Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wyrównywać scianę nad płytkami ?

Anka.Cyganka

Recommended Posts

Hej.

Mam taki dylemat. Zastanawiam się nad kawalkiem sciany ponad plytkami w łazience , pas około 40 cm wysokości.

Po ułozeniu płytek oczywiste jest że " wystają " one ze sciany. Plytki mam grube , 2 cm , do tego klej , razem ponad 2,5 cm , czasem prawie 3 cm uskok.

Sciane chce wykonczyc jakims cienkowarstwowym tynkiem itd.

I teraz nie wiem czy zostawiac tak duzą róznice , uskok , ponad pytkami czy trochę ja zniwelowac , np naklejajac plyte gips-karton. i Dopiero na to tynk cienki , 2 -3 mm.

Płyta G-K ma 12,5 mm , na kleju razem byloby 18 - 20 mm , i zostalby uskok okolo 1 cm. Do tego tynk 2 - 3 mm , zostaje okolo 7 mm uskoku

Nie wiem jak najczesciej sie robi

Pozdrawiam

No tak , moze tez być płyta na profilach lub grubiej kleju i zlicowana z płytkami " na zero" . Można ten zostawic mniejszy uskok , 8 -10 mm , lub nie robic nic i zostawic duzy uskok , 30 mm.

pytanie co lepiej bedzie wygladac

Czy zupelne zlicowanie nie da dziwnego efektu ze płytki są wpuszczone w sciane?

Anka.Cyganka z ciekawości zapytam co to za płytki bo nigdy nie spotkałam ściennych takich grubych. W Twoim przypadku skoro ten uskok jest tak wysoko - 40 cm od sufitu jeżeli dobrze rozumiem to może zostać uskok, nie będzie chyba aż tak widoczny, z drugiej strony 3 cm to naprawdę duża różnica. Mnie by to chyba przeszkadzało.

ja mam płyty g-k na profilach alu zlicowane z płytkami i bardzo dobrze to moim zdaniem wygląda, nie ma efektu "wpuszczenia" płytek w ścianę.

a w górnej łazience, którą mam w jasnych płytkach z drewnianymi elementami, małż dodatkowo zrobił taką listwę drewnianą na styku, zabejcowaną na odpowiedni kolor - bardzo mi się to rozwiązanie podoba:

http://img25.imageshack.us/img25/4127/img9730ayb.jpg