gwiazdor71 21.05.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Witam,małe pytanko,otóż na gontach dachowych firmy gutta odkryłem dziwny napis.Otóż na spodniej stronie na foliowych paskach zabezpieczających lepiszcze przed sklejeniem odkryłem napis w j.angielskim dont remove,co by znaczyło nie usuwać,byłem święcie przekonany że przed montażem gontów folię powinno się zerwać żeby gonty skleiły się ze sobą,atu że nie usuwać,to co folia sama ma się rozpuścić po latach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 21.05.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Owens Corning ma tak samo. Nie zrywać , samo się "rozpuści" . Samo się zwulkanizuje pod wpływem temperatury - teraz jest dobry czas na te prace .Lipiec i sierpień trochę za gorące , a wrzesień czy pażdziernik może być już za póżno. Spróbuj dla własnego spokoju znależć instrukcję montażu na stronie producenta ( jeśli taka jest ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 21.05.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Jak bys chcial tak z kazdej sciagnac to pomysl ile czasu stracisz.Tego nie trzeba usuwac tylko "klepac" dachowke za dachowka.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.05.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Są gonty, z których koniecznie należy ściągnąć folię gdyż folia ta izoluje miejsca wulkanizacji. Takie produkty mają np. Katepal, Matizol. Większość produktów ma bardzo cienką folię oddzielającą aby w paczce gonty się nie skleiły i folia ta nie podlega zrywaniu. Warto ją jednak zerwać wykorzystując te elementy na obróbkę kalenicy, naroży czy pasów startowych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 21.05.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 witam! ja tam się nie znam ale 15 lat temu zrywaliśmy folię bardzo dokładnie. najlepiej szło z rana jak się na noc paczki zostawiło w piwnicy...ale nie pisało : nie zrywać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_w 22.05.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Samo się zwulkanizuje pod wpływem temperatury - teraz jest dobry czas na te prace .Lipiec i sierpień trochę za gorące , a wrzesień czy pażdziernik może być już za póżno. Bez paniki z tą jesienią. U mnie panowie kładli jakoś na przełomie września/października i wszystko się powulkanizowało. Gonty Katepala, zielone coby mchem nie porastały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 22.05.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Gonty Katepala, zielone coby mchem nie porastały ... raczej coby mchu nie było widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts