Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za słaba zaprawa??? FOTKA

Recommended Posts

Jak bym słyszał mojego kierwnika: najpierw wrzeszczy że wszystko spier....e a jak juz wszystkich doprowdazi do białej gorączki to okazuje się że tak naprawdę miał na mysli jeden pustak albo zbrojenie o 3 cm nie w tą stronę. Wszyscy macie takie aspirację do bycia Alfredem Hitchcockim?

Mamy/mielismy chyba tego samego szeryfa :lol:

w/g mnie to zaprawa za słaba, przy porothermie i max-e trzeba w gorące dni też zwilżac cegły przed murowaniem.

U mnie po 2 dniach od murowania trzeba było mocno się napocić żeby pustak oderwać.

Zaprawa pęka bo jest ( też ) za "chuda" ( praktycznie sam piach) 1:1:6,

powinno być do muru - 1 cem : 1 wapna : 4 piachu (np. wiader) + 50ml plastyfikatora / na betoniare ( po co wodouszczelniacz to nie piwnica w gruncie na zdjęciu).

Co do składu zaprawy zakładałem osobny temat, wertowałem szukajki internetowe i wg jakichś książkowych przepisów użyłem zaprawy M5 lub jak kiedyś się oznaczało "marki 30" i taka jest zalecana w projekcie, wytrzymałość takiej zaprawy na ściskanie to powyżej 7 Mpa (pustaki 15 Mpa), do tego trzymając się podanych przezemnie proporcji (1 * 1 * 6) raczej cementu dawałem ciut więcej.

No i z tego co poczytałem rad forumowiczów i internetowych porad lepiej jest zrobić zaprawe za słabą niż za mocną (możliwość pękania ścian, - brak pracy zaprawy).

A mjego pustaka na drugi dzień po murowaniu też ciężko oderwać, w zasadzie rękami nie wykonalne, z tym że oparłem drabine już o szalunek wykonany przy tej ściance i siła naporu musiała być za duża na bok jak dla dwóch niecałych maxów.

Już sie troche uspokoiłem. :)

Pozdro !!!

wg jakichś książkowych przepisów użyłem zaprawy M5 lub jak kiedyś się oznaczało "marki 30" i taka jest zalecana w projekcie, wytrzymałość takiej zaprawy na ściskanie to powyżej 7 Mpa (pustaki 15 Mpa)

Moze być wytrzyma :)

Normy:

specyfikacja zapraw cementowo-wapiennych wg PN -90/B -14501

i tam:

M4 - skład 1:1:6 ,wytrzymałośc na zginanie , nie mniejsza niż 1,5 MPa, skurcz po 28 dniach nie większy niż: 0,70 mm/m

Klasy wytrzymałości materiałów na ściskanie :

klasa M5 : fb-nie mniej niż 5,0 MPa , fb min. nie mniej niż 4,0 MPa ( a nie 7 MPa)

M4 : fb> 4,0 MPa , fb min. > 3,2 MPa