Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie 3cm plus 12cm?

Recommended Posts

Witam.

Mam taki problem, kupiłem już wcześniej styropian 12 cm na ocieplenie ściany zewnętrznej, na razie leży i czeka na montaż.

Natomiast teraz po głębszym zastanowieniu myślę, że to w obecnych warunkach za mało.

I teraz pytanie czy warto przykleić np. 3 cm styropianu a później na to 12 cm, czy też nie warto bawić się w dodatkowe koszty.

A jeśli przykleić to w jaki sposób?

Ścianę mam wymurowaną z betonu komórkowego 24 cm.

Witam.

Mam taki problem, kupiłem już wcześniej styropian 12 cm na ocieplenie ściany zewnętrznej, na razie leży i czeka na montaż.

Natomiast teraz po głębszym zastanowieniu myślę, że to w obecnych warunkach za mało.

I teraz pytanie czy warto przykleić np. 3 cm styropianu a później na to 12 cm, czy też nie warto bawić się w dodatkowe koszty.

A jeśli przykleić to w jaki sposób?

Ścianę mam wymurowaną z betonu komórkowego 24 cm.

inwestycja nieopłacala. To tak jakbys dwa razy ociepał (podwójna robocizna i klej).

12cm tez wystarczy i nie wierz w to, że Twój dom będzie jakimś energożercą.

Ja też bym nie zmieniał planów. Robota wprawdzie nie jest podwójna jak pisze listek bo siatkę dasz tylko raz i klej na wierzch też, ale efekt lepszy tylko niewiele.

Jeśli już się uprzesz to pierwszą warstwę 3cm klej normalnie, a drugą na piankę mocuj do pierwszej. Jak później zakołkujesz to nie będzie żadnych problemów.

Ja też bym nie zmieniał planów. Robota wprawdzie nie jest podwójna jak pisze listek bo siatkę dasz tylko raz i klej na wierzch też, ale efekt lepszy tylko niewiele.

Jeśli już się uprzesz to pierwszą warstwę 3cm klej normalnie, a drugą na piankę mocuj do pierwszej. Jak później zakołkujesz to nie będzie żadnych problemów.

No może troche przejaskrawiłem :wink:

Moim zdaniem dla 3 cm to zupełnie nieopłacalna impreza - dwa razy robocizna. Poza tym jak masz już wymurowane ściany to zmiana grubości ocieplenia zmienia Ci gabaryty budynku więc może być problem z koniecznością zmiany pozwolenia na budowę.

Uwielbiam takie posty. Musze sobie to wydrukować i powiesić na ścianie