Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za słaba zaprawa??? FOTKA

Recommended Posts

Dziś się mocno wkurzyłem, w sumie mój błąd bo oparłem drabine w miejscu zaznaczonym strzałką tylko z drugiej strony

No i kicha na maxa bo ścianka się odgięła, tzn zaprawa prawie nie trzymała, a nie należe do ciężkich osób.

Robiłem szalunki i akurat dobrze było sie oprzeć w tym miejscu.

Skład zaprawy:

6 * piasek, 1 * cement, 1 * wapno + 1 % wodouszczleniacz HYDROFLUX.

Zauważyłem też że niektóre spoiny w murze są jakby takie rozeschnięte i jest minimalna szczelina pomiędzy zaprawą a maxem.

Jest to tylko w niektóych miejscach ale nie wiem czy to normalne czy nie?

Murowanie było w ciepłą słoneczną pogodę, może za szybko schło?

Niewiem.

Co do ścianki która praktycznie sie oderwała będe ją wzmacniał ścianką działową tylko zamiast 12 cm będzie na szerokość maxa czyli 18,8 cm, spoiny zazbroje drutem 6 mm żeby związać dodatkowo tą ściane z dostawianą niby działówką.

http://i39.tinypic.com/wqxcon.jpg

Dziś się mocno wkurzyłem, w sumie mój błąd bo oparłem drabine w miejscu zaznaczonym strzałką tylko z drugiej strony

No i kicha na maxa bo ścianka się odgięła, tzn zaprawa prawie nie trzymała, a nie należe do ciężkich osób.

Skład zaprawy:

Zauważyłem też że niektóre spoiny w murze są jakby takie rozeschnięte i jest minimalna szczelina pomiędzy zaprawą a maxem.

Niewiem.

Co do ścianki która praktycznie sie oderwała będe ją wzmacniał ścianką działową tylko zamiast 12 cm będzie na szerokość maxa czyli 18,8 cm, spoiny zazbroje drutem 6 mm żeby związać dodatkowo tą ściane z dostawianą niby działówką.

Ale spaprany mur.

Skład zaprawy:

Niewiem.

Ale spaprany mur.

nie spaprany, tylko dokładnie poklejone szczeliny pomiędzy maxami, ładnie to nie wygląda, ale o wiele lepsze niż gdy zaprawa nie wypełnia całej szczeliny, a tak jest najczęsciej z powodu lenistwa fachowców..

lukasz_p, jeśli faktycznie kolega lasbas1 miał na myśli spapranie ze względu estetycznego zacierania szczelin to uff, myślałem że coś innego ;)

Mury stawiałem razem z ojcem i niejeden inwesor życzył by sobie takiej dokładności wypełnienia szczelin i "fugowania" pomiędzy maxami. Przykłądałem do tego szczególnąuwage, a estetyka? Pomimo że may kozłowickie, to są prawie doskonałe, "prawie" czyli nie na tyle żebym nie robił w środku tynku i zostawiał gołą ściane ;)

Pozdro !!!

lukasz_p, jeśli faktycznie kolega lasbas1 miał na myśli spapranie ze względu estetycznego zacierania szczelin to uff, myślałem że coś innego ;) ...

ja mysle, ze Labas miał na mysli estetyke wykonania

starej daty murarz tak operował kielnią /i ręką/ ze zaprawa nie wychodziła na boki pustaka

pustaki były czysciutkie /bo dom często stał latami bez elewacji/

teraz estetyka schodzi na dalszy plan /muruje sie aby szybko, a pustaki sa osmarowane zaprawą ze wszystkich stron/

potem przychodzi tzw. kit /styropian/ i jest git ...

Wynika bardzo wiele, że to pisał nasz krajowy tzw. fachowiec. :)

Zawsze jak fachowiec ogląda czyjąś robotę mówi "ale to panu ktoś spier....ił" :)

Masz rację, jestem krajowy tzw. fachowiec, ale nie napisałem że robota spier...... , tylko mury spaprane - Brzoza dokładnie napisał o co biega.

Zapraszam na moją budowę do Kołobrzegu, zobaczysz jak krajowy tzw. fachowiec prowadzi budowę o powierzchni 10000m2 - ja nie mam czego się wstydzić.[/b]

Ale spaprany mur.

Dzióbek kiedyś zejdzie przez takie komentarze. Jak bym słyszał mojego kierwnika: najpierw wrzeszczy że wszystko spier....e a jak juz wszystkich doprowdazi do białej gorączki to okazuje się że tak naprawdę miał na mysli jeden pustak albo zbrojenie o 3 cm nie w tą stronę. Wszyscy macie takie aspirację do bycia Alfredem Hitchcockim?

Nie mozna pisać jakoś bardziej merytorycznie? Co jest spaprane? Że do rozebrania? Że tylko estetyka bez wpływu na konstrukcje? Bo to chyba różnica - no nie? :evil:

Ale spaprany mur.

Dzióbek kiedyś zejdzie przez takie komentarze. Jak bym słyszał mojego kierwnika: najpierw wrzeszczy że wszystko spier....e a jak juz wszystkich doprowdazi do białej gorączki to okazuje się że tak naprawdę miał na mysli jeden pustak albo zbrojenie o 3 cm nie w tą stronę. Wszyscy macie takie aspirację do bycia Alfredem Hitchcockim?

Nie mozna pisać jakoś bardziej merytorycznie? Co jest spaprane? Że do rozebrania? Że tylko estetyka bez wpływu na konstrukcje? Bo to chyba różnica - no nie? :evil:

Żargon budowlany :wink:

A Dzióbek będzie żył 100 lat.

w/g mnie to zaprawa za słaba, przy porothermie i max-e trzeba w gorące dni też zwilżac cegły przed murowaniem.

U mnie po 2 dniach od murowania trzeba było mocno się napocić żeby pustak oderwać.

Zaprawa pęka bo jest ( też ) za "chuda" ( praktycznie sam piach) 1:1:6,

powinno być do muru - 1 cem : 1 wapna : 4 piachu (np. wiader) + 50ml plastyfikatora / na betoniare ( po co wodouszczelniacz to nie piwnica w gruncie na zdjęciu).