Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam cyklinę- tynk cementowo wapienny na bazie białego cementu z dodatkiem kruszywa (lastryko- jakoś tak to się nazywa)

Jeśli cienkowarstwowy to najpierw warstwa wyrównująca z zaprawy cementowo wapiennej.

A co podał projektant??

Obawiam się że Projektant nie przewidywał postępu w technologiach ("Buduję" od prawie 10 lat.) no i oczywiście zapodał cementowo wapienny.

Zastanawiam się nad sensem malowania tynku tradycyjnego, zwłaszcza kiedy widzę u ludzi odłażące płatami warstwy czegoś tam.

Malowac mozna ta sama farba silikonowa, silikatowa, akrylowa..... jaka jest uzywana do malowania tynku cienkowarstwowego. Koszt materialu nie jest oszalamiajacy, ale robocizna stosunkowo droga. w okolicach Gdyni tylko 2 ekipy z Zakopanego podejmuja sie tego, moze w Zakopanem jest zaglebie wykonawcow tej metody a moze to przypadek. Generalnie jest to bardzo jasny tynk, ale niektorzy zycza sobie jakies paseczki dla odzielenia monotonnosci koloru. Trudno to wytlumaczyc, a fotek nie moge wkleic, bo jestem na obczyznie obecnie.

Gusta sa rozne, ale rzuca sie w oczy, ze jest to cos nietypowego.

Jest wyrabiany w betoniarce, jednowarstwowy,z bialym kruszywem (wczesniej pisalem o nim), tzw drapany

Jak Cię stać to kup tynk silikonowy dobrej firmy, wiaderko 25kg z I grupy jakieś 200-230zł, ceresit ma tańszy tynk silikonowy i kupisz już za 180zł. Akryl masz z tej samej grupy za jakieś 120zł.

Ja mam rok czasu tynk silikonowy Relius i jak na razie OK, sąsiadka ma ceresita akrylowy i też OK. :-)

dać cementowo wapienny

na to farbę lub dodatkowo powłokę z tynku cienkowarstwowego (akryl, silikat, silicon)

dobrze jest jak tynk cem-wap poleży na ścianie 1 sezon - zwłaszcza jak jest to nowy budynek

w wersji droższej i niestety dużo lepszej, na warstwę tynku cem-wap daje się siatkę + klej+tynk cienkowarstwowy, unika się pęknięć na powłoce końcowej

• 5 years później...
klej + siatka + tynk ? To może lepiej wcale nie dawać tynku cementowo wapiennego tylko mur wyrównać klejem + siatka a na to tynk cieńkowarstwowy

jak myślicie dawać tynk cementowo -wapienny czy nie

Jak masz proste ściany to śmiało rób sitka + klej.

Jak jest krzywo - tynk cem. wap. i dalej jw,

klej + siatka + tynk ? To może lepiej wcale nie dawać tynku cementowo wapiennego tylko mur wyrównać klejem + siatka a na to tynk cieńkowarstwowy

jak myślicie dawać tynk cementowo -wapienny czy nie

czy ja dobrze widzę czy Ty od 2009 roku nie podjąłeś decyzji??

• 5 years później...