Elena76 20.05.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witam, Wkrótce będziemy robić wylewki. No i przy pomiarach okazało się, że jest mały problem na poddaszu.Na styropian i wylewki mamy powiedzmy 10cm, czyli 4cm styropian i 6cm wylewki. Z tym, że w kilku miejscach, tam gdzie rurki od różnych instalacji krzyżują się, na wylewkę zostaje 2cm. Nie da się ukryć, że to troszkę mało.Rozwiązaniem jest wykucie w tych miejscach stropu i ukrycie wystajacych rur w stropie. Strop mamy teriva. I teraz pytanie - czy takie wykucia w stropie sa dopuszczalne? Bo pojawiły się opinie, że to bardzo osłabia strop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.05.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Gdybyś o tym pomyślał w trakcie robienia tego stropu, możnaby coś wykombinować, wpuszczając jakoś rury w kanały terrivy, albo może pomiędzy pustaki. Teraz... może ja się na terrivie nie znam, ale wg mnie robienie w niej bruzdy to prosta droga do zwalenia sobie całego stropu na łeb. Nie robiłbym tego absolutnie.Te 10cm to jakoś mało trochę.... Nie możesz tam dać choć 12? Wysości pomieszczeń niższej o 2cm przeciez nawet nie zauważysz, a 4cm wylewki już będzie wystarczające. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.05.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Z tym, że w kilku miejscach, tam gdzie rurki od różnych instalacji krzyżują się, na wylewkę zostaje 2cm. Jakich konkretnie instalacji , i jakie średnice. Nie da sie puścić instalacji bez plątania ich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 20.05.2009 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Nie możemy dać więcej bo drzwi balkonowe są osadzone i tynki tez mamy zrobione. Trzeba by było podnosić nadproża, żeby drzwi wyżej poszły. Poza tym murarze linie okien na poddaszu zrobili niżej niż w projekcie (podobno po to, żeby im się okna w szczytach zmieściły), i parapety i tak będą nisko - nie chcę ich mieć na wysokości kolan Gdybyś o tym pomyślał w trakcie robienia tego stropu, możnaby coś wykombinować, wpuszczając jakoś rury w kanały terrivy, albo może pomiędzy pustaki. Teraz... może ja się na terrivie nie znam, ale wg mnie robienie w niej bruzdy to prosta droga do zwalenia sobie całego stropu na łeb. Nie robiłbym tego absolutnie. Te 10cm to jakoś mało trochę.... Nie możesz tam dać choć 12? Wysości pomieszczeń niższej o 2cm przeciez nawet nie zauważysz, a 4cm wylewki już będzie wystarczające. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 20.05.2009 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Chodzi o instalacje odkurzacza centralnego, c.o. i wody. Rurki od odkurzacza maja największe srednice - okolo 5cm. Rurki od c.o. mozna ewentualnie wyszczuplić zdejmując z nich otulinę z pianki - to jakiś dodatkowy centymetr. Niestety nie da się ich puścić inaczej, muszą się krzyżować Z tym, że w kilku miejscach, tam gdzie rurki od różnych instalacji krzyżują się, na wylewkę zostaje 2cm. Jakich konkretnie instalacji , i jakie średnice. Nie da sie puścić instalacji bez plątania ich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.05.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Jeszcze nie znam się na terivie, ale wydaje mi się na chłopski rozum, że podkucie kawałka stropu (bo chodzi o miejsce krzyżówania się rur, a nie na całej długości) nie wpłynie w żaden sposób na trwałość stropu. Dlaczego tak myślę - już piszę, bo robimy w stropie różne podkucia na przejścia kanalizacji wentylacji itp. i tam dziura idzie na wylot i nie martwimy się o jego wytrzymałość. Ja bym zrobił podkucie w miejscu pustaka i ew. jak bym się przebił do środka to wypełnił bym go betonem i wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.05.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 zrezygnuj ze styropianu ja nie mam i nic mi to nie przeszkadza. Też miałam za mało miejsca, kombinowaliśmy aż wreszcie zapadła decyzja - nie dla styropianu Efekt jeden widzę - w pokoju dziecka, który jest nad salonem, a w salonie stoi koza - jest "ogrzewanie podłogowe" bo jednak koza sufit grzeje, czyli podłoga ciepła. W innych pokojach nie widzę wpływu braku styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 20.05.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 A jeżeli gniazdka od odkurzacza są w scianie to czemu rur tam nie dać??!!Mała bruzda łatwa do zatynkowania,a i w razie awarii łatwiej usunąć.Ew wyciąć styropian w miejscach gdzie są rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 20.05.2009 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 zrezygnuj ze styropianu ja nie mam i nic mi to nie przeszkadza. Też miałam za mało miejsca, kombinowaliśmy aż wreszcie zapadła decyzja - nie dla styropianu Efekt jeden widzę - w pokoju dziecka, który jest nad salonem, a w salonie stoi koza - jest "ogrzewanie podłogowe" bo jednak koza sufit grzeje, czyli podłoga ciepła. W innych pokojach nie widzę wpływu braku styropianu ze styropianu nie zrezygnujemy, zwlaszcza ze niektóre pomieszczenia są nad garażem, wprawdzie ogrzewanym, ale styropian musi byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 20.05.2009 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 A jeżeli gniazdka od odkurzacza są w scianie to czemu rur tam nie dać??!!Mała bruzda łatwa do zatynkowania,a i w razie awarii łatwiej usunąć.Ew wyciąć styropian w miejscach gdzie są rury. gdyby te dzialowki byly nieco grubsze (12cm maja) to daloby sie tak zrobic, ale nawet przy wykuwaniu bruzd pod gniazda wyszly dziury na wylot ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 20.05.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Rury schowaj w styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Rozwiązaniem jest wykucie w tych miejscach stropu i ukrycie wystajacych rur w stropie. Strop mamy teriva. I teraz pytanie - czy takie wykucia w stropie sa dopuszczalne? Bo pojawiły się opinie, że to bardzo osłabia strop... rozwiązaniem nie jest kucie /wzdłuż stropu,czyli kucie nadbetonu stropu teriva/ ale ścienienie warstwy wyrównawczej w strop staraj sie ingerowac jak najmniej warstwe wyrównawczą /jastrych/ możesz miejscowo "scieniać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.05.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 ze styropianu nie zrezygnujemy, zwlaszcza ze niektóre pomieszczenia są nad garażem, wprawdzie ogrzewanym, ale styropian musi byc Ogrzewanym do temp ile ? 12, 16 stopni? Styropian 5cm w sposadzce "nic" nie da. Daj styropian przyklejony do sufitu w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 20.05.2009 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 czyli jesli w miejscu gdzie rury się krzyzuja "scienimy" wylewki do 2cm i damy powiedzmy jakas siatke to w tym punkcie nie powinno nic odpadac ani sie kruszyc?? rozwiązaniem nie jest kucie /wzdłuż stropu,czyli kucie nadbetonu stropu teriva/ ale ścienienie warstwy wyrównawczej w strop staraj sie ingerowac jak najmniej warstwe wyrównawczą /jastrych/ możesz miejscowo "scieniać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 20.05.2009 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 ze styropianu nie zrezygnujemy, zwlaszcza ze niektóre pomieszczenia są nad garażem, wprawdzie ogrzewanym, ale styropian musi byc Ogrzewanym do temp ile ? 12, 16 stopni? Styropian 5cm w sposadzce "nic" nie da. Daj styropian przyklejony do sufitu w garażu. jak to nic nie da? czyli jak go nie dam, to nie bedzie zadnej roznicy? wydaje mi sie, ze nawet 5cm robi roznice... w garazu do sufitu za bardzo nie mozemy nic przykleic bo jest zbyt niskie nadproze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 20.05.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Styropian na poddaszu to raczej izolacja akustyczna niż cieplna. Jak planujesz dużą różnicę temperatur pomiędzy domem a garażem to trzeba docieplić strop i ściany graniczące z domem - najlepiej od wewnątrz garażu. Jak masz mało miejsca to daj lepszy styropian o lepszych parametrach. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie zmieścisz 10 cm styropianu pod sufitem w garażu. A co do rur w Terivie to jak podkujesz lekko nadbeton nad pustakami to jeszcze jakoś... ale jak rozbijesz pustak to on po prostu wypadnie spodem. U mnie bali się jak ognia kuć bruzdy w Terivie bo faktycznie można pół stropu zawalić.... w jednym miejscu był problem z grubością rur na skrzyżowaniu i spadkiem kanalizy to poszli dołem (na parterze będzie w tym miejscu sufit podwieszany). No i rur nie musisz układać na styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 20.05.2009 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Mam nadzieję, że skucie tego nadbetonu coś da, to zawsze 2-3cm. Rury nie będą na styropianie tylko w warstwie styropianu. 10cm styropianu pod sufitem w garazu owszem, zmieściłabym, gdyby nie mechanizm od bramy garażowej. Nadproże przed tynkami miało 19cm, po tynkach jest jeszcze mniej - dokladnie nie sprawdzalam. Aby poprowadzić kanalizację na górę musiałeś przecież jakoś przebić strop?? My musimy przebić na wylot w kuchni bo trzeba doprowadzić rurę wentylacyjną do kominka na dachu... Czy to też grozi katastrofą budowlaną ? Styropian na poddaszu to raczej izolacja akustyczna niż cieplna. Jak planujesz dużą różnicę temperatur pomiędzy domem a garażem to trzeba docieplić strop i ściany graniczące z domem - najlepiej od wewnątrz garażu. Jak masz mało miejsca to daj lepszy styropian o lepszych parametrach. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie zmieścisz 10 cm styropianu pod sufitem w garażu. A co do rur w Terivie to jak podkujesz lekko nadbeton nad pustakami to jeszcze jakoś... ale jak rozbijesz pustak to on po prostu wypadnie spodem. U mnie bali się jak ognia kuć bruzdy w Terivie bo faktycznie można pół stropu zawalić.... w jednym miejscu był problem z grubością rur na skrzyżowaniu i spadkiem kanalizy to poszli dołem (na parterze będzie w tym miejscu sufit podwieszany). No i rur nie musisz układać na styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 20.05.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Na wylot jak przebijesz to stropu nie uszkodzisz. Natomiast jak wywalisz bruzdę to osłabiasz go liniowo na pewnej długości. Ważne jest też gdzie - u mnie patrzyli gdzie idą żebra terivy a gdzie fragmenty lane z betonu i jakoś chałupa stoi. Ale bruzd nie robili. Tylko przepusty i starali się wszystkie piony grupować żeby jak najmniej strop pruć. To nadproże masz faktycznie bardzo małe. Jak to możliwe? Niski strop czy wysoka brama? Ja mam strop na 270 cm a nadproże na 223... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts