Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór padł na "Akuratny"

Recommended Posts

Wczoraj odczułam na własnej skórze co to znaczy ugrzęznąć autem w błocie:

Zawoziliśmy z mężem i dziećmi na budowę foszty i deski. Wszystko pięknie zamontowane na dachu. W połowie drogi do naszego domku auto stanęło i anie w te ani wewte. Była godzina 21 z okładem więc ja zabrałam dzieci do domu i (wyrodna matka) poprosiłam starszego 9 lat żeby pomógł młodszemu - 5lat i żeby poszli spać a sama poleciałam ratować męża. Pozanosiliśmy ręcznie dechy - parę kursów po 150m w jedną stronę. Po czy okazało się że znajomy który ma Witarę (czy jakoś tak) z napędem na 4 koła właśnie wraca z pracy i nas wyciągnie. No i dzięki Bogu udało się.

A na budowie panowie skończyli montować skrzynki z prądem (jest ich kilka) i po raz pierwszy na niektórych sufitach zaświeciły się żarówki :D :D. Prąd jeszcze nie nasz - sąsiada, ale jakoś tak przytulniej się zrobiło...

Ech... byle do przodu :)

No i kolejny zakup poczyniony. Wymarzone mebelki do łazienki zapłacone i jutro zostaną przywiezione. A an budowie nadal cisza... ale za to jak ślicznie:

http://lh3.ggpht.com/_ybl0k7K0toc/TTSHWFnC2RI/AAAAAAAAB3I/gHD7tKl6KNk/s400/img%20124.jpg

http://lh3.ggpht.com/_ybl0k7K0toc/TTSHGJoSTqI/AAAAAAAAB2A/Jim8k7ivK4A/s400/img%20107.jpg

Na budowie znowu cisz, ale poza dużo się dzieje :)

1. Kupiliśmy klamkę do drzwi wejściowych i garażowych. Nie przypuszczałam, ze jest taki problem, żeby kupić klamkę przeznaczoną na zewnątrz. Po przejechaniu Bielska i Żywca znaleźliśmy jeden sklep gdzie były ale i tak nie udało się kupić takich samych, bo wszystkie były w pojedynczych sztukach. Na zamówienie nie było szans czekać bo panowie kończą robić nasze drzwi i potrzebowali już mieć klamki. Klameczka taka:

http://lh4.ggpht.com/_ybl0k7K0toc/TT6c2zMyVrI/AAAAAAAAB4s/nnnu9fMkEgk/s288/KCR_412_CEZAR.jpg

a drzwi mniej więcej takie ale dużo ładniejsze ;)

http://lh6.ggpht.com/_ybl0k7K0toc/TT6c3hq97VI/AAAAAAAAB4w/pLPey_XAbbQ/s288/drzwi.jpg

2. Zmieniła się koncepcja górnej łazienki a to skutkiem zakupu kolejnych przecenionych mebelków łazienkowych :D.Tym razem przeceniają prawie wszystko w Bielskim leroyu. No i kupiliśmy sobie mebelki i płytki do piwnicy i do wiatrołapu. Mebelki: szafka pod umywalkę, umywalka, niski słupek i wysoki słupek drewniany - 1250 zł. Płytki ścienne do piwnicy do części gdzie będzie pralnia i podłogowe do wiatrołapu po 20zł/mkw

3. Decyzja co do wkładu kominkowego zapadła: kominek Waligóry z zamkniętą komorą spalania. Ale za to mamy problem z wyborem obudowy. Koncepcje zmieniają się jak w kalejdoskopie... Teraz rozważamy pomysł na kominek portalowy. Taki znalazłam w necie: http://lh6.ggpht.com/_ybl0k7K0toc/TT6fbGezI2I/AAAAAAAAB44/mgNZeNn1NMo/s288/kominek.jpg. Na allegro można znaleźć tanie portale drewniane, więc koszt byłby głównie za wypełnienie jakimś kamieniem między drzwiczkami a portalem.

4. No a dzisiaj ma dojechać w końcu komplet wypoczynkowy.

Więc niby nic a jednak cały czas coś się dzieje :)

• 1 month później...

Troszku się zaniedbałam a na budowie się dzieje ;)

1. Panowie od wykończeniówki skończyli obwieszać poddasze regipsami i już są po pierwszych gładziach. Mają schodzić na parter a my znowu z ręką w nocniku, bo nie wiemy co będzie na jakiej ścianie - chcieliśmy jakiś tynk strukturalny albo kamienie...

Może ktoś ma pomysł na nasz korytarz - jest tragiczny:

Na tym zdjęciu widać schody na poddasze, potem dziurę na drzwi do piwnicy i kolejne drzwi do łazienki.

img%20071.jpg

A tutaj już widok z salonu. Na końcu korytarzyka drzwi do wiatrołapu. Po lewej stronie ściana z uskokiem...

img%20059.jpg

No i teraz myślałam o tym, żeby na tej ścianie właśnie jakieś kamienie ale mój mąż jest bardziej za tynkiem strukturalnym. Fajnie było by tam jakieś duże lustro w drewnianej ramie powiesić, albo stworzyć galerię zdjęć... Właśnie nie wiem co tam pokombinować... Chyba dawanie jakiejś struktury z obu stron to nie za dobry pomysł...

POMOCY!!!

Czekam na Wasze propozycje. Na podłodze będzie woodentic brown, drzwi będą drewniane brązowe ale bardziej w okolicy dębu - nie bardzo ciemne. Oświetlenie jest przewidziane na suficie i tez można by pociągnąć na tą ścianę po lewej.... Salon na razie będzie albo w pomarańczowym ale takim ceglastym albo w beżach...

Natchnijcie mnie ludzie bo się wykończę ;)

No i kicha.....

Pan od kafelek stwierdził, że mamy cholernie krzywe ściany i koncepcja łazienki z małymi płytkami legła w gruzach.... Oczywiście można by nakleić regipsy, ale nasza łązienka jest i tak malutka więc walczę o każdy centymetr....

No i jakie teraz płytki do tej mojej łazieneczki....

Wyruszam na internetowe poszukiwania.

Koncepcja z płytkami wróciła.. Damy regips tylko na ścianę pod prysznicem i powinno być dobrze. A właściwie to musi być dobrze bo wczoraj kupiliśmy płytki :D.

Na budowie się zabieliło, Panowie skończyli kłaść gładzie i będą szlifować. Zawaliłam troszku bo przez moment chciałam jakiś ciekawy sufit zrobić tynkami strukturalnymi i się panowie powstrzymali przed gładziami... teraz to chcę odkręcić.. mam nadzieję, że mnie nie zjedzą ;).

A taki widoczek miałam wczoraj z okna salonu:

img%20010.jpg

Widok sielski, tylko nici z sadzenia drzewek i krzewów bo mi wszystko zjedzą zanim płot postawię......

• 3 weeks później...
  • 3 months później...

No i minęło dużo czasu a u nas wszystko jakoś po ślimaczemu...

Od półtora miesiąca ociepla się dom - pogoda paskudna i rzeczywistej pracy to może było 1,5 tygodnia. Troszkę to trwa bo mój małżonek zaplanował dwie warstwy ocieplenia; 12+15 styropianu. A ja dalej kombinuję z kolorami. Największy problem mam z obudową rur po sufitem. Pomysły na salon:

- ściany i sufit - rzymski poranek

- obudowa rur - cynamonowy deser i tym samym kolorem ściany obok kominka

Albo

- bordowa tapeta z beżowymi kwiatami na ścianie z kominkiem a reszta w beżu pasującym do kwiatów

- obudowa wtedy bordowa

Był też pomysł na pomarańczowe ściany:

- soczysty melon z dekorala + na kominku meksykańskie chili

Ech...... Może macie jakieś pomysły co by tu pasowało. Będę baaardzo wdzięczna za porady.

img%252520007.jpg

img%252520005.jpg

Dla przypomnienia - na podłodze będzie woodentic brown a meble w salonie i aneksie kuchenny będą meble dębowe w stylu "babcinym" ;)

• 3 months później...

Bardzo dawno mnie nie było a w domku troszkę się podziało. Na początek zostałam głównym malarzem i koloruje po kolei wszystkie pokoje. Gotowe są już:

pokój starszego synka: ta zieleń jest porażająca, ale synek sam wybierał i jest zachwycony... ok, najwyżej się przemaluje :D

img%252520112.jpg

pokój młodszego: między kolorami będzie przyklejony pasek z bajki "Cars"

img%252520101.jpg

mój gabinet:

img%252520035.jpg

i pokój "medialny": wyszedł ciemny ale ciepły i taki ma być :)

IMG%252520025.jpg

Gotowa jest już tez komunikacja na poddaszu:

IMG%252520049.jpg

Sen z oczu nadal spędza mi salon...

W tym tygodniu przyszedł tez pan który układa płytki. Idzie mu ekspresowo. Wczoraj ułożył mój gabinet dzisiaj leci kolejny pokój. Jak tylko zrobię zdjecia to się pochwalę moim woodenticiem :)

• 1 month później...

Znowu dawno mnie nie było, a domek już prawie prawie na wykończeniu... tak samo zresztą jak i my.

Salon z kuchnią nabiera powoli wyglądu

img%252520066.jpg

img%252520067.jpg

Troszkę martwi mnie kolor ścian - miał być delikatniejszy, ale zobaczymy jak pomieszkamy najwyżej na wiosnę sie przemaluje. Mężowi się podoba ;)

Kuchnia podoba mi się baaardzo. Stwierdziłam nawet, że się nie godzi w niej gotować. Do tej pory w starym domku miałam stare meble z lat 70-tych :D

img%252520076.jpg

O tą szafkę było troszkę sporów z moją lepszą połową, ale w końcu mnie przekonał i zobaczymy, czy będzie taka praktyczna.

img%252520073.jpg

Płytki to trawertyn, który dostałam jako ścinki od kuzyna. Został pocięty na kwadraty, ułożony, zafugowany i zagruntowany. Kuzyn odradzał ale zobaczymy, może nie będzie aż tak źle.

img%252520070.jpg

• 1 month później...