Piter32 20.05.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witam. Mam taki problem, kupiłem już wcześniej styropian 12 cm na ocieplenie ściany zewnętrznej, na razie leży i czeka na montaż.Natomiast teraz po głębszym zastanowieniu myślę, że to w obecnych warunkach za mało.I teraz pytanie czy warto przykleić np. 3 cm styropianu a później na to 12 cm, czy też nie warto bawić się w dodatkowe koszty.A jeśli przykleić to w jaki sposób?Ścianę mam wymurowaną z betonu komórkowego 24 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.05.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Jeśli nie budujesz energooszczędniaka to przyklej 12 cm i będzie dobrze , a jeśli chcesz już kłaść 2 warstwę to daj przynajmniej 5-8 cm !Przy takim nakładzie pracy 3 cm to nieporozumienie moim zdaniem! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 20.05.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witam. Mam taki problem, kupiłem już wcześniej styropian 12 cm na ocieplenie ściany zewnętrznej, na razie leży i czeka na montaż. Natomiast teraz po głębszym zastanowieniu myślę, że to w obecnych warunkach za mało. I teraz pytanie czy warto przykleić np. 3 cm styropianu a później na to 12 cm, czy też nie warto bawić się w dodatkowe koszty. A jeśli przykleić to w jaki sposób? Ścianę mam wymurowaną z betonu komórkowego 24 cm. inwestycja nieopłacala. To tak jakbys dwa razy ociepał (podwójna robocizna i klej). 12cm tez wystarczy i nie wierz w to, że Twój dom będzie jakimś energożercą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.05.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Ja też bym nie zmieniał planów. Robota wprawdzie nie jest podwójna jak pisze listek bo siatkę dasz tylko raz i klej na wierzch też, ale efekt lepszy tylko niewiele.Jeśli już się uprzesz to pierwszą warstwę 3cm klej normalnie, a drugą na piankę mocuj do pierwszej. Jak później zakołkujesz to nie będzie żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 20.05.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Ja też bym nie zmieniał planów. Robota wprawdzie nie jest podwójna jak pisze listek bo siatkę dasz tylko raz i klej na wierzch też, ale efekt lepszy tylko niewiele. Jeśli już się uprzesz to pierwszą warstwę 3cm klej normalnie, a drugą na piankę mocuj do pierwszej. Jak później zakołkujesz to nie będzie żadnych problemów. No może troche przejaskrawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 20.05.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Moim zdaniem dla 3 cm to zupełnie nieopłacalna impreza - dwa razy robocizna. Poza tym jak masz już wymurowane ściany to zmiana grubości ocieplenia zmienia Ci gabaryty budynku więc może być problem z koniecznością zmiany pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majar69 20.05.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 A propo zmiany wymiarów przy zmianie grubości ocieplaenia. Mój architekt twierdzi, że jest dopuszczalne i cytowal jakiś przepis. Niestety nie pamiętam jaki ( bo to dawno było) Aha ! Ja chciałam zmienić o 5 cm tzn było 10 a ja chciałam dać 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 20.05.2009 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Moim zdaniem dla 3 cm to zupełnie nieopłacalna impreza - dwa razy robocizna. Poza tym jak masz już wymurowane ściany to zmiana grubości ocieplenia zmienia Ci gabaryty budynku więc może być problem z koniecznością zmiany pozwolenia na budowę. Uwielbiam takie posty. Musze sobie to wydrukować i powiesić na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 22.05.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter32 22.05.2009 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Dziękuje za odpowiedzi, zostanę przy tych 12 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts