ravo77 20.05.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witam, Razem z projektem domu zgłaszana była przydomowa oczyszczalnia ścieków. W trakcie wykonywania POŚ wykonawca polecił poprowadzić rury drenażowe wzdłuż innej części budynku, osadnik pozostał zgodnie z projektem. Oczywiście rury drenażowe położone są zgodnie z przepisami, zachowując odpowiednie odległości od ogrodzenia, budynku, studni itp. Obecnie składam dokumenty do odbioru budynku łącznie z inwentaryzacją powykonawczą budynku i wszystkich mediów. Na mapce inwentaryzacyjnej geodeta zaznaczył nowe usytułowanie drenażu, inne niż na projekcie POŚ. Pytanie czy mogę spodziewać się problemów z odbiorem - mogą się czepiać zmiany położenia drenażu? Czy jeśli zmiana przejdzie w ZUD, PINB mimo to może zakwestionować moje dokumenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 22.05.2009 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Pewnie ze mozesz. Moja rada: przygotuj koperte z 1k PLN i problemow nie bdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravo77 24.05.2009 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Pewnie ze mozesz. Moja rada: przygotuj koperte z 1k PLN i problemow nie bdzie. Heh, wykluczone. Projekty zamienne będę składał, za rok się wprowadzę...a grosza na lewo nikt nie dostanie. Martwi mnie takie podejście petentów. To truizm, ale nie dziwi fakt, że potem urzędnicy szukają okazji i wyciągają łapska. Może ktoś miał podobne odstępstwo i podzieli się informacją czego mogę się spodziewać i jak działać. Sytuacja jest o tyle ciekawa, że mój cudowny projektant POŚ zaprojektował drenaż tak, że przecinał on rurę z gazem (!!). Jak to przeszło pozwolenie na budowę sam do tej pory nie wiem. Zatem miałem do wyboru, albo prowadzić drenaż nad rurą z gazem (co jest niezgodne z przepisami, ale zgodne z pozwoleniem), albo poprowadzić go z drugiej strony domu, nie łamiąc przepisów, lecz niezgodnie z pozwoleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 25.05.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Według mnie pogadaj z kierownikiem budowy, czy taka zmiana może przejść przez odpowiednie adnotacje w dzienniku, jeżeli tak to geodeta napisze że jest zgodne z projektem i będziesz mieć spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrella4 03.06.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 mnie to kosztowało 600 pln- zmiana projektu, mapki i nerwy bo mój przemiły kierownik budowy nic nam nie pomógł tylko ciągle straszy karami od każdej zmiany po 5000 pln. Co z nim przeszliśmy to historia.Jak oddam budynek, odczekam 21 dni i podam jego dane publicznie - żeby już więcej nikogo nie nabrał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 04.06.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 No co wy za głupoty wypisujecie. Po pierwsze oczyszczalnia nie wymaga pozwolenia na budowę, więc nie można zmienić pozwolenia na oczyszczalnię. Skoro Starostwo zgodziło się na lokalizację oczyszczalni, to jeżeli nie zmieniasz sposobu odprowadzania ścieków, to zmian w drenażu nie trzeba oddzielnie zgłaszać, wystarczy wpis w dzienniku. Ravo, chcesz zmieniać zgłoszenie? Daj spokój i się nie zadręczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts