silencer7 20.05.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Dużo o tym na forum, ale w sumie konkretnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania nie znalazłem "Pierwsza sprawa" Mam tynki maszynowe gipsowe, ściany zagładzone i pomalowane dwukrotnie na biało. Wszystko ma niecały rok. Planuję malować ściany na jakiś inny kolor - pytanie brzmi - czy trzeba gruntować przemalowując białe ściany na kolor? "Druga sprawa" Do jednej ze wspomnianych białych ścian dostawiony jest murek otynkowany tynkiem ręcznym gipsowym Knaufa i zaciągnięty gładzią gipsową. Będzie on malowany tym samym kolorem co ściany, a więc docelowo nie na biało. Czy taka kolejność prac będzie dobra? 1. zagruntować murek 2. pomalować dwukrotnie na biało (w celu zrównania koloru do białych ścian) 3. gruntować/nie gruntować (w zależności co mi podpowiecie w "pierwszej sprawie" ) 4. malować murek+ściany na kolor Generalnie chodzi mi o gruntowanie, wiem, że to temat rzeka i często są problemy. A może w pkt. 1 nie gruntować gruntem tylko rozcieńczoną farbą? Kompletnie nie wiem jaka kolejność, z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaCIESZYN 20.05.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 wg mnie jeśli wcześniej malowałaś biała farba to juz nie musisz gruntować, niektórzy rozcieńczonej farby używają jako gruntu więc po sprawie jesli chodzi o murek to zagruntować i na to kolor lub biała farba optima . ja używałam produktów kabe, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 21.05.2009 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Dzięki, a może ktoś robił to jednak inaczej? Wszelkie uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.05.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 masz już biały podkład więc nie ma konieczności dodatkowego gruntowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 22.05.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 "Pierwsza sprawa" Mam tynki maszynowe gipsowe, ściany zagładzone i pomalowane dwukrotnie na biało. Wszystko ma niecały rok. Planuję malować ściany na jakiś inny kolor - pytanie brzmi - czy trzeba gruntować przemalowując białe ściany na kolor? Nie ma konieczności gruntowania białych ścian przed malowaniem kolorem,większość dostępnych farb na rynku zawiera grunt,(przedtem musisz jednak odkurzyć ściany przed malowaniem). Mozna również zagruntować sciany przed malowaniem(gruntem tegoz samego producenta jakiego będzie farba)wpływa to na jakośc struktury farby oraz na chłonność podłoża. Gruntując zaoszczedzisz na farbie,nie gruntując zaoszczedzisz jedynie na gruncie "Druga sprawa" Do jednej ze wspomnianych białych ścian dostawiony jest murek otynkowany tynkiem ręcznym gipsowym Knaufa i zaciągnięty gładzią gipsową. Będzie on malowany tym samym kolorem co ściany, a więc docelowo nie na biało. Czy taka kolejność prac będzie dobra? 1. zagruntować murek 2. pomalować dwukrotnie na biało (w celu zrównania koloru do białych ścian) 3. gruntować/nie gruntować (w zależności co mi podpowiecie w "pierwszej sprawie" ) 4. malować murek+ściany na kolor A może w pkt. 1 nie gruntować gruntem tylko rozcieńczoną farbą? pkt. 1-jeśli murek został zatynkowany wiecej niz 2-3 tygodnie od planowanego malowania dobrze by było zagruntować.Farbą rozcienczona przewaznie gruntuje się w przeciągu tygodnia do dwu od tynkowania Czy taka kolejność prac będzie dobra? 1. zagruntować murek 2. pomalować dwukrotnie na biało (w celu zrównania koloru do białych ścian) 3. gruntować/nie gruntować (w zależności co mi podpowiecie w "pierwszej sprawie" ) 4. malować murek+ściany na kolor Moim zdaniem tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 22.05.2009 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Dzięki wielkie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts