Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co macie wokół budynku zaraz przy ścianie?

Recommended Posts

Mój fachowiec od tynków mówi, że przy ścianie wokół budynku mam wysypać sobie chodniczek kamyczkami, żeby podczas deszczu nie "pryskało" na cokół ( który jest z żywicy).

Mam wokół budynku skarpę, nijak mi to pasuje. Chciałam posadzić trawkę, gdzieniegdzie rośliny płożące....Podobno się nie zaleca.

Jakie rozwiązania macie u siebie?

Gość elutek

mam kamyczki, ale niestety jest problem z wybieraniem liści /dom stoi między dużymi lipami/

ciężko się to dziadostwo wybiera, najpierw mnóstwo kwiatostanów, potem liście...

zamieść tego /jak z kostki/ nie da rady, a odkurzacz też nic nie pomoże, bo razem z liśćmi

wciąga kamyczki, trzeba wszystko ręcznie, od czerwca do listopada :-?

jeśli więc masz, geoewka, drzewa w pobliżu, to odradzam kamyczki

Gadanie, że nic tam nie urośnie. U mnie - jeszcze teren niezagospodarowany, pod dużym okapem, prawie na samych piachu, bujnie rozpleniła się lokalna roślinność. Nawet maki, które właśnie zakwitły :)

Chociaż ogrodnik ze mnie marny, to myślę, że można posadzić tam jakieś płożące rośliny o małych wymaganiach (jałowce? itp.).

Gadanie, że nic tam nie urośnie. U mnie - jeszcze teren niezagospodarowany, pod dużym okapem, prawie na samych piachu, bujnie rozpleniła się lokalna roślinność. Nawet maki, które właśnie zakwitły :)

Chociaż ogrodnik ze mnie marny, to myślę, że można posadzić tam jakieś płożące rośliny o małych wymaganiach (jałowce? itp.).

oczywiscie, COS urosnie. Tyle ze mnie zalezy na rownomiernym wzroscie - teraz zanim kopalismy byla i trawa i chwasty, ale wiekszosc to lyse placki. Wiec jestem za kamyczkami:) No i problem koszenia zaraz pod sciana odpada - recznie, bo podkaszarka sie niszczy od koszenia zaraz przy murze...

U mnie tak wyszło, że z jednej strony musi być dość stroma skarpa, boję się, że kamyczki zjadą. Jak to rozwiązać ? Chcę tę skarpę obsadzić jaikiś płożącymi roslinami, które ją umocnią i kamieniami - rodzaj skalniaka. Czy jeszcze coś trzeba ułozyc, jakąś siatkę ?

jaką grubość powinna mieć warstwa kamyków?

I pytanie techniczne nt folii/agrowłókniny - czy lepiej rozłożyć ją w kształcie odwróconej litery L, czyli na ścianie budynku i dnie, czy też w kształcie U tworząc swego rodzaju korytko w którym znajdą się kamyki?

Zaletą pierwszego rozwiązania wydaje się być to, że woda będzie odprowadzana od ścian, zaś drugiego - że zielsko nie wlezie z boku.

Dzięki za podpowiedzi. Zdecydowaliśmy się juz wstępnie na płytę chodnikową barwioną (ceglastą). Skoro jakaś ścieżka musi być...

Eeee tam zaraz musi być. U mnie będzie chodnik niezależnie. Jakoś sobie nie wyobrażam przemykania się pod ścianami ;) Dziecko chyba jakoś ujarzmię a co do liści to odkurzacz poza funkcją wsysania ma funkcję dmuchania, więc jakoś sobie poradzę :)