Smuga 20.05.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Pozdrawiam wszytkich dzielących się swoją wiedzą i doświadczeniem i proszę o poradębo mam mętlik w głowie Dom kostka lata 70-te, zamierzam wykonać nowy dach. Poddasze absolutnie nieużytkowe. W moim zamiarze wykonania będzie patrząc od góry 1. blachodachówka 2. łaty (jakiej powinny być grubości przy rozstawie krokwi 90 cm ?) 3. kontrłaty 4. folia niskoparoprzepuszczalana a może powinna być wysokoparoprzepuszczalna 5. wełna rockwool 2x15 cm cm (na razie tylko to jest kupione) 6. folia paroizolacyjna (czy istnieje potrzeba oddzielenia stopu od wełny ?) 7. strop Pytanie zasadnicze czy dawać folię między strop a wełnę, bo spotykam różne opinie, że jak dam folię to para nie znajdzie ujścia i może dojść do zawilgocenia stropu, a jak nie dam folii to para będzie wykraplać się w wełnie? No i jakiej grubości łaty przy tym rozstawie krokwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.05.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Pozdrawiam wszytkich dzielących się swoją wiedzą i doświadczeniem i proszę o poradębo mam mętlik w głowie Dom kostka lata 70-te, zamierzam wykonać nowy dach. Poddasze absolutnie nieużytkowe. W moim zamiarze wykonania będzie patrząc od góry 1. blachodachówka 2. łaty (jakiej powinny być grubości przy rozstawie krokwi 90 cm ?) 3. kontrłaty 4. folia niskoparoprzepuszczalana a może powinna być wysokoparoprzepuszczalna 5. wełna rockwool 2x15 cm cm (na razie tylko to jest kupione) 6. folia paroizolacyjna (czy istnieje potrzeba oddzielenia stopu od wełny ?) 7. strop Pytanie zasadnicze czy dawać folię między strop a wełnę, bo spotykam różne opinie, że jak dam folię to para nie znajdzie ujścia i może dojść do zawilgocenia stropu, a jak nie dam folii to para będzie wykraplać się w wełnie? No i jakiej grubości łaty przy tym rozstawie krokwi ? Jeśli starego stropu nie masz zamiaru ruszać i był on szczelny to folię paroizolacyjną bym sobie odpuścił. Łaty typowe (o ile pamiętam 60/40mm) nie powinny być problemem, szczególnie pod blachę. membrana niskoparoprzepuszczalna gdy będziesz robić szczelinę wentylacyjną. Tak w ogóle to chcesz ocieplać dach czy posadzkę (strop)? Jeśli poddasze rzeczywiście nieużytkowe to lepiej ocieplić tylko strop. Łatwiej zrobić i taniej wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smuga 20.05.2009 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 No tak nie wyraziłem się zbyt jasno , chcę ocieplać strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.05.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 No tak nie wyraziłem się zbyt jasno , chcę ocieplać strop To czemu wełną nie styropian i wylewka? Nie bedziesz tam wogóle wchodził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smuga 21.05.2009 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 No tak nie wyraziłem się zbyt jasno , chcę ocieplać strop To czemu wełną nie styropian i wylewka? Nie bedziesz tam wogóle wchodził? Nie będę wchodził, no może raz na dwa trzy lata na dach do anteny TV, Domy kostki z lat 70-tych przeważnie kryte były papą na stropodachu, i nikt na strych nie wchodził bo nie było strychu, teraz po zmianie dachu na kopertowy nie miałem potrzeby podwyższać budynku. Chętnie poznałbym twoją opinię dotyczącą sedna postu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smuga 21.05.2009 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Może jeszcze ktoś podpowie, jeśli ocieplam strop wełną to muszę czy nie muszę dawać folię paroizolacyjną między strop a wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.05.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 hmmmmm.....google gryzie?: http://www.rockwool.pl/sw60149.asp dalej: wykonawstwo - wskazówki wykonawcze - 0.5 " Jak wykonać montaż izolacji stropodachu wentylowanego płyta z wełny mineralnej DOMROCK." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.05.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Na taką zmianę dachu konieczny projekt! Na stropie folia paroizolacyjna a dopiero na niej wełna. Pod pokryciem folia wysoko paroprzepuszczalna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts