Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza nieużytkowanego

Recommended Posts

Pozdrawiam wszytkich dzielących się swoją wiedzą i doświadczeniem i proszę o poradębo mam mętlik w głowie

Dom kostka lata 70-te, zamierzam wykonać nowy dach. Poddasze absolutnie nieużytkowe.

W moim zamiarze wykonania będzie patrząc od góry

1. blachodachówka

2. łaty (jakiej powinny być grubości przy rozstawie krokwi 90 cm ?)

3. kontrłaty

4. folia niskoparoprzepuszczalana :o a może powinna być wysokoparoprzepuszczalna

5. wełna rockwool 2x15 cm cm (na razie tylko to jest kupione)

6. folia paroizolacyjna (czy istnieje potrzeba oddzielenia stopu od wełny ?)

7. strop

Pytanie zasadnicze czy dawać folię między strop a wełnę, bo spotykam różne opinie, że jak dam folię to para nie znajdzie ujścia i może dojść do zawilgocenia stropu, a jak nie dam folii to para będzie wykraplać się w wełnie?

No i jakiej grubości łaty przy tym rozstawie krokwi ?

Pozdrawiam wszytkich dzielących się swoją wiedzą i doświadczeniem i proszę o poradębo mam mętlik w głowie

Dom kostka lata 70-te, zamierzam wykonać nowy dach. Poddasze absolutnie nieużytkowe.

W moim zamiarze wykonania będzie patrząc od góry

1. blachodachówka

2. łaty (jakiej powinny być grubości przy rozstawie krokwi 90 cm ?)

3. kontrłaty

4. folia niskoparoprzepuszczalana :o a może powinna być wysokoparoprzepuszczalna

5. wełna rockwool 2x15 cm cm (na razie tylko to jest kupione)

6. folia paroizolacyjna (czy istnieje potrzeba oddzielenia stopu od wełny ?)

7. strop

Pytanie zasadnicze czy dawać folię między strop a wełnę, bo spotykam różne opinie, że jak dam folię to para nie znajdzie ujścia i może dojść do zawilgocenia stropu, a jak nie dam folii to para będzie wykraplać się w wełnie?

No i jakiej grubości łaty przy tym rozstawie krokwi ?

Jeśli starego stropu nie masz zamiaru ruszać i był on szczelny to folię paroizolacyjną bym sobie odpuścił. Łaty typowe (o ile pamiętam 60/40mm) nie powinny być problemem, szczególnie pod blachę. membrana niskoparoprzepuszczalna gdy będziesz robić szczelinę wentylacyjną.

Tak w ogóle to chcesz ocieplać dach czy posadzkę (strop)? Jeśli poddasze rzeczywiście nieużytkowe to lepiej ocieplić tylko strop. Łatwiej zrobić i taniej wyjdzie.

No tak nie wyraziłem się zbyt jasno :oops: , chcę ocieplać strop

To czemu wełną nie styropian i wylewka? Nie bedziesz tam wogóle wchodził?

Nie będę wchodził, no może raz na dwa trzy lata na dach do anteny TV,

Domy kostki z lat 70-tych przeważnie kryte były papą na stropodachu, i nikt na strych nie wchodził bo nie było strychu, teraz po zmianie dachu na kopertowy nie miałem potrzeby podwyższać budynku.

Chętnie poznałbym twoją opinię dotyczącą sedna postu.

Pozdr.