Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koncepcja fundamentów a kapions - cokół

Recommended Posts

Po kilku rozmowach z ekipami w temacie wykonania SSO nabrałem sporych wątpliwości do zasadności rozwiązania z projektu odnośnie ścianki fundamentowej 3W i wykonania cokołu nad nią - przy ścianie zewnętrznej 2W.

W projekcie wygląda to tak:

http://img194.imageshack.us/img194/6601/kapinos2.jpg

Wątpliwości budzi wystający cokolik. Dodatkowo chcemy warstwę ocieplenia zwiększyć do 15 cm (najprawdopodobniej wełna). Cokół ma być murowany z połówkowego klinkieru, a na górze mają być kształtki klinkierowe (cholernie drogie). Pytanie czy takie rozwiązanie sprawdzi się w praktyce bo wszyscy twierdzą że nie jest poprawne gdyż woda będzie ściekać po cokoliku i go brudzić, zamiast się oderwać i spaść na żwirek.

Czy nasz projektant nie daje rady czy o co chodzi?

No i przeglądając podobne posty zauwazyłem niepokojący temat "wieniec poziomu zero". O co z tym chodzi? Czy muszę to mieć? Budynek jest częściowo podpiwniczony, ale piwnice nie są pod poziomem zero tylko w jego połowie mniej więcej (mam półpietra).

Trochę dziwnie masz jak na mój gust to zaprojektowane. Standardem jest zdaje się cokół cofnięty, a nie wystający. Taki wystający to wg mnie same problemy: zaciekanie wody po cokole to raz, ale drugi problem, to styk tego cokołu ze ścianą. Twój projektant rzecz załatwia dwoma słowami "cokół zwieńczyć". I tyle, ani słowa, co zrobić z punktem styku, w którym wg mnie powinna być przynajmniej obróbka blacharska dodana, inaczej woda będzie podciekać między cokół a styropian i w zimę będzie się to rozsadzać.

Dodatkowo grubości styropianu... 7cm za ścianką dociskową, podczas gdy fundamentowych w tej grubości nie ma (jest 5, 8, 10), wyżej jest 13, które powyżej ścianki fundamentowej skacze na 10cm i to już ma być zdaje się styropian fasadowy (czy tam wełna, jak w opisie). Z rysunku wynika, ze ma się on nad tym cokołem wywieszać. Może ja się nie znam, ale przypuszczam, że gdybyś z tym rysunkiem poszedł do jakiegokolwiek styropianiarza, to by się albo długo śmiał, albo od razu cenę razy dwa policzył na poczet kombinacji, których by taka okładzina musiała wymagać.

W swoim projekcie mam to zrobione tak: ścianka fundamentowa i ściana z pustaków są w jednej linii (u Ciebie nie, ale to akurat nie problem). Na ściance fundamentowej jest 8cm styroduru, wyżej na ścianie budynku jest 15cm styropianu. W wyniku mam ścianę fundamentową cofniętą względem fasady o 7cm. Chcę tam dać płytki elewacyjne, one mają 2-3cm grubości, więc zostaje 4-5cm nadwieszonej elewacji względem cokołu i tak wg mnie jest ok.

Dodatkowo żona moja (a zarazem projektant) wymyśliła tutaj coś takiego, żeby cokół nie kończył się na wysokości ściany fundamentowej, tylko wchodził 20cm wyżej, już na ścianę z pustaków, ale to już kosmetyka mająca na celu uzyskanie jakiegośtam wyglądu elewacji.

J.

Jeszcze raz, bo powtórnie przeczytałem Twój post i widzę, że za szybko "wyślij" kliknąłem.

U ciebie też cokół ma wchodzić na docelową ścianę. Jeśli chcesz zwiększyć grubość ocieplenia, to po prostu wykorzystaj to do uzyskania podobnego efektu, jak w opisanym wyżej moim projekcie, niestety między ścianą z pustaka a cokołem będzie trzeba zejść z grubością ocieplenia do 5cm, inaczej nadwieszenia elewacji nie uzyskasz.

A wieniec poziomu zero - w niektórych projektach występuje, ale mam wrażenie, że jest on potrzebny jedynie przy jakichś niebotycznie wysokich ściankach fundamentowych. U mnie nie ma w każdym razie.

J

Pooglądałem te kształtki w necie i one mają kapinos (i spadek) więc teoretycznie woda spływająca ze ściany wpadnie na skośną część kształtki, spłynie, zawinie się na spód kształtki (wystającej poand cokół) a następnie oderwie się na kapinosie. Tak przynajmniej teoretycznie to powinno zadziałać.

Z tym styro i jego grubością to można coś pomanewrować. Ławy sa szerokie więc 1 cm nikogo nie zbawi. I tak popularniejsze bloczki to 14 cm węc pewnie trzeba będzie i tak kombinować. A może wylejemy ścianki fundamentowe - to by nam pasowało z uwagi na piwnicę i jej szczelność. Z murarzami wiadomo jak jest...

Czy ścianka wysokości 130-150 cm to jest wysoka czy niska? (wymaga czy nie wieńca). Od środka trzeba będzie nasypać mnóstwo piachu i to ubić. Czy to nie jest zagrożenie dla ścianek fundamentowych? Nie obciążone ścianami nośnymi jakieś mega stabilne chyba nie są?

Czy ścianka wysokości 130-150 cm to jest wysoka czy niska? (wymaga czy nie wieńca). Od środka trzeba będzie nasypać mnóstwo piachu i to ubić. Czy to nie jest zagrożenie dla ścianek fundamentowych? Nie obciążone ścianami nośnymi jakieś mega stabilne chyba nie są?

Czy ścianka 150cm jest wysoka czy niska - nie wiem, u mnie miała mieć metr, stanęło jednak na 85cm. Teoretycznie, jeśli w projekcie nie ma, znaczy że nie trzeba, ale tak jak piszesz, wypełniając fundament piachem możesz go rozepchnąć. Myślę, że zdaj się tutaj na decyzję kierbuda, zwłaszcza jeśli masz rozsądnego.

J.

Czy ścianka 150cm jest wysoka czy niska - nie wiem, u mnie miała mieć metr, stanęło jednak na 85cm. Teoretycznie, jeśli w projekcie nie ma, znaczy że nie trzeba, ale tak jak piszesz, wypełniając fundament piachem możesz go rozepchnąć. Myślę, że zdaj się tutaj na decyzję kierbuda, zwłaszcza jeśli masz rozsądnego. J.

Czyli kolejny argument żeby zrobić jednak ściankę wylewaną a nie murowaną, wtedy problem wieńca odpada....

Jeden z majstrów mówił o innym ciekawym rozwiązaniu:

ON nie wylewa standardowo chudziaka w środku między ściankami. Zamiast tego robi z pojedyńczej cegły szalunek tracony wokoło ścianki fundamentowej na to daje siatkę zbrojeniową i wylewa chudziak będący tak n aprawdę niejako wieńcem, chudziakiem i niby stropem. Mówił, że zabezpiecza to go przed np osiadaniem podłogi i pęknięciami na skutek tego. Czy to rozsądne rozwiązanie? Teoretycznie ziemia pod taką posadzką też może osiąśc i zrobi się wolna przestrzeń. Czy taki 12 cm chudziak utrzyma potem wszystko na sobie? Hmmm.

Czyli kolejny argument żeby zrobić jednak ściankę wylewaną a nie murowaną, wtedy problem wieńca odpada....

To słuszny wniosek

wylewa chudziak będący tak n aprawdę niejako wieńcem, chudziakiem i niby stropem.

Widzisz otrzymujesz niby wieniec, niby strop a tak naprawde to ani jedno ani drugie. Wieniec powinien mieć też swoje wymiary i nie jest to 12cm a minimum 20, zbrojenie wieńca to pasuje 4 fi 12 a chyba chudziaka tak Ci nie zazbroi 12- bo byś za to pare zł muisał dać. Wsadzi jakies siatki fi 4-6 nic siatka nie da. Zaleje betonem -chudym nie konstrukcyjnym. Ogolnie rozwiązania ma wiecej minusów niż plusów. Wykona prawidło strop i zbrojenie - powinien sprzwdzić nośność ławy bo zmienia sie obciązenia na ławie. Ja odrazdam takie cuda.

Tak patrzę i patrzę i się zastanawiam jak ten cokół ma być przewiązany do ściany? Czy to oznacza, że jednocześnie trzeba ciągnąć ścianę nośną, cokół i wkładać do środka styro? Czy można ciagnąć nośną, wystawić jakieś haki czy co tam trzeba a potem to uzupełnić styropianem i domurować cokolik z klinkieru?

Boję się zbyt wczesnego murowania cokolika żeby mi go nie uszkodzili podczas dalszych prac. Zawsze coś spadnie, ktoś stuknie, coś się wyleje a klinkier tani nie jest...

Tak patrzę i patrzę i się zastanawiam jak ten cokół ma być przewiązany do ściany? Czy to oznacza, że jednocześnie trzeba ciągnąć ścianę nośną, cokół i wkładać do środka styro? Czy można ciagnąć nośną, wystawić jakieś haki czy co tam trzeba a potem to uzupełnić styropianem i domurować cokolik z klinkieru?

Boję się zbyt wczesnego murowania cokolika żeby mi go nie uszkodzili podczas dalszych prac. Zawsze coś spadnie, ktoś stuknie, coś się wyleje a klinkier tani nie jest...

W opisie na rysunku jest mowa, że ma być kotwiony do muru. A robi się to tak, że stawia się mur, potem w mur wwierca/wkleja/wmurowywuje kotwy, na to styropian i na końcu cokół. Cokół można nawet baaardzo na końcu, jak wazniejsze rzeczy z tej ogromnej pobudowlanej dziury w portfelu się opędzi ;-)

J.

Czyli murujemy mur a na razie mamy w nosie wiązania, styro i cokół?

Czekaja na lepsze czasy znaczy się...

Myslałem, że na etapie stawiania muru trzeba już coś tam włozyć w ścianę (fugę). Ale skoro tak to luzik.

Znaczy można wsadzać te kotwy w ściankę już na etapie jej murowania (czy też wylewania) i tak naprawdę, pytaj o to, jak będzie lepiej, swojego wykonawcę, ale mi (dla jasności - uczącemu się "na własnym" amatorowi) wydaje się ich robienie na tym etapie bez sensu. Ich osadzenie później nie będzie żadnym problemem (mam wrażenie, że będzie wręcz prostsze), a obecnie, takie wystające ze ściany na sztorc rzedy drutów by straszne przeszkadzały chyba.

J.

Witam

W temacie sciana cokołowa 3 warstwowa, sciana parteru 2 warstwowa

mam pewien problem z wykonaniem części cokołowej budynku, zależy mi na dobrej izolacji termicznej i wykonaniu cokołu z cegły klinkierowej, poniżej zamieszczam szkic wykonania i jednoczesnie nasuwa mi się kilka pytań o poprawność rozwiązań:

http://images38.fotosik.pl/126/e1779229f39bedfam.jpg

1) Czy mimośród ława fundamentowa-ściana fundamentowa =6 cm jest dopuszczalny?

Ławy fundamentowe w projekcie mam o szerokościach od 50 do 80 cm, aby możliwe było oparcie scianki osłonowej i zachowanie wymiarów z projektu rzutu fundamentów, oraz zachowanie wymiarów wewnętrznych pomieszczeń parteru (zmieniam technologie z YTONG 36,5 na POROTHERM25+20cm styropian=45 cm) konieczne jest wymurowanie sciany fundamentowej względem ław fundamentowych na mimośrodzie 6cm.

2) Czy można zastosować pustak silikatowy 8 cm jako ściana osłonowa w części podziemnej a jednocześnie wsporcza pod cokół z cegieł klinkierowych?

(wg producenta pustak silikatowy 8cm przeznaczony jest w założeniu na ściany działowe).

Dodam że na pytanie do producenta otrzymałem odpowiedź że nie widzą przeciwwskazań do zastosowania ale kwestie wytzymałosci i ewentualnego kotwienia do sciany fundamentowej powinien określić projektant. Zaś projektant odpowiedział że zazwyczaj stosuje sie cegłe pełną na płask lub pustak betonowy na sztorc co daje 12 cm grubości scianki, niestety w takim przypadku musiałbym zmniejszyc grubość izolacji cieplnej z 10 do 6 cm w części podziemnej co mnie nie zadawala gdyż chciałbym uzyskać dom conajmniej zwany energooszczędnym.

Projektant spotkał się z zastosowaniem silikatów na sciany fundamentowe ale nie w wersji 8cm na scianke osłonową- w zasadzie tutaj nie otrzymałem od niego jednoznacznej odpowiedzi.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Chcesz porównać ciężar ścianki dociskowej z cokołem z ciężarem budynku? Ścianka nośna chyba powinna stać na środku ławy. Ławę zrób na tyle szeroką aby zmiesciła Ci się ścianka dociskowa.. ale czy z silikatów? One chyba za bardzo pod ziemię się nie nadają? Chyba jedynie bloczek betonowy na sztorc lub ew. pełna cegła, lub wylewka betonowa - ale z tym rpboem, szalunki i te sprawy. Ścianki fund. w części podziemnej kotwić nie mozna po stracisz zolację przeciwwodną. Dopiero cokół nad ziemią można i nalezy zakotwić w ściance nosnej.

A co to jest Poroterm zasypany perlitem?? Czemu to słuzy?

Jeśli chodzi o Poroterm zasypany perlitem to polecam przejrzec poniższy link.

http://www.heluz.cz/pdf/nizkoen_pl.pdf - a szczególnie punkt dotyczący poprawy własnosci termoizolacyjnych pierwszej warstwy muru i przenikanie ciepła w kierunku pionowym.

Stosuje to także np Wierberger- pustaki Poroton T9

http://www.wienerberger.de/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&cid=1111663359152&c=SR_Product&sl=wb_de_home_de

Wracając do tematu cokołu oczywiście również uważam ze najlepiej gdy sciana nośna stoi w osi ławy ale widząc niektóre budowy gdzie beton leje sie bezpośrednio w grunt wydaje mi sie ze odchyłki od osi ława fundamentowa-sciana fundamentowa bywają znaczne (u mnie grunt piaszczysty z tego względu będą wykonywane w szalunkach, zatem dokładnośc wykonania będzie znacznie wieksza)

Silikaty na sciany fundamentowe jak najbardziej się nadają, zresztą spojrzałem w projekt i tam podają bloczek silikatowy 24, a tu link do strony producenta

http://www.grupasilikaty.pl/sciana_zewnetrzna_fundamentowa_piwnicy.php?216

Co do kotwienia i "stracie" izolacji przeciwwodnej- jeśli dobrze rozumie kotwienie sciany fundamentowej i scianki osłonowej nie powinno miec wpływu na izolację przeciwwodną z tego wzgledu ze kotwy nie przecinają izolacji przeciwwodnej. Izolacja przeciwwodna przy scianie trójwarstwowej powinna by wykonana na wewnętrznej stronie sciany fundamentowej i zewnętrznej stronie scianki osłonowej np tak: http://www.abc-izolacje.pl/img/publikacje/215_z1.gif (patrz rys a )

To jak z tym silikatem 8 cm?

Jeśli chodzi o Poroterm zasypany perlitem to polecam przejrzec poniższy link: [...]

No fajne te pustaczki, ale to sa rzeczy do dostania w Polsce, za rozsądne pieniądze?

Co do kotwienia i "stracie" izolacji przeciwwodnej- jeśli dobrze rozumie kotwienie sciany fundamentowej i scianki osłonowej nie powinno miec wpływu na izolację przeciwwodną z tego wzgledu ze kotwy nie przecinają izolacji przeciwwodnej. Izolacja przeciwwodna przy scianie trójwarstwowej powinna by wykonana na wewnętrznej stronie sciany fundamentowej i zewnętrznej stronie scianki osłonowej np tak: http://www.abc-izolacje.pl/img/publikacje/215_z1.gif

No to zalezy od rozwiązania. Np rozwiązanie Icopalu - które zastosuję u siebie, niestety zasadnicza osłonę p.wodną posiada między ściankami. Ścianka dociskowa tak naprawdę chroni tą izolację przed "gryzoniami". Oczywiście na zewnetrznej stronie też idzie izolacja, ale jako dodatkowa.