Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien

Recommended Posts

Witam serdecznie,

proszę o informację, czy ekipa montująca okna zrobiłą to tak jak powinna (chodzi mi o drewaniane kołki wstawiane pod ościeżnice - niekiedy zamiast plastikowych klinów, niekiedy razem z klinem). Wydaje mi się, że jesli zostaną, to po pewnym czasie mogą zgnić pod ociepleniem i tynkami, a jesli się je usunie, to spowoduje obsunięcie się okna.

Pozdrawiam i czekam na opinie i rady.

Nuela

PS.

Mogę przesłac zdjęcia na maila.

Kołki i kliny należy powyjmować,gdyz będą gnić,wyjecie kołków i zapiankowanie dziur pozostałych po wyjeciu nalezy do ekipy montażowej.Mozna je wyjac po 2 dniach bez obawy.

Wyjecie kołków(klinów) nie spowoduje obsuniecia sie okna,trzyma sie ono na piance,dodatkowo na kotwach(jesli ekipa montazowa nie zapomniała zamontowac)

super porady :lol:

nuela - słuchaj dalej takich porad a dobrze na tym wyjdziesz

Panowie - zamiast podpowiadać głupoty wybierzcie się na ryby - mniej szkody innym zrobicie

KLINY pod oknami, balkonami, jakakolwiek stolarka okienna MUSZĄ pozostać

kliny z boków czy od góry są do usunięcia jeśli tego po okotwieniu okna nie uczynili.

koniec

kropka

super porady :lol:

nuela - słuchaj dalej takich porad a dobrze na tym wyjdziesz

Panowie - zamiast podpowiadać głupoty wybierzcie się na ryby - mniej szkody innym zrobicie

KLINY pod oknami, balkonami, jakakolwiek stolarka okienna MUSZĄ pozostać

kliny z boków czy od góry są do usunięcia jeśli tego po okotwieniu okna nie uczynili.

koniec

kropka

Szanujacych sie firm okna maja na spodzie listwy plastikowe wiec nie wymagaja podklinowywania.

Gdybys czytał ze zrozumieniem to pisze"kołki"a dopiero puzniej "kliny plastikowe"

Niezaimpregnowane kołki najzwyczajniej zgnija,to jest chyba normalne ze drzewo z czasem sie rozkłada.

Tu pisze usunac http://www.jezierski.com.pl/files/pliki2_pl_3_InstrukcjaMontazuOkien.pdf

słuchaj, nie mam zamiaru z Toba dyskutować gdyż nie masz racji a powoływanie się na instrukcje montażu zawierającą błąd wcale nie uwiarygadnia Twych slow - tak samo jak stwierdzenie ze "...Szanujacych sie firm okna maja na spodzie listwy plastikowe wiec nie wymagaja podklinowywania..." jest tez niezgodne z prawda.

poza tym mówiąc o montażu powołując się na jego wykonanie przez ludzi nie mających ciągle o nim pojęcia tez jest blednę. Jeśli maja być kliny drewniane muszą byc zaimpregnowane. poza tym zapominasz o parapecie wewnętrznym który po montażu ma przejąc dodatkowo funkcje podparcia okna itd itd itd

Montaż wbrew pozorom nie jest tak prosty jak konstrukcja cepa

P:)apolinek - najgorsi to teoretycy co naczytali się instrukcji a potem

dziwia się że wszystko sp.....ne :lol:

Szanujacych sie firm okna maja na spodzie listwy plastikowe wiec nie wymagaja podklinowywania

ale jaja !!! :lol:

więc za pomocą czego pozycjonują na wysokość okno ?

podlewają betonem i trzymają w rękach do nastepnego dnia az beton stwardnieje ?

a moze okno samo wisi w powietrzu (na listwie) i lewituje ?

Z tym gniciem drewnianych klinów to nie wpadłeś w histerię ?

tak robią od dziesięcioleci i nic się z tego powodu z oknami nie dzieje

kiedyś zalewano cementem i to była impregnacja,

dzisiaj szczelna pianka chroni od wilgoci a suche drzewo przezyje cię kilka razy,

poza tym parapety od zewn i wewn - kliny nie powinny czuć wilgoci

Jesli jest przestrzen nie wieksza niz 2 cm to przeciez pianka utrzyma okno,do tego dochodza parapety zewnetrzne i wewnetrzne na piance(one terz cos trzymaja).O czym tu rozmawiac mamy skoro waszym zdaniem i tak macie racje.

P:)apolinek - najgorsi to teoretycy co naczytali się instrukcji a potem

dziwia się że wszystko sp.....ne :lol:

Najgorsi sa tacy co mysla ze wszystko umia,a w rzeczy samej nie jest tak do kończa

więc za pomocą czego pozycjonują na wysokość okno ?

podlewają betonem i trzymają w rękach do nastepnego dnia az beton stwardnieje ?

a moze okno samo wisi w powietrzu (na listwie) i lewituje ?

Za pomoca plastikowych klinów a nie drewnianych

Z tym gniciem drewnianych klinów to nie wpadłeś w histerię ?

tak robią od dziesięcioleci i nic się z tego powodu z oknami nie dzieje

kiedyś zalewano cementem i to była impregnacja,

Wydaje mi sie ze od dziesiecioleci w latach 80-90 to okna wmurowywali przewaznie przy budowie domu,i nie stosowali do tego celu zadnych klinów.

Jesli jest przestrzen nie wieksza niz 2 cm to przeciez pianka utrzyma okno,do tego dochodza parapety zewnetrzne i wewnetrzne na piance(one terz cos trzymaja).O czym tu rozmawiac mamy skoro waszym zdaniem i tak macie racje.
montujesz okna zawodowo?

Nie,nie montuje okien.Zajmuja sie tym inne ekipy.Ja tylko zbieram zamówienia.

Jak do tej pory nie miałem zadnej skargi od kogokolwiek(w lubelskim i mazowieckim)

Cos z innego tematu dla wszystkich

stosowanie klinów drewnianych ganie tu juz od dawna

jako prowizoryczne do pozycjonowania okna - czemu nie, je się później wyjmuje i wypełnia szczelinę piana ale jako dolne podparcie tylko kliny PVC

Dodam od siebie ze w innym temacie są nowsze rewelacje

U mnie do montazu okien uzywali jedynie klinow plastikowych i powiedzieli ze sa do wyjecia (najwczesniej po 2 dniach) do tynkowania. Boczne jak najbardziej i dziury po nich powinno sie zapiankowac, dolnych nie wyobrazam sobie jak mozna zostawic bo nie mozna by parapetu zalozyc... chyba ze robic na nie dziury w parapecie, ale to jakas paranoja dla mnie bo klin to element trzymajacy okno przy pozcjonowaniu przy montazu, pozniej trzyma glownie pianka oczywiscie i troche kotwy a pozniej jeszcze tynk.

montujesz okna zawodowo?

Nie,nie montuje okien.Zajmuja sie tym inne ekipy.Ja tylko zbieram zamówienia.

Jak do tej pory nie miałem zadnej skargi od kogokolwiek(w lubelskim i mazowieckim)

wiec wszystkich tu czytających posty i porady P:)apolinek przestrzegam przed jego usługami, a jak zostawi wam okna nie podlinkowane, oparte tylko na pianie pogońcie go z budowy - widać że nie ma o prawidlowym montażu pojęcia

Pomyśl czasem zanim ludziom zaczniesz doradzać, pomyśl np. o drzwiach tarasowych których ciężar jakże często przekracza 300 kg jak będzie stabilny stojąc tylko na pianie - nawet jeśli tej piany masz tylko 2 cm. Co się będzie działo i się dzieje z oknami (które tez coraz częściej waza ponad 100 kilo) przez kilka tygodni zanim zamontowane zostaną parapety wewnętrzne (i oczywiście jak one zostaną zamontowane by przejąc podparcie okna)

dyskusje z laikiem ,ze swej strony, uważam za zakończoną

Dyskusje z osoba która na jednym z tematów gani stosowanie klinów drewnianych a na innym nie ma nic przeciw nim jest niestosowna.To sie nazywa przekonanie zawodowe(jestem wszechwiedzacy).

Negujesz instrukcje montarzu firmy jezierski http://www.jezierski.com.pl/files/pliki2_pl_3_InstrukcjaMontazuOkien.pdf

,wiec dlaczego im tego nie wytkiniesz wszakrze sam wiesz lepiej(idea=

Rob sobie jak chcesz.Moim zdaniem to Ty wprowadyasz ludzi w bad,na swojej stronie nie zamiescies ani jednego okna z klinami,sa reglowane na blachach,tak jak sie to robi,wiec gdzie te kliny.

Mylisz się Jareko robi tak jak by chciał każdy inwestor a nie na zasadzie Panie ja ta zawsze robiłem i było dobrze.

Pocztaj sobie zalecenia ITB na temat montażu okien a później porównaj z tym jak Ty montujesz.

ja na pewno nie zostawie swoich okien opartych tylko na piance, na zewn. na

blaszanym parapecie i wewnatrz na marmurowym (na 1 cm,potem 5cm styro,

potem pianka i na koncu 1 cm tynku - ładna dźwignia he,he)

zostawiam drewniane (od dołu) zaimpregnowane kliny na rogach i pod

słupkami, opiankowane.

To ma być stabilne,trwałe i ciepłe.