Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murek z polnych kamieni - prosze o poradę.

o-j-k

Recommended Posts

Witam, proszę o radę tych którzy maga coś doradzić w temacie murowania z kami polnych ....mam pełno kamieni wokół domu dużych małych średnich... chciałem z nich postawić murek około 1m wysokości i około 0,5 m grubość. Czy wystarczy jak użyję gotowej zaprawy do kamienia ?? Czy trzeba by ja czymś doprawić ? Czy powinienem pomysleć o jakimś zbrojeniu jesli jest to 1m wysokości...zeby sie nie przewrucił. Proszę o jakieś podpowiedzi czy jest to takie proste jak się wydaje czy trzeba pamiętać/wiedzieć o kilku niezbędnych rzeczach zanim sie za to zabiorę ??

Z góry dzięki

pzdr

Jaro

Witam, proszę o radę tych którzy maga coś doradzić w temacie murowania z kami polnych ....mam pełno kamieni wokół domu dużych małych średnich... chciałem z nich postawić murek około 1m wysokości i około 0,5 m grubość. Czy wystarczy jak użyję gotowej zaprawy do kamienia ?? Czy trzeba by ja czymś doprawić ? Czy powinienem pomysleć o jakimś zbrojeniu jesli jest to 1m wysokości...zeby sie nie przewrucił. Proszę o jakieś podpowiedzi czy jest to takie proste jak się wydaje czy trzeba pamiętać/wiedzieć o kilku niezbędnych rzeczach zanim sie za to zabiorę ??

Z góry dzięki

pzdr

Jaro

Zrobic porzadnie taki mur wcale nie jest prosto. Uwazam, ze lepsza jest zaprawa wykonana samemu niz taka gotowa ze sklepu. Zbrojenie nie jest konieczne. Nalezy ustawic kamienie plaskie aby zlapac pion. Jesli kamienie sa plaskie to moga zluzyc jako szalunek na zewna trz - wtedy srodek wypelnia sie zaprawa. Zawsze problemem jest zachownie czystosci kamienia i odpowiedniej konsystencji zaprawy aby sie po kamieniu nie lala. Kamienie powinny byc oczyszczone z ziemii, umyte i przed ukladaniem namoczone. Najlepiej wczesniej pogadac z wykonawcami podczas ich prac i popodgladac przez kika tygodni.

• 1 month później...
mój znajomy postawił sobie taki murek a młyn dziadka miał fundamenty takie. wystarczy zwykła zaprawa cementowo wapienna żadnego zbrojenia też się nie daje nie ma takiej potrzeby tylko postawienie takiego murka wymaga bardzo dużej dokładności w dopasowywaniu tych kamieni do siebie. łatwiej jest kupic gotową płytę imitującą taki murek.