Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta K-G czy gładź szpachlowa ?

a.jerzyk

Recommended Posts

Witam,

Biorę się za remoncik, problem mam taki ze na ścianach jest tapeta a pod nia gory i doliny :). Sciany mam strasznie krzywe, jak by pofalowane.

Wsumie to musze wyrownac 2 sciany na ktorych sa okna + sufit.

Blok jest zrobiony z takich wielkich płyt z białymi kamyszkami, wewnatrz mieszkania jest beton.

Rozpatruje albo przyklejenie płyt K-G do scian i do sufitu + 8 kołków szybkiego montazu( bo maja kapturki) na płyte.

Lub poprostu położe gładź.

Znajmowy mi wczoraj powiedział ze bał by się przykleic płyty gdyż klej sie odpaży. Kumpel pracuje w remontach ...

I teraz mam wątpliwości co zrobić...

Co do kładzenia gładzi, to 2 pokoje wyszpachlowałem, nawet jakos to wygląda, ale idealnie równe to nie jest,jak słońce dobrze zaświeci to widać jakieś male dolinki itd. DLatego w pokoju dziennym chcialem zrobic płyty zeby to lepiej wygladalo. Mialem problemy ze scieraniemm, nie wiem jak to opisać, scieralem takimi siatkami gramatura 180, i gladz byla cholernie twarda, a miejscami cholernie miekka i to miekkie nie dalo sie wyrownac, sciaeralem az starlem cale i wteyd bylka dziura, jeszcze raz szachlowalem to miejsce i to samo ... nie wiem jak dokladnie opisac ten efekt.

Szpachlowalem 2 gladziami, 1 pokoj taka z rysunkiem pegaza, bardzo mieka i bardzo sie pylila. 2 pokoj jechalem inna twarda i raczej trudno bylo ja wyrownac.

Zaryzykować z płytami i dodatkowo zabezpieczyc je kolkami czy szpachlowac ??

Niechce na stelazy robic plyt gdyz to mocno zmniejszy pokoj.

Witam,

Biorę się za remoncik, problem mam taki ze na ścianach jest tapeta a pod nia gory i doliny :). Sciany mam strasznie krzywe, jak by pofalowane.

Wsumie to musze wyrownac 2 sciany na ktorych sa okna + sufit.

Blok jest zrobiony z takich wielkich płyt z białymi kamyszkami, wewnatrz mieszkania jest beton.

Rozpatruje albo przyklejenie płyt K-G do scian i do sufitu + 8 kołków szybkiego montazu( bo maja kapturki) na płyte.

Lub poprostu położe gładź.

Znajmowy mi wczoraj powiedział ze bał by się przykleic płyty gdyż klej sie odpaży. Kumpel pracuje w remontach ...

I teraz mam wątpliwości co zrobić...

Co do kładzenia gładzi, to 2 pokoje wyszpachlowałem, nawet jakos to wygląda, ale idealnie równe to nie jest,jak słońce dobrze zaświeci to widać jakieś male dolinki itd. DLatego w pokoju dziennym chcialem zrobic płyty zeby to lepiej wygladalo. Mialem problemy ze scieraniemm, nie wiem jak to opisać, scieralem takimi siatkami gramatura 180, i gladz byla cholernie twarda, a miejscami cholernie miekka i to miekkie nie dalo sie wyrownac, sciaeralem az starlem cale i wteyd bylka dziura, jeszcze raz szachlowalem to miejsce i to samo ... nie wiem jak dokladnie opisac ten efekt.

Szpachlowalem 2 gladziami, 1 pokoj taka z rysunkiem pegaza, bardzo mieka i bardzo sie pylila. 2 pokoj jechalem inna twarda i raczej trudno bylo ja wyrownac.

Zaryzykować z płytami i dodatkowo zabezpieczyc je kolkami czy szpachlowac ??

Niechce na stelazy robic plyt gdyz to mocno zmniejszy pokoj.

Klej płyty jak to ci odpowiada. Zapomnij o kołkach bo są niepotrzebne. O odparzaniu pierwsze słyszę. Jakbyś kleił do gorącej ściany to może. Kolega to może klei płyty na zaprawę jak do cegieł? Kup klej do płyt K-G i na pewno będzie trzymać.

dobra dobra decyzja zapadla, sufit na stelaz ... poprostu chcialem jak nawiecej przestrzeni zostyawic ... mieszkanko nie jest za duze ...

A jaki klej byscie polecili na sciany ??

Jeszce taki pytanie jezeli mam nap pokoj tak duzy ze profil jest za krotki, to jak na srodku sufiutu łączyć profile zeby konstrukcja była sztywna ??

Ponizszy rysunek pokaze dokladnie o co mi chodzi..

http://jezool.w.interia.pl/sufit.jpg

Chodzi mi jakie polaczenie pomiedzy czerwony a niebieski profil

Wlasnie znalazlem taki filmik http://knaufblog.pl/index.php/2007/05/15/montaz-sufitu-podwieszanego-z-plyt-gipsowych-filmowy-instruktaz-ekspertow-knaufa-2/

Niby jest p[okazane jakas laczowka, dobrre takie rozwiazanie ??

dobra dobra decyzja zapadla, sufit na stelaz ... poprostu chcialem jak nawiecej przestrzeni zostyawic ... mieszkanko nie jest za duze ...

A jaki klej byscie polecili na sciany ??

Jeszce taki pytanie jezeli mam nap pokoj tak duzy ze profil jest za krotki, to jak na srodku sufiutu łączyć profile zeby konstrukcja była sztywna ??

Ponizszy rysunek pokaze dokladnie o co mi chodzi..

http://jezool.w.interia.pl/sufit.jpg

Chodzi mi jakie polaczenie pomiedzy czerwony a niebieski profil

Wlasnie znalazlem taki filmik http://knaufblog.pl/index.php/2007/05/15/montaz-sufitu-podwieszanego-z-plyt-gipsowych-filmowy-instruktaz-ekspertow-knaufa-2/

Niby jest p[okazane jakas laczowka, dobrre takie rozwiazanie ??

Dobre, dobre. Pilnuj, aby te łączenia nie wypadały w jednym ciągu (tak maz na rysunku).

jeszcze wsumie nei pomyslalem o 1 ...

Mam szafe wbudowana w sciane, do drzwiczek od gornej szafki mam tylko 14 cm. teraz pytanie czy wmieszcze konstrukcje ??

Same profile wejda, ale nie wiem czy wieszaki wejda??

Na sufit musze dac plyte, mieszkam w bloku i niestety mam po srodku pokoju łączenia płyt, mimo stosowania siatek itd zawsze po szpachlowaniu pekało, wiec byly kasetony... jako iz kasetony nie za bardzo mi sie podobaja musze cos wykombinowac.

nie będę obniżał....

Nigdzie nie widziałem tych profili kapeluszowych, kupiłem zwykłe + wieszak który pozwoli na przykręcenie do niego profilu bez obniżenia sufitu.

A jak zrobić coś takiego :

http://www.epigraf.pl/projekty/realizacje/aneks-kuchenny-dzielony-blatem-z-salonem/

Chodzi mi o to szare obniżenie co lampa wisi.

Nie wiem czy najpierw przykręcić wszystkie profile na suficie, potem do tych profili to obniżenie i dopiero potem płyta z wcięciem na ten występ.

Czy zrobić cały sufit już w płycie i profile na ten występ przykrecać do płyty K-G ??

Jakoś nie mam wyobraźni jak to zrobić ...

• 3 weeks później...

witam,

Mam pewne pytanie co do fazowania.

Tutaj ( http://forum.muratordom.pl/spoinowanie-szpachlowanie-gk-kompendium,t148829.htm?highlight=%B3%B1czenie%20p%B3yt )na zdjęciu w poście Rom-Kon widać że to fazowanie jest wypełnione tylko masa szpachlową i dopiero na płyte wklejana siatka, czy tak nie powstanie górka ??

Mój przkrój w paincie : http://jezool.w.interia.pl/sufit1.JPG

Prosze o pomoc jak to zrobić, pierwszy raz robie podiweszany sufit ...

Wydawało mi się, że gdzieś czytałem, że płyt do sufitu nie wolno (zgodnie z zaleceniami producentów) kleić. pewny nie jestem.

Dokładnie. Nie wolno kleić płyt do sufitu. Na sufit tylko stelaż. Na kleju ściany.

Oj, klei się, klei.

Chociaz to wyższa szkoła jazdy i niedoświadczonym, oraz takim bez sprzętu, nie radzę tego robić, bo moze byc katastrofa.

Kiedyś, w klejonych do sufitu płytach musiałem na drugi dzień wyciąć rowki na przewody, bo właścicielowi zmieniła się koncepcja oświetlenia. I wyciąłem. Płyty do dziś się nie zarysowaly, chociaż zostały poszatkowane.

A robi się to tak: na sufit co ok. 20 - 25 cm nanosi się "placki" kleju. Nastepnie za pomocą odpowiednich ponosnikow podnosi się płytę g/k płasko i przysuwa do sufitu. Potem przy pomocy długich poziomic jest ustawiana tak, żeby docisnąć placki i poziomowana. Wtedy dość gęsto kołkuje się ją w takim położeniu. Po zakołkowaniu można zdjać podpory. I nie ma prawa spaść!

Nie muszę dodawać, że przed całą robotą ustalany i "łapany" jest odpowiedni poziom montazu i oznaczany na scianach. poziomice laserowe są bardzo wskazane.

Wydawało mi się, że gdzieś czytałem, że płyt do sufitu nie wolno (zgodnie z zaleceniami producentów) kleić. pewny nie jestem.

Dokładnie. Nie wolno kleić płyt do sufitu. Na sufit tylko stelaż. Na kleju ściany.

Oj, klei się, klei.

Chociaz to wyższa szkoła jazdy i niedoświadczonym, oraz takim bez sprzętu, nie radzę tego robić, bo moze byc katastrofa.

Kiedyś, w klejonych do sufitu płytach musiałem na drugi dzień wyciąć rowki na przewody, bo właścicielowi zmieniła się koncepcja oświetlenia. I wyciąłem. Płyty do dziś się nie zarysowaly, chociaż zostały poszatkowane.

A robi się to tak: na sufit co ok. 20 - 25 cm nanosi się "placki" kleju. Nastepnie za pomocą odpowiednich ponosnikow podnosi się płytę g/k płasko i przysuwa do sufitu. Potem przy pomocy długich poziomic jest ustawiana tak, żeby docisnąć placki i poziomowana. Wtedy dość gęsto kołkuje się ją w takim położeniu. Po zakołkowaniu można zdjać podpory. I nie ma prawa spaść!

Nie muszę dodawać, że przed całą robotą ustalany i "łapany" jest odpowiedni poziom montazu i oznaczany na scianach. poziomice laserowe są bardzo wskazane.

Się klei bo Ty kleisz, czy się klei bo producent zaleca lub pozwala?

Się klei bo Ty kleisz, czy się klei bo producent zaleca lub pozwala?

producent nie pozwala, bo zakłada samo klejenie, a ono faktycznie nie zapewnia 100% gwarancji stabilnego trzymania.

Ta technologia o której wspomniałem polega na mocowaniu płyty tak faktycznie za pomocą kołków szybkiego montazu, a nie kleju, który pełni tu rolę dystansu o regulowanej wielkości, ale i wzmacnia płytę. dodatkowo wzmacnia.

Ja mało kładłem płyt g/k, ale wykonując instalacje elektryczne, widziałem sporo ekip od g/k. I potrafię odróżnić fachowców od fachofców.

To co opisałem robili fachowcy. Udowodnili to na niejednej budowie. To co oni robili z g/k to nawet nie miałem pojęcia, że tak można z płyt zrobić.

Oczywiście ta technologia jest stosowana tylko dlatego, aby zapewnić minimalną stratę na wysokości pomieszczenia. jak jest możliwość zastosowania konstrukcji, to nikt się w to nie bedzie bawił, bo to sporo czasu wymaga.