geoewka 21.05.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Mój fachowiec od tynków mówi, że przy ścianie wokół budynku mam wysypać sobie chodniczek kamyczkami, żeby podczas deszczu nie "pryskało" na cokół ( który jest z żywicy). Mam wokół budynku skarpę, nijak mi to pasuje. Chciałam posadzić trawkę, gdzieniegdzie rośliny płożące....Podobno się nie zaleca.Jakie rozwiązania macie u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisia30 21.05.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 U nas będą właśnie kamyczki i to z tego powodu o którym wspomniał twój wykonawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 21.05.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 u nas sa wlasnie kamyczki i uwazam ze jest to chyba najlepsze rozwiazanie. Nawet mnie kusilo, żeby w ramach "ozdobności" wykopac dolki w tych kamyczkach i cos tam posadzic, ale ostatecznie pomysł zarzuciłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 21.05.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Ja mam opaskę z polbruku, jeżeli zrobisz z kamyczków, to pod spód dobrze jest dać włókninę, aby zielsko sie nie panoszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 21.05.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Z kamyczków czy z kostki moim zdaniem warto zrobic, a to chocby z tej przyczyny, że i tak nic tam nie urośnie, bo wody tam tyle co kot napłakał, a latac z konewką codziennie przez okrągły rok to niewyróba!ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 22.05.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 U nas tez planowane kamyczki, nawet jak sobie darujesz to trawa ani nic tam nie urosnie z braku wody, wiec szkoda zachodu... U mnie wyglada tak:http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/RYZ1wsnx1IHNz6MfbX.jpg Na to piach, agrowloknina, kamyczki i juz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 22.05.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Dla tych co zrobia opaske z kamyczków mała informacja. Ja po swojej opasce z polbruku robię codzienny obchód domku w kapciuszkach i piachu nie naniosę a żona mnie nieobtańcowuje no i wnuczka ma dłuższą trasę dla hulajnogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imak 22.05.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Ja mam z kamyków. Wygląda ładnie. Pod kamykami agrowłóknina, więc zielska nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 22.05.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 mam kamyczki, ale niestety jest problem z wybieraniem liści /dom stoi między dużymi lipami/ ciężko się to dziadostwo wybiera, najpierw mnóstwo kwiatostanów, potem liście... zamieść tego /jak z kostki/ nie da rady, a odkurzacz też nic nie pomoże, bo razem z liśćmi wciąga kamyczki, trzeba wszystko ręcznie, od czerwca do listopada jeśli więc masz, geoewka, drzewa w pobliżu, to odradzam kamyczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 22.05.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Gadanie, że nic tam nie urośnie. U mnie - jeszcze teren niezagospodarowany, pod dużym okapem, prawie na samych piachu, bujnie rozpleniła się lokalna roślinność. Nawet maki, które właśnie zakwitły Chociaż ogrodnik ze mnie marny, to myślę, że można posadzić tam jakieś płożące rośliny o małych wymaganiach (jałowce? itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 22.05.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Gadanie, że nic tam nie urośnie. U mnie - jeszcze teren niezagospodarowany, pod dużym okapem, prawie na samych piachu, bujnie rozpleniła się lokalna roślinność. Nawet maki, które właśnie zakwitły Chociaż ogrodnik ze mnie marny, to myślę, że można posadzić tam jakieś płożące rośliny o małych wymaganiach (jałowce? itp.). oczywiscie, COS urosnie. Tyle ze mnie zalezy na rownomiernym wzroscie - teraz zanim kopalismy byla i trawa i chwasty, ale wiekszosc to lyse placki. Wiec jestem za kamyczkami:) No i problem koszenia zaraz pod sciana odpada - recznie, bo podkaszarka sie niszczy od koszenia zaraz przy murze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 22.05.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Jałowców się nie kosi Dobra, już, dobra.. ale pamiętam podobny wątek tutaj, w którym kilka osób prezentowało swoje domy z opaskami z roślinnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 22.05.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Jałowców się nie kosi Dobra, już, dobra.. ale pamiętam podobny wątek tutaj, w którym kilka osób prezentowało swoje domy z opaskami z roślinnością. Podrzucisz link? Sama jestem ciekawa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 22.05.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 U mnie tak wyszło, że z jednej strony musi być dość stroma skarpa, boję się, że kamyczki zjadą. Jak to rozwiązać ? Chcę tę skarpę obsadzić jaikiś płożącymi roslinami, które ją umocnią i kamieniami - rodzaj skalniaka. Czy jeszcze coś trzeba ułozyc, jakąś siatkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 22.05.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Przygotowujemy opaskę-ścieżkę (90 cm szerokości) ze żwiru, a w jednym zacisznym miejscu od południa przy samym murze posadziłam figę (figowiec) która zamierzam rozpiąć na murze w formie wachlarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.05.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 U mnie tak wyszło, że z jednej strony musi być dość stroma skarpa, boję się, że kamyczki zjadą. Jak to rozwiązać ? Kamyczki poziomo a dopiero dalej skarpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 23.05.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Jałowców się nie kosi Dobra, już, dobra.. ale pamiętam podobny wątek tutaj, w którym kilka osób prezentowało swoje domy z opaskami z roślinnością. Podrzucisz link? Sama jestem ciekawa:) Niestety, nie potrafię tego znaleźć. Ale było coś takiego na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geoewka 25.05.2009 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Dzięki za podpowiedzi. Zdecydowaliśmy się juz wstępnie na płytę chodnikową barwioną (ceglastą). Skoro jakaś ścieżka musi być... Kamyczków nie chcę, bo dzieciaczki będą mi roznosiły je po całym ogrodzie . Przynajmniej tak robią u moich rodziców..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 25.05.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 jaką grubość powinna mieć warstwa kamyków?I pytanie techniczne nt folii/agrowłókniny - czy lepiej rozłożyć ją w kształcie odwróconej litery L, czyli na ścianie budynku i dnie, czy też w kształcie U tworząc swego rodzaju korytko w którym znajdą się kamyki?Zaletą pierwszego rozwiązania wydaje się być to, że woda będzie odprowadzana od ścian, zaś drugiego - że zielsko nie wlezie z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.05.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Dzięki za podpowiedzi. Zdecydowaliśmy się juz wstępnie na płytę chodnikową barwioną (ceglastą). Skoro jakaś ścieżka musi być... Eeee tam zaraz musi być. U mnie będzie chodnik niezależnie. Jakoś sobie nie wyobrażam przemykania się pod ścianami Dziecko chyba jakoś ujarzmię a co do liści to odkurzacz poza funkcją wsysania ma funkcję dmuchania, więc jakoś sobie poradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts