listek 21.05.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Jak bym słyszał mojego kierwnika: najpierw wrzeszczy że wszystko spier....e a jak juz wszystkich doprowdazi do białej gorączki to okazuje się że tak naprawdę miał na mysli jeden pustak albo zbrojenie o 3 cm nie w tą stronę. Wszyscy macie takie aspirację do bycia Alfredem Hitchcockim? Mamy/mielismy chyba tego samego szeryfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 21.05.2009 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 w/g mnie to zaprawa za słaba, przy porothermie i max-e trzeba w gorące dni też zwilżac cegły przed murowaniem. U mnie po 2 dniach od murowania trzeba było mocno się napocić żeby pustak oderwać. Zaprawa pęka bo jest ( też ) za "chuda" ( praktycznie sam piach) 1:1:6, powinno być do muru - 1 cem : 1 wapna : 4 piachu (np. wiader) + 50ml plastyfikatora / na betoniare ( po co wodouszczelniacz to nie piwnica w gruncie na zdjęciu). Co do składu zaprawy zakładałem osobny temat, wertowałem szukajki internetowe i wg jakichś książkowych przepisów użyłem zaprawy M5 lub jak kiedyś się oznaczało "marki 30" i taka jest zalecana w projekcie, wytrzymałość takiej zaprawy na ściskanie to powyżej 7 Mpa (pustaki 15 Mpa), do tego trzymając się podanych przezemnie proporcji (1 * 1 * 6) raczej cementu dawałem ciut więcej. No i z tego co poczytałem rad forumowiczów i internetowych porad lepiej jest zrobić zaprawe za słabą niż za mocną (możliwość pękania ścian, - brak pracy zaprawy). A mjego pustaka na drugi dzień po murowaniu też ciężko oderwać, w zasadzie rękami nie wykonalne, z tym że oparłem drabine już o szalunek wykonany przy tej ściance i siła naporu musiała być za duża na bok jak dla dwóch niecałych maxów. Już sie troche uspokoiłem. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 21.05.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 wg jakichś książkowych przepisów użyłem zaprawy M5 lub jak kiedyś się oznaczało "marki 30" i taka jest zalecana w projekcie, wytrzymałość takiej zaprawy na ściskanie to powyżej 7 Mpa (pustaki 15 Mpa) Moze być wytrzyma Normy: specyfikacja zapraw cementowo-wapiennych wg PN -90/B -14501 i tam: M4 - skład 1:1:6 ,wytrzymałośc na zginanie , nie mniejsza niż 1,5 MPa, skurcz po 28 dniach nie większy niż: 0,70 mm/m Klasy wytrzymałości materiałów na ściskanie : klasa M5 : fb-nie mniej niż 5,0 MPa , fb min. nie mniej niż 4,0 MPa ( a nie 7 MPa) M4 : fb> 4,0 MPa , fb min. > 3,2 MPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts