bobiczek 21.05.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Miałem kiedyś nieprzyjemność.Stałem w niedzielę, ludzie obok do kościoła szli i z pogardą spoglądaliW sumie to tylko był pracownik - od lat zaprzyjaźniony, za popirdułkę go zamknęli.Przechodzenie prze bramki. trzymanie na dworze, rozbieranie "odwiedzającego", rozrywanie zupek, krojenie szynek na pół................Uważacie że Ci spod bramy zasługują na pogardliwe spojrzenia tych - którzy nie wiedzą nawet o co coman?Myslicie że w aresztach i w więzieniach siedzą Ci którzy tam być powinni?Myśleliście kiedyś tymi kategoriami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 21.05.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 W drodze do i z pracy mijam zakład karny. Rano kolejka przed wejściem. I zawsze stoją tam TYLKO kobiety - matki i kobiety z małymi dziećmi.I żal mi ich - taka przychodzi mi pierwsza myśl do głowy na ich widok. Nie pogarda, niechęć, ale żal i współczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_sp 21.05.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Nikt nie zasługuje na pogardę Kiedyś starałem sie o pracę - życie mnie zmusiło a tylko tam był etat z w miarę godziwą pensją. Więc mialem bezpośrednią przyjemność spotkać się z pogardą przechodzącej osoby. Było to rankiem około 7.00 stałem pod brama wejsciową z torbą, w torbie rzecz - w tym dniu miałem test sprawnościowy- Dzień wcześniej odwiedziłem fryzjera, który mnie dosyć krótko ostrzygł. Wyraz twarzy i pogarda w oczach - wrażenie nizapomniane Po kilku godzinach po zakończonych testach spotkałem sie twarzą w twarz z ą osobą - mieliśmy zaparkowane obok siebie samochody Wyraz zdziwienia w oczach gościa - wrażenie niezapomniane Ja uważam że w naszym tzw. praworządnym kraju wyroki skazujące na odsiadkę zapadają tylko lub w większej części na osobach winnych ale słabych. Osobach, które popełniły błąd przez głupote, które za karę powinny odpracować, zapłacić za szkodę, podlegać pod kuratora itp. Ale takie sprawy są dobre statystycznie dla sądów Drugą grupą tą dużo mniejszą skazanych są winni, których przebieg spraw karnych umożliwia wykazanie sie prokuratorowi, obrońcy itp. I ostatnią grupa najmniejszą są te osoby których zeznania mogą zaszkodzić komuś ważnemu. I tacy winni idą na układy lub ich sprawy ciągną się aż do przedawnienia lub wyroku uniewinnającego - bo co tu dużo mówić - 1) hipotetyczny przykład synalek prominenta gwałci dziewczynę - sprawa bardzo prosta, przewód dowodowy udowadnia winę, ale prominentny tatuś ma duże wpływy, są nowe ekspertyzy, nowi biegli sądowi i synalek dostaje wyro w zawieszeni. 2) Taka sama sytuacja tylko tatuś synalka jest pracownikiem z pensją srednią krajową bez wpływów/znajomości - wyrok 5 lat zamknięcia Sprawa 1. wyciszona Sprawa 2. nagłosnina przez wszystko i wszystkich możliwych - prokuratura i sądy się wykazuje, statystyka zamknięć z brutalne przestępstwo rośnie. Ale czy to jest praworządność Myslicie że w aresztach i w więzieniach siedzą Ci którzy tam być powinni? Uważam, że nie w każdym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 21.05.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Nikt nie zasługuje na pogardę polemizowałbym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 21.05.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 jestem identycznego zdania jak Arek odnośnie polskiego sądu można pisać naprawdę wiele rzeczy tak samo o wyrokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 21.05.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 .................................................................................. ............................................................................................................. Myslicie że w aresztach i w więzieniach siedzą Ci którzy tam być powinni? Myśleliście kiedyś tymi kategoriami? Humanisci maja jednak w zyciu prosciej - pytania egzytencjonalne gnebia ich w szkole sredniej - pozniej zabieraja sie za trzepanie pieniedzy i uzywanie zycia Nie pisal poeta " ....taka pajeczyna, ze bak sie przebije a na muche wina " ? ! !! O roznych slynnych wiezniach nie chce mi sie pisac...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 21.05.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 O roznych slynnych wiezniach nie chce mi sie pisac...... Hannibal Lecter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 21.05.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Na przyklad...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 21.05.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 odnośnie polskiego sądu można pisać naprawdę wiele rzeczy tak samo o wyrokach Oj można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 21.05.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Jeśli już gardzić to raczej tymi co w środku a nie tymi co na zewnątrz A tak na marinesie to Ktoś chyba kiedyś "radził" aby głodnego nakarmić a skazanego odwiedzać? Albo mi się coś pop...ło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 21.05.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Jeśli już gardzić to raczej tymi co w środku a nie tymi co na zewnątrz A tak na marinesie to Ktoś chyba kiedyś "radził" aby głodnego nakarmić a skazanego odwiedzać? Albo mi się coś pop...ło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.05.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Ocenianie grupy róznych ludzi (gdzeikowliek stoją czy "siedzą") jest generalizowaniem. Mam tylko tyle do powiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.05.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Nie sądźcie, bo sądzić was będą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 21.05.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Gdy pracowałam jeszcze w naszym wojewódzkim, miałam codzienny spacerek koło aresztu, jak ja lubiałam patrzeć na tych grypsujących czaaad jedni w oknach z kratami drudzy na chodniku, miedzy nimi 20 metrów przestrzeni....a oni tak po cichu mówią do siebie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 21.05.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 ...., za popirdułkę go zamknęli. a konkretnie za co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 21.05.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Piszecie o więźniach i odwiedzających?Ja Wam powiem o pracownikach pewnej firmy.Byłem tam służbowo i widziałem jak na koniec szychty wszyscy się ustawiali w kolejce i przechodzili przez bramkę z czujnikami.Za bramką strażnik po kolei obmacywał każdego.I diamentów czy biżuterii tam nie produkowali.Obóz pracy.Żal tych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.05.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 bardzo duzo jest takich firm. Bardziej mnie mierzi oznaczanie ludzi - np. kolorowe czapeczku - każdy kolor to innych dział. Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 22.05.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Piszecie o więźniach i odwiedzających? Ja Wam powiem o pracownikach pewnej firmy. Byłem tam służbowo i widziałem jak na koniec szychty wszyscy się ustawiali w kolejce i przechodzili przez bramkę z czujnikami.Za bramką strażnik po kolei obmacywał każdego. I diamentów czy biżuterii tam nie produkowali. Obóz pracy. Żal tych ludzi. bardzo duzo jest takich firm. Bardziej mnie mierzi oznaczanie ludzi - np. kolorowe czapeczku - każdy kolor to innych dział. Masakra. A podobno dyrekcje i zarządy wywodzą się z chrześcijańskiego kraju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 22.05.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Nie mam cienia wątpliwości, że nie wszyscy, którzy siedzą powinni tam być. (część niewinna, część powinna mieć inne kary). Nie rozumiem pogardy "uogólnionej" - świadczy raczej o gardzącym. Uderzyło mnie w opisie bobiczkowym, złe traktowanie odwiedzającego. I to mnie rusza. Rozumiem pokrojone szynki czy zupki (choć mogliby sobie strzelić po prostu lotniskowy monitorek z demobilu), bo nie po to się trzyma więźniów w izolacji, żeby sobie nowym pilnikiem nawzajem oczy wydłubywali czy coś w tym guście. Ale nie rozumiem trzymania odwiedzających bez powodu na dworze i traktowania, które wyraźnie budzi poczucie naruszenia godności. Oni nie mają wyroków. tez jestem ciekawa co to "siedzieć za popierdołkę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 22.05.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 pracownicy też podobno pochodzą z chrześcijańskiego kraju. Prawdopodobnie nie zdajecie sobie sprawy, jak ludzie kradną. I to nie z biedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts