Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi przeszklone czy pełne?

Recommended Posts

Jakie montujecie drzwi:

a) wejściowe pełne czy z szybkami dekoracyjnymi - czy te szyby nie osłabiają i nie oziębiają drzwi?

b) wewnętrzne (pokoje, łazienki) - pełne czy z matowym szkłem? Widzę plusy pełnych: większa intymność, cichsze, tańsze? Plusy przeszklonych: jaśniej, ładniejsze?

Wejsciowe posiadam z szybka.Trudno mi powiedziec czy szybka osłabia drzwi,napewno nie powoduje przenikania zimna do srodka( przewaznie sa to pakiety 2 szyb wypewłnione w środku jakims gazem)

Wewnetrznych nie pisadam jeszcze,jesli chodzi o drzwi do pokoi to niekoniecznie musza byc one całe zabudowane(na rynku dostepne sa drzwi z szybami matowymi przez które niewiele widac lub prawie nic).

Do łazienki-sam nie wiem

Zewnętrzne z szybką na górze aby było jaśniej w środku (gdyby było okno to pewnie bym odpuścił sobie w drzwiach). Sama szybka pewnie jest cieplejsza od reszty moich drzwi, a na pewno nie zimniejsza od innych okien. Z okien chyba nie zamierza nikt rezygnować bo są zimniejsze od ściany?

W środku mam też z szybkami powyżej pewnej wysokości. Dodatkowy plus to podgląd, czy po drugiej stronie nie zostało przypadkiem zapalone światło.

Szyba w drzwiach musi być minimum bezpieczna (by nie pękła przy trząśnięciu drzawiami), jeśli nie antywałamaniowa - to zalezy od poczucia bezpieczeństwa domowników.

Niestety - jest tak, że znaczna część szyb w tańszych drzwiach jest "zimna", tzn jest np. antywałamaniowa P2 ale bez powłoki niskoemisyjnej i gazu.

Warto o to zapytać.

Ale gdy już jest OK, to.. dobra, niskoemisyjna szyba daje wg mnie lepszy współczynnik niż panel ze sklejki wypełnionej pianką.

Na ogół drzwi o grubości ram ok 6-7cm , bez przeszkleń, z uszczelkami mają współczynnik U ok 1,6.

Jeśli włożym tam szybę 1,1 - poprawimy współczynnik. O ile? to zależy ile będzie tej szyby, ale nie przywiązywałbym do tego wagi, bo nie to jest w drzwiach nawjażniejsze.

Pytanie dotyczyło sprawy osłabienia drzwi.

Technicznie - szyba może raczej wzmocnić całą konstrukcję niż osłabić.

Ale jak wszędzie - są wyjątki.