hojnorek 20.05.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 dom ~200m2Do końca lipca SSO – jak na razie mają tydzień zapasuAle dalej proszę o opinię doświadczonych: Sierpień – rurki (woda, kanaliza, grzejniki) + kable (robię sam) + kanały DGP (raczej też sam, ale wg projektu specjalisty) + okna (ile wcześniej trzeba zamówić okna z PCV?)Wrzesień – tynki – ile czasu potrzeba żeby wyschły??Październik – wylewka – czy nie za późno?? ile czasu potrzeba żeby wyschła?? Czy wkład kominkowy może pracować niezabudowany?Czy takim niezabudowanym wkładem ogrzeję nieocieplony dom z silki tak, żebym temp nie spadła poniżej +5’C? Wtedy w długie zimowe wieczory mogę zająć się pierdołami typu drzwi wew albo zabudowa karton gipsowa – tylko czy to jest realne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 20.05.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Mi póki co najdłużej trwały prace, które robiłem sam. Te parę godzin po pracy w pojedynkę to naprawdę ślimacze tempo w porównaniu ze zgraną ekipą mającą na to cały dzień. - Rurki - u mnie ekipa trzech hydraulików zrobiła w bodajże 3 popołudnia- Kable - elektryk szacował na dwa tygodnie ale u mnie jest bardzo dużo punktów i ogrzewanie elektryczne więc trochę dłuzej....- Kanały DGP - nie wiem- Okna - zamów jak najwcześniej (czyli jak już masz zrobione otwory okienne możesz to zrobić) bo czeka się na nie kilka tygodni + umawianie montażu + poślizgi... - Tynki gipsowe podobno schną 1 mm / dobę czyli przy 1 cm warstwie trzeba liczyć 10-14 dni... zależy od warunków. Mój dom (ok. 600 m2) tynków szacują na 1,5 tygodnia pracy.- Wylewki - teoretycznie schnie 1 cm / tydzień - czyli 6 cm jakieś 6 tygodni. Jest twarda i można po niej chodzić już po kilku dniach. Jak będziesz miał wewnątrz domu dodatnie temperatury to możesz robić praktycznie kiedy chcesz. Wylewki 200 m2 robili 2 dni. Widziałem wkłady kominkowe pracujące bez obudowy - chyba raczej nie powinno się nic dziać - ale niech wypowiedzą się eksperci od kominków. Temperaturę utrzymasz jeśli będziesz miał zamknięty budynek (czyli wstawione okna) i zrobioną izolację poddasza (przynajmniej pierwszą warstwę pomiędzy krokwię). Ale dużo zależy od tego jak często i jak długo będziesz palił w tym wkładzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 20.05.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 wklad moze byc uzytkowany "bez zabudowy".dom da sie ogrzac tylko co z tego jak bedzie rozgrzewany i ziebiony, rozgrzewany i ziebiony ....do prac wykonczeniowych stala temperatura 13-15stopni cel./24h 7 dni w tygodniu ... problem, ze nie tylko ona jest istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 20.05.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 U mnie tynki gipsowe "nidy" 550 m2 z agregatu robili 25 dni, ale sa proste i gładkie a schły "powoli"od czerwca do sierpnia, wylewki z lipca bez włączonej podłogówki to spokojnie do listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts