Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odrywać folię z gontów??

Recommended Posts

Witam,małe pytanko,otóż na gontach dachowych firmy gutta odkryłem dziwny napis.Otóż na spodniej stronie na foliowych paskach zabezpieczających lepiszcze przed sklejeniem odkryłem napis w j.angielskim dont remove,co by znaczyło nie usuwać,byłem święcie przekonany że przed montażem gontów folię powinno się zerwać żeby gonty skleiły się ze sobą,atu że nie usuwać,to co folia sama ma się rozpuścić po latach???

Owens Corning ma tak samo.

Nie zrywać , samo się "rozpuści" :D .

Samo się zwulkanizuje pod wpływem temperatury - teraz jest dobry czas na te prace .Lipiec i sierpień trochę za gorące , a wrzesień czy pażdziernik może być już za póżno.

Spróbuj dla własnego spokoju znależć instrukcję montażu na stronie producenta ( jeśli taka jest ).

Są gonty, z których koniecznie należy ściągnąć folię gdyż folia ta izoluje miejsca wulkanizacji. Takie produkty mają np. Katepal, Matizol. Większość produktów ma bardzo cienką folię oddzielającą aby w paczce gonty się nie skleiły i folia ta nie podlega zrywaniu. Warto ją jednak zerwać wykorzystując te elementy na obróbkę kalenicy, naroży czy pasów startowych. Pozdrawiam.

Samo się zwulkanizuje pod wpływem temperatury - teraz jest dobry czas na te prace .Lipiec i sierpień trochę za gorące , a wrzesień czy pażdziernik może być już za póżno.

Bez paniki z tą jesienią. U mnie panowie kładli jakoś na przełomie września/października i wszystko się powulkanizowało. Gonty Katepala, zielone coby mchem nie porastały ;)