Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przygotowanie do malowania ścian

Recommended Posts

Dużo o tym na forum, ale w sumie konkretnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania nie znalazłem :(

"Pierwsza sprawa"

Mam tynki maszynowe gipsowe, ściany zagładzone i pomalowane dwukrotnie na biało. Wszystko ma niecały rok. Planuję malować ściany na jakiś inny kolor - pytanie brzmi - czy trzeba gruntować przemalowując białe ściany na kolor?

"Druga sprawa"

Do jednej ze wspomnianych białych ścian dostawiony jest murek otynkowany tynkiem ręcznym gipsowym Knaufa i zaciągnięty gładzią gipsową. Będzie on malowany tym samym kolorem co ściany, a więc docelowo nie na biało.

Czy taka kolejność prac będzie dobra?

1. zagruntować murek

2. pomalować dwukrotnie na biało (w celu zrównania koloru do białych ścian)

3. gruntować/nie gruntować (w zależności co mi podpowiecie w "pierwszej sprawie" :) )

4. malować murek+ściany na kolor

Generalnie chodzi mi o gruntowanie, wiem, że to temat rzeka i często są problemy. A może w pkt. 1 nie gruntować gruntem tylko rozcieńczoną farbą?

Kompletnie nie wiem jaka kolejność, z góry dzięki za pomoc.

"Pierwsza sprawa"

Mam tynki maszynowe gipsowe, ściany zagładzone i pomalowane dwukrotnie na biało. Wszystko ma niecały rok. Planuję malować ściany na jakiś inny kolor - pytanie brzmi - czy trzeba gruntować przemalowując białe ściany na kolor?

Nie ma konieczności gruntowania białych ścian przed malowaniem kolorem,większość dostępnych farb na rynku zawiera grunt,(przedtem musisz jednak odkurzyć ściany przed malowaniem).

Mozna również zagruntować sciany przed malowaniem(gruntem tegoz samego producenta jakiego będzie farba)wpływa to na jakośc struktury farby oraz na chłonność podłoża.

Gruntując zaoszczedzisz na farbie,nie gruntując zaoszczedzisz jedynie na gruncie

"Druga sprawa"

Do jednej ze wspomnianych białych ścian dostawiony jest murek otynkowany tynkiem ręcznym gipsowym Knaufa i zaciągnięty gładzią gipsową. Będzie on malowany tym samym kolorem co ściany, a więc docelowo nie na biało.

1. zagruntować murek

3. gruntować/nie gruntować (w zależności co mi podpowiecie w "pierwszej sprawie" :) )

A może w pkt. 1 nie gruntować gruntem tylko rozcieńczoną farbą?

pkt. 1-jeśli murek został zatynkowany wiecej niz 2-3 tygodnie od planowanego malowania dobrze by było zagruntować.Farbą rozcienczona przewaznie gruntuje się w przeciągu tygodnia do dwu od tynkowania

1. zagruntować murek

Moim zdaniem tak