Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Początek

Gość Deef

Recommended Posts

Gość znajomy
:D sam jestem w takim polozeniu stary! jestem na razie szczesliwy ze mam to co mam! zaczynam w przyszlym roku, chce wykonac prace ziemne jeszcze teraz,chyba tez powinienes od tego zaczac, no wiesz rownanie terenu przygotowanie terenu do dzialan bojowych. potem projekt i jakos pojdzie. projekt to jeszczce gorsza sprawa niz wybor dzialki! powodzenia...

chce wykonac prace ziemne jeszcze teraz

Niech cię ręka boska broni przed kopaniem teraz. Kupiłem działkę 30 września z gotowym wykopem, zanim się rozejrzałem i załatwiłem wszystkie kwity i przeniesienie pozwolenia zrobiła się połowa listopada. Po konsultacjach z geotechnikiem, konstruktorem, grupą i przeczytaniu poprzedniego numeru Muratora musiałem wykop częściowo przysypać. Dlatego , że:

- na skutek mrozu zniszczyłaby się struktura dna wykopu i na wiosnę będziesz musiał kopać głębiej

- mam działkę w zabudowie szeregowej, sąsiedzi już są pobudowani. Działka o podłożu gliniastym czyli podłoże wysadzinowe. Groziło to wysadzeniem fundamentów sąsiadów.

Załatw do wiosny wszystkie formalności (projekt pozwolenia, kosztorys,) znajdź dobrego inspektora nadzoru, negocjuj z hurtowniami zakup materiałów na stan surowy przed 1.05.2004 a odbiór w kolejnych 6 miesiącach. Jednym słowem dobrze przygotuj się na wojnę :)