dla ich zakupu. Ich główny plus to trwałość wielokrotnie większa niż HSS, a używając ręcznej wiertarki lub kiepskiej stołowej nie uzyskamy dużo większych przebiegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.05.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 no nie wiem czy inwestowanie w dobrej klasy wiertła do użytku domowego nie ma sensu (?) ja kupiłem takie, co leżały pod najniższą półką, wierciłem w 4mm płaskowniku (fi 6mm) zużylem 4 + 2mniejszego kalibru i się nie przewierciłem wyrzuciłem wszystkie, na pamiątkę zostawiłem jedno nie nie złamane, ale te które skręciło się w spiralę jak znajdę to wkleję fotkę, no normalnie miałem łzy w oczach ze śmiechu oczywiście moim zdaniem warto mieć lepsze wiertła bo to one grają najważniejszą rolę, sprzęt może być pośledniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.05.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 no nie wiem czy inwestowanie w dobrej klasy wiertła do użytku domowego nie ma sensu (?) ja kupiłem takie, co leżały pod najniższą półką, wierciłem w 4mm płaskowniku (fi 6mm) zużylem 4 + 2mniejszego kalibru i się nie przewierciłem wyrzuciłem wszystkie, na pamiątkę zostawiłem jedno nie nie złamane, ale te które skręciło się w spiralę jak znajdę to wkleję fotkę, no normalnie miałem łzy w oczach ze śmiechu oczywiście moim zdaniem warto mieć lepsze wiertła bo to one grają najważniejszą rolę, sprzęt może być pośledniejszy Niestety muszę się nie zgodzić. Te wiertła, które miałeś to na pewno nie były HSS. Takich na pewno nie ma sensu kupować. Naprawdę dobre wiertła wykazują swoją wyższość przy użyciu sprzętu, który nie wykazuje chociażby bicia promieniowego uchwytu wiertarki na poziomie wiertarki za 50zł. Dla zwykłej stali czarnej (jak w typowych płaskownikach) HSS jest w pełni wystarczającym wiertłem o jakości adekwatnej do ceny. Przy wierceniu wiertarką ręczną żadne wiertło nie wytrzyma długo. Nawet takie profesjonalne nie wytrzyma tyle razy więcej co kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 20.05.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Ej, Barbossa, istnieje jeszcze kategoria "przeciętne", zazwyczaj to są te, które w jakimś Obim leżą na górnej półce. na pamiątkę zostawiłem jedno nie nie złamane, ale te które skręciło się w spiralę jak znajdę to wkleję fotkę, no normalnie miałem łzy w oczach ze śmiechu oczywiście Dla odmiany miałem korkociąg, który po kontakcie z korkiem się wyprostował moim zdaniem warto mieć lepsze wiertła bo to one grają najważniejszą rolę, sprzęt może być pośledniejszy Mądrze gada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beens 20.05.2009 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 No a co do wierteł "tytanowych" miałem rację, że ewidetnie należy dobierać odpowiednio niską prędkość obrotową niż do HSS? Czy coś nie tak z wiertłem było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.05.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Aby wiercić w metalu trzeba mieć wiertarkę do metalu, czyli niskie obroty - w zakresie 50 do 800, i zapewnić odpowiedni nacisk - a z tego wynika że najlepiej jak jest to wiertarka stacjonarna. 90% wiertarek ręcznych nie nadaje się do metalu ze względu na zbyt wysokie obroty. Nadaje się Celma na I biegu albo mieszadła do zapraw jeśli mają uchwyt. Jak zdobędziesz właściwą wiertarkę to wywiercisz jednym wiertłem setki otworów, a wysokoobrotową spalisz każde wiertło przy pierwszej próbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beens 20.05.2009 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Ok rozumiem ale powiedz mi czy warto kupić wiertła z azotkiem tytanu czy HSS? Czy te tytanowe niby, to tez HSS tylko z napylonym azotkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.05.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Ok rozumiem ale powiedz mi czy warto kupić wiertła z azotkiem tytanu czy HSS? Czy te tytanowe niby, to tez HSS tylko z napylonym azotkiem? Może to coś Ci podpowie: Wiertło ze stali szybko tnącej pokryte powłoką azotku tytanu, przeznaczone głównie do wiercenia w materiałach takich jak miedź, aluminium, tworzywa sztuczne. Pokrycie azotkiem tytanu obniża efekt "klejenia" się materiału do wiertła. To był zytat ze strony producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.05.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 90% wiertarek ręcznych nie nadaje się do metalu ze względu na zbyt wysokie obroty. Nadaje się Celma na I biegu albo mieszadła do zapraw jeśli mają uchwyt. Jak zdobędziesz właściwą wiertarkę to wywiercisz jednym wiertłem setki otworów, a wysokoobrotową spalisz każde wiertło przy pierwszej próbie.O - czyli moja wiertarka noname z Tesco znajduje się w 10% wiertarek bo ma regulację obrotów. Ale dobrze poczytać, że metal na niższych obrotach wiercić, bo dzisiaj będę musiał akurat trochę powiercić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beens 20.05.2009 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Czyli co wychodzi na to ze napisy typu "tytanowe" itd to tylko podpucha bo to normalny HSS tylko bez klejenia sie wiurow czyli lepszym ich odprowadzaniem? Myslalem nad kupnem albo kompletu wiertel makity albo te 170sztuk co sa na allgero bialego HSS bo jak moge sprawdzic czy to dobra stal? Niby polski producent, a kiedys polskie wiertla byly bardzo dobre. Z doswiadczenia jakie wiertla do metalu polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.05.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 90% wiertarek ręcznych nie nadaje się do metalu ze względu na zbyt wysokie obroty. Nadaje się Celma na I biegu albo mieszadła do zapraw jeśli mają uchwyt. Jak zdobędziesz właściwą wiertarkę to wywiercisz jednym wiertłem setki otworów, a wysokoobrotową spalisz każde wiertło przy pierwszej próbie.O - czyli moja wiertarka noname z Tesco znajduje się w 10% wiertarek bo ma regulację obrotów. Ale dobrze poczytać, że metal na niższych obrotach wiercić, bo dzisiaj będę musiał akurat trochę powiercić. Niestety nie. Regulacje obrotów w wiertarkach takich jak Twoja odbywa się kosztem obniżenia momentu obrotowego. O dokładności takiej regulacji nawet nie warto wspominać. Spróbuj po prostu na wolnych obrotach coś tą wiertarką wywiercić to zobaczysz dlaczego to nie nadaje się do niczego. W "prawdziwych" wiertarkach regulacja prędkości obrotowej polega na zmianie przełożenia między silnikiem, a uchwytem. W twojej na zmianie obrotów silnika. Podobnie jest w samochodzie. Na niskim biegu i wysokich obrotach pojedzie, a przy tej samej prędkości, ale wyższym biegu już nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beens 20.05.2009 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Niestety nie. Regulacje obrotów w wiertarkach takich jak Twoja odbywa się kosztem obniżenia momentu obrotowego. O dokładności takiej regulacji nawet nie warto wspominać. Spróbuj po prostu na wolnych obrotach coś tą wiertarką wywiercić to zobaczysz dlaczego to nie nadaje się do niczego. W "prawdziwych" wiertarkach regulacja prędkości obrotowej polega na zmianie przełożenia między silnikiem, a uchwytem. W twojej na zmianie obrotów silnika. Podobnie jest w samochodzie. Na niskim biegu i wysokich obrotach pojedzie, a przy tej samej prędkości, ale wyższym biegu już nie koniecznie. Dokladnie tak, dlatego w wiertarkach stolowych jest regulacja przelozenia poprzez pasek badz tryby. A w recznych nie warto montowac regulatorow elektronicznych jak popsuja sie zwykle (temat juz przerabialem). No chyba ze sie bedzie utrzymywalo staly nacisk na material to niektore regulatory da sie dobrze dostroic zeby trzymaly wolne obroty, wtedy zaczynami od nacisku pozniej podkrecamy obroty ale trzeba miec dobry regulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 20.05.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Podobnie jest w samochodzie. Na niskim biegu i wysokich obrotach pojedzie, a przy tej samej prędkości, ale wyższym biegu już nie koniecznie. Nie kumam tych momentów obrotowych. Auto nie pojedzie, zgoda, ale jak dobrze pokręcić tym regulatorem w wiertarce i utrzymać stały nacisk to przecież będzie się odpowiednio powoli kręciło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 20.05.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 wiertlo do materialuobroty do srednicy wiertla i materialuchlodzenie to, chyba tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.05.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 wiertlo do materialu obroty do srednicy wiertla i materialu chlodzenie to, chyba tyle i jeszcze ogólne zasady budowy wiertła, związana z tym ocena jego "ostrości" i ew. ostrzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.05.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Podobnie jest w samochodzie. Na niskim biegu i wysokich obrotach pojedzie, a przy tej samej prędkości, ale wyższym biegu już nie koniecznie. Nie kumam tych momentów obrotowych. Auto nie pojedzie, zgoda, ale jak dobrze pokręcić tym regulatorem w wiertarce i utrzymać stały nacisk to przecież będzie się odpowiednio powoli kręciło... Jeśli się będzie kręciło to znaczy że nacisk za mały. Optymalny nacisk dla wiertła 6 mm to jakieś 50 kg, a i dwa razy tyle może być. Stań na wiertarce i wtedy spróbuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.05.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Ok rozumiem ale powiedz mi czy warto kupić wiertła z azotkiem tytanu czy HSS? Czy te tytanowe niby, to tez HSS tylko z napylonym azotkiem? Warto kupić pokrywane azotkiem tytanu czy nawet kobaltowe, jeśli masz wiertarkę stacjonarną. Do wiertarki ręcznej szukaj raczej wierteł z "ostrzeniem do wkrętarek" a materiał wiertła pomiń. Zapewnij sobie pomocnika który będzie polewał wodą miejsce wiercenia i wiertło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.05.2009 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Podobnie jest w samochodzie. Na niskim biegu i wysokich obrotach pojedzie, a przy tej samej prędkości, ale wyższym biegu już nie koniecznie. Nie kumam tych momentów obrotowych. Auto nie pojedzie, zgoda, ale jak dobrze pokręcić tym regulatorem w wiertarce i utrzymać stały nacisk to przecież będzie się odpowiednio powoli kręciło... Jeśli się będzie kręciło to znaczy że nacisk za mały. Optymalny nacisk dla wiertła 6 mm to jakieś 50 kg, a i dwa razy tyle może być. Stań na wiertarce i wtedy spróbuj Dokładnie tak. Samo wiertło będzie się kręciło (tak jak samochód z podniesionymi kołami na tym 5 biegu), ale pod naciskiem się zatrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smuga 21.05.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Witam! Chciałbym Was prosić o opinie na temat wierteł pokrytych azotkiem tytanu oraz zwykłych (białych) ze stali HSS. Ponieważ wczoraj miałem styczność po raz pierwszy z takim tytanowym wiertłem 6mm i moje odczucia są takie, że wiertło to nadaje się do wiercenia przy niskich prędkościach <1200obr/min, bo jeśli zwiększałem obroty wiertło przestawało wiercić. Wierciłem kątownik o grubości 5mm ścianka. Na początku wywierciłem z 5 otworów bez problemu później już było gorzej. Nie pamiętam firmy ale sprzedają je w sklepach Lerloy Merlin po 9zł sztuka. Po założeniu wiertła z "białego" HSS wierciło na każdych obrotach. Noszę się z zamiarem kupna porządnego kompletu wierteł do metalu i teraz nie wiem czy inwestować w tytanowe czy HSS? Na allegro krążą aukcje gdzie w komplecie jest 170 wierteł białych HSS za 120zł lub 20-25szt niby tytanowych za 50-70zł. Co byście polecili i czy moje odczucia z wiertłami tytanowymi się potwierdzają u Was? Doświadczeni forumowicze mają dużo racji w sposobach, prędkościach, nacisku,chłodzeniu, biciu promieniowym itp., ale jeśli zamierzasz kupić duży komplet wierteł po to aby tylko były i wykorzystywać ich okazjonalnie to kup zwykłe HSS, jeśli wiercisz dość często to spróbuj tych niby tytanowych (wydatek dzisiaj nie jest wielki), jak dobrze trafisz to będziesz zadowolony. Ja kupiłem z 10 lat temu taki komplet tylko 10 szt i nie żałuję, do teraz tylko dwa się złamały 2 i 2,5 i to przez moją winę. Resztę wierteł mam zwykłe HSS np: od 2 mm do 10 mm co 0,1 mm kupowane w różnych czasach i sklepach i wiertła te też różnią się jakością ogromnie, teraz przepalone i połamane wiertła zastępuję lepszymi (droższymi) HSS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts