Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odmowa wydania WZ (dlaczego?) oraz odwołanie do SKO

marcin72k

Recommended Posts

witam

zaczynam swoje boje z urzędnikami a oto mój problem

wystąpiłem do UG o wydanie WZ i dostałem decyzje odmowną głównie z powodu tego że planowana inwestycja jest niezgodna pod względem kształtowania lini zabudowy z zabudową sąsiednią. Działka jest usytuowana pod dużym skosem w stosunku do drogi i ma szerokość ok 60m ale po podziałach tuż przy drodze zwęża sie do szerokości 20. W uzasadnieniu czytam że analizowano obszar o szerokości działki we froncie działki czyli 3x20m mimo że działka w przeważającej części ma szerokośc 60. (jeszcze niedawno moja działka była większa bo nie była ścięta przy drodze i wtedy szerokość we froncie wynosiła 150m). I teraz mam pytanie skąd i dlaczego analizowano obszar 3 x szerokość frontu działki w ustawie nie ma takich wytycznych jest mowa tylko o działkach sąsiednich.

Kolejny problem to fakt że do najbliższego budynku mieszkalnego (na działce sąsiadującej z moją nie w lini drogi tylko w głębi) jest około 100m (od mojego projektowanego - w lini prostej) ale ponieważ działki w okolicy sa pod dużym skosem w stosunku do drogi to działki te (moja i ta z budynkiem) nie stykaja się w lini drogi a odległość między nimi to ok 300m. Te działki tworzą układ podobny do odwróconej litery V. Fakt sąsiedztwa tego budunku nie został uwzględniony natomiast powołują się na jakiś budynek na południe od mojej działki a na południe od działki nie ma żadnego budynku mającego dostep do tej samej drogi; są budynki na wschód i na zachód ale nie na południe (niechlujstwo analizującego, pomyłka czy moze kompletny brak wizji lokalnej)

Na mojej działce jest rozwalająca sie chałupa tuż przy dodze ale po pierwsze jak dla mnie to za blisko drogi a po drugie to po podziałach jest praktycznie w granicy wieć nie chce wystepowac o rozbudowe czy remont tej rudery chyba ze moge wystapic o remont budynku ale w innym miejscu na działce?

Okolica generalnie to na razie pola i rozrzucone na nich gopsodarstwa rolne wiec zabudowa siedliskowa ale juz zaczynają sie budowac domy jednorodzinne (do centrum miasta - kalisz - ok 5 km) i z czasem (ok 1-2 km w strone miasta jest osiedle czesciowo zamieszkane a czesciowo w budowie) w ciągu 2-3 lat beda tam osiedla a tu taka decyzja.

Zamierzam sie odwołać do Samorządowego kolegium Odwoławczego i teraz mam pytanie jak należy to zrobić od strony formalnej (jest jakis wzór wniosku) i merytorycznej czy powoływać sie na zdrowy rosadek czy przepisy (jakie)?

Co sie stanie jesli SKO nie uzględni mojego odwołania?

Co sie stanie jesli niekorzystna decyzja o wydanie WZ uprawomocni sie?

pzdr

marcin

Odwołać się do SKO za pośrednictwem organu wydającego wz. Czyli piszesz w nagłówku do Samorządowego Kolegium odwólawczego za posrednictwem Wójta Gminy X. Pod spodem odwołanie od decyzji nr.... z dnia....

A nastepnie piszesz dlaczego się z nią nie zgadzasz powołując sie na przepisy z

ROZPORZADZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie sposobu ustalania wymagan dotyczacych nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego a szczególnie paragraf 3 punkt 2.:

"2. Granice obszaru analizowanego wyznacza się na kopii mapy, o której mowa w art. 52 ust. 2 pkt 1 ustawy, w odległości nie mniejszej niż trzykrotna szerokość frontu działki objętej wnioskiem o ustalenie warunków zabudowy, nie mniejszej jednak niż 50 metrów." zwracając uwagę na słowa nie mniejsza a to oznacza że może być większa oraz na paragraf 4

3. Jeżeli linia istniejącej zabudowy na działkach sąsiednich przebiega tworząc uskok, wówczas obowiązującą linię nowej zabudowy ustala się jako kontynuację linii zabudowy tego budynku, który znajduje się w większej odległości od pasa drogowego.

4. Dopuszcza się inne wyznaczenie obowiązującej linii nowej zabudowy, jeżeli wynika to z analizy, o której mowa w § 3 ust. 3,4.

Ale będzie to nieskuteczne jeżeli załączyłeś do wniosku o wz mapę o wąskim zakresie.

Jeżeli tak się stało udaj się do gminy i pogadaj (grzecznie) powołując się na zapisy w/w rozporządzeniu że złożysz nowy wniosek z rozszerzoną mapą a najlepiej jeszcze że razem z wnioskiem dostarczysz analizę urbanistyczną (oczywiście wiąże sie to z kosztami dodatkowymi dla ciebie) ale masz wtedy pewność że powinna być ona raczej pozytywna dla ciebie.

aglig pięknie dziękuje za informacje; włąśnie tego było mi trzeba: informacji dlaczego tak obszar mojej działki został zanalizowany oraz co można z tym zrobić. Dla mnie najważniejsze jest to że "4. Dopuszcza się inne wyznaczenie obowiązującej linii nowej zabudowy" i może rzeczywiście spróbuje podeprzeć się jakąś analizą urbanistyczną (ile to kosztuje?)

rozwiązania widze co najmniej dwa

1. odwołąnie do SKO z argumentacją jaką podpowiadasz na mapce dołączonej do wz jest jescze widoczny budunek na który chę się powołać ale jesli dobrze ciebie rozumiem to gdyby na tej mapce budunek nie był widoczny to byłby problem wiec czy analiza była robiono tylko w oparciu o mapki czy tez na zasadzie wizji lokalnej? (pracownia urbanistyczna która to robiła ma siedzibe 150 km od gminy z którą ma podpisaną umowe)

2. Złożenie nowego wniosku o WZ z własną (korzystną bo kupioną ) analizą urbanistyczną. ale teraz jak to sie ma do tego wniosku który juz został rozpatrzony odmownie?

jutro jade do gminy i bede tez w poznaniu to moze porozmawiam tez z osobą robiącą (niekorzystną dla mnie) analize urabnistyczną dla gminy

jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

marcin