Papolinek 21.05.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Witam.Mam zamiar wykonać izolację przeciwwilgociową w piwnicach.Temat był by bardziej prosty gdyby 2 posadzka kończyła się nad poziomem papy fundamentu,niestety ale piwnice są zbyt niskie.Dotychczas wykonałem chudziak, 20 cm pozostaje do papy fundamentów.Teraz mam problem,dać na to papę termozgrzewalna?(jeśli tak to wierzchniego krycia czy podkładowa),a może folia 0.3.Jeśli dam sama papę to czy nie wejdzie ona w reakcje ze styropianem,i z czasem zacznie go ubywać?.Z kolei jesli dam folie to będę miał problem z przyklejeniem jej do papy.Może dać papę-folie-styropian-wylewkaPapę która będzie wystawać ponad poziom 2 posadzki chce osłonic płytami gipsowymi i położyć w kanałem wentylacyjnym,ewentualnie dać 1 rurkę pex alu pex . Dodaje załącznik http://images46.fotosik.pl/128/241b8dff1404b573m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 21.05.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Ja bym zastosował papę z Icopala z systemu bezpieczny fundament. Możesz ją położyć na podłodze wywijając na ściany aż do wysokości fundamentu, tak żeby zrobić ciągłość izolacji. Jeśli ścianki fundamentowe jeszcze nie wymurowane to wywiń na nie, a jeśli już są to gorzej. Opcjonalnie można zastosować izolację nakładaną pacą, która zawsze tworzy ciągłość o ile ktoś starannie ją zrobi. Są to rozwiązania systemowe więc trzeba poszukać na stronach producentów takich preparatów. Ja u siebie dam Icopala bo mnie to przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 21.05.2009 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Ja bym zastosował papę z Icopala z systemu bezpieczny fundament. Możesz ją położyć na podłodze wywijając na ściany aż do wysokości fundamentu, tak żeby zrobić ciągłość izolacji. Jeśli ścianki fundamentowe jeszcze nie wymurowane to wywiń na nie, a jeśli już są to gorzej. W jaki sposób łaczyłes pape (lepik na zimno czy gorąco). http://images37.fotosik.pl/124/13ba97b1c4594c80m.jpg W zasadzie jak to jest z łączeniem papy i styropianu? http://images44.fotosik.pl/129/1108e48073997f0em.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryk51 21.05.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Budując dom w 2003r. ułożyłem na chudziak piwnic papę termozgrzewalną, na nią czarną folię budowlaną, wyżej 10 cm styropianu i następnie wylewkę z miksokreta. Do dzisiaj nic się nie dzieje z tak wykonanymi posadzkami mimo że na nich w garażu ustawione są dwa samochody. Widocznie styropian wytrzymał.W drugim domu budowanym w 2004r. zrobiłem podobnie, lecz w miejscu garażu nie dałem styropianu. I okazało się że zimą w garażu temperatura jest lekko wyższa niż w sąsiedniej pralni gdzie styropian został ułożony.Widocznie grzeje grunt (1,2 m poniżej poziomu terenu). Oba pomieszczenia nieogrzewane.Papę termozgrzewalną bardzo dobrze się układa. Trzeba tylko bardzo pilnować sklejenia się poszczególnych płatów. Podgrzana papa staje się miękka i łatwa do układania. Problemem mogą być narożniki przy zbiegu dwóch ścian. Tam pewnie trzeba będzie naklejać nakładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 21.05.2009 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 [Henryk51"] Jakiego rodzaju papy termozgrzewalnej użyłeś,podkładowej czy nawierzchniowej (jedna warstwę czy więcej) ? Dziś w sklepie proponują mi papę z lepiszczem (ktoś może stosował taka papę jako izolacje przeciwwilgociowa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 22.05.2009 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Dziś rozmawiałem z osoba która zajmuje się wylewka posadzek,powiedział ze w żadnym razie nie można stosować na papę styropianu.Jak wiec to wygląda-można czy nie można(jeśli można to jaką papę należy stosować)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 22.05.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Dziś rozmawiałem z osoba która zajmuje się wylewka posadzek,powiedział ze w żadnym razie nie można stosować na papę styropianu. Jak wiec to wygląda-można czy nie można(jeśli można to jaką papę należy stosować)? Zawiązki zawarte w papie mogą powodować utleniania styropianu. Ale jeżeli na papę położy się folię a na to styropian nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 24.05.2009 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Czy może być to papa termozgrzewalna podkładowa,czy tez nawierzchniowa(jakiego producenta)-ile warstw należy położyć ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 24.05.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 mozna połozyc styropian na pape(termozgrzewalna produkowana obecnie).zapytajcie producenta papy badz styropianu.sam miałem ten dylemat i zadzwoniłem do producenta i powiedział ze MOŻNA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poker 24.05.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Tez mam taki sam dylemat, marcin_u jakiego producenta papę wybrałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.05.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 mozna połozyc styropian na pape ... oczywiście, ze tak Dziś rozmawiałem z osoba która zajmuje się wylewka posadzek,powiedział ze w żadnym razie nie można stosować na papę styropianu ... powiedz cymbałowi, ze sie myli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 24.05.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 mialem podobny problem z inspektorem w pracy.pisemko do producenta papy (termozgrzewalnej) lemar lembit pozytywne, bez zastrzezen. pamietac nalezy by niczego nie spiepszyc i zastosowac gruntowanie rowniez odpowiednie by nie smierdzialo w przyszlosci i bylo dopuszczalne do stosowania wewnatrz (czyli odpowiednie grunty wodorozcienczalne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poker 24.05.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 lemar lembit Konkretniej- którą? http://www.lemar.poznan.pl/ Teraz wiem ze mozna kłasc(mozecie sie wypowiedziec jakiego producenta pape najlepiej stosować,ewentualnie jaka połozyliscie?) Czy mozna kłaść papę na chudziak zgrzewajac ja w miejscach łączenia(nie w całosci)?. Mam zamiar połozyc pape zgrzewajac ja na łaczeniach, puzniej w razie ale połozyc folię 0.3 i na to dać styropian i wylewkę-co sadzicie o tym?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 24.05.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 ladnie wyczysc, wydmuchaj podloze ktore wg. zalecen producenta powinno miec jakies 6% wilgotnosci, potem zagruntuj ,np. dysperbit bo moze byc stosowany wewnatrz, ale ktory to sie upewnij, wyschnie zgrzewaj cala pape a nie laczenia, nie zapomnij o ciaglasci izolacji.na inwestycjach stosuje sie do zalozen wg. specyfikacji projektowej, czyli narzucona z gory jakas modyfikowana.najlepiej dzwon i pytaj poza tym nie lepiej jakies izolacje wylewane zastosowac ? chyba taniej wyjdzie, bo taka papa to 8-12zl/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poker 24.05.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 poza tym nie lepiej jakies izolacje wylewane zastosowac ? chyba taniej wyjdzie, bo taka papa to 8-12zl/m2 Nie mam miejsca,piwnice i tak są niskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 24.05.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 bardziej to mialem na mysli jakies szlamy uszczelniajace i inne powłoki na podloge. to przeciez sa sprawy milimetrowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poker 03.06.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 bardziej to mialem na mysli jakies szlamy uszczelniajace i inne powłoki na podloge. to przeciez sa sprawy milimetrowe Moze byc problem natury technicznej.Jak narazie sa trzy wyjscia sama folia bydowlana lub tez papa,ewentualnie papa i folia na nia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 03.06.2009 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Podnosze temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.06.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Podnosze temat. po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 03.06.2009 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Moze ktos sie jeszcze wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts