Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom energooszczędny - fakty i mity

lukassus

budję/budowałem,-am dom energooszczędnie  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. budję/budowałem,-am dom energooszczędnie

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów,

planuję budowę domu. Upieram się przy wyborze projektu energooszczędnego, gdzie w orientacyjnym kosztorysie są już uwzględnione wszystkie rozwiązania energooszczędne (pozwoli to zbudować porządnie ocieplony dom, bez specjalnych niespodzianek w kosztach, wiadomo że bierze się poprawkę ok.20% in plus). Spośród wszystkich pracowni projektowych, wydaje mi się, że Lipińscy specjalizują się w projektowaniu takich domów, dlatego skłaniam się do wyboru projektu od nich (http://www.lipinscy.pl/energo_projects.xml?page=1).

Zastanawiam się tylko, czy moje myślenie jest poprawne, dlatego piszę tego posta.

Dom energooszczędny to dobrze ocieplone ściany, podłoga, dach, wentylacja mechaniczna (drogi rekuperator), porządne okna i drzwi, często kominek z płaszczem wodnym i baterie słoneczne.

Większość projektów jest NIE-energooszczędnych, dlatego ich orientacyjne kosztorysy, chcąc budować energooszczędnie na pewno znacznie wzrostną.

Jestem ciekawy jak ma się teoria do praktyki? Czy ktoś zbudował dom enerooszczędny i nakłady poniesione dają mu teraz wymierne korzyści? Czy budując raz jeszcze budowalibyście energooszczędnie?

Zewsząd docierają do nas informacje o budowaniu energooszczędnym. Robi się na to moda. Wiadomo, moda kreuje rynek.

Czy rzeczywiście jak jest napisane że dom potrzebuje 60kWh/m2 rocznie, to budując zgodnie z projektem, tyle faktycznie jest.

Dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami i przemyśleniami.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom energooszczędny to dobrze ocieplone ściany, podłoga, dach, wentylacja mechaniczna (drogi rekuperator), porządne okna i drzwi, często kominek z płaszczem wodnym i baterie słoneczne.

znajdz temat "dom pasywny, 3 lub 5 litrowy", przeczytaj a nie będziesz miał pytań. Tak na zachętę:

1. Drogi rekuperator: jest często w cenie wcale nie tanich kominów wentylacyjnych

2. Im lepiej docieplony dom tym mniej wyszukane sposoby na dostarcznie mu ciepła.

3. Okna: moje 3 szybowe kosztowały 600 zł więcej niz dwuszybowe. :wink:

Czzęsto wybudowanie domu pasywnego/energooszczędengo jest takim samym kosztem jak wybudowanie domu tradycyjengo.

Udanych przemyśleń.

coulignon - dzięki

topic, który polecasz jest tutaj i jest baaardzo długi (założony w 2005r.).

Ja jestem przekonany co do budownictwa energooszczędnego.

Mam znajomych, którzy domy budowali w latach 90tych. Mają doświadczenie i jednocześnie ich myślenie jest inne. Pokazując im koszty ogrzewania domu np.60kWh/m2, czyli dla domu 190m2 będzie to ok.100zł/mc (gaz, 1m3 gazu = 10,5kWh, koszt 1m3 gazu to ok.1zł.) słyszę cyniczne "w teorii". Ja domu nie budowałem, niektórzy z nich mają i po 3 zbudowane domy za sobą plus inne budowy i utrzymują te budynki, dlatego to daje tak do myślenia.

Zastanawiam się, ile % wzrastają orientacyjne koszty budowy domu tradycyjnie ocieplanego, podawane przez biura projektowe, gdy chcemy je zbudować energooszczędnie.

dośc proste:

załóżmy że elawacja to 200m2, dach tyle samo, podłoga w gruncie 100m2

Dom 40 kwh/m2/rok moża uzyskać przy izolacji: (w nawiasie podaje jakie jest standardowe dla domu 120 kwh/m2/rok

1. ściana 20 cm styro (12cm) różnica w koszcie 1600 zł

2. poddasze 30 cm wełny (20 cm) róznica 2000zł

3. wentylacja mechaniczna (grawitacyjna) różnica ?? powiedzmy 5000zł

4. okna 3 szybowe (dwuszybowe) różnica 1000zł

5. podłoga styro 20 cm (10 cm) 1500zł

Czyli różnica ok 10 000zł. Ale tylko teoretycznie.

Bo trzeba sie zastnawić czy w domu 3-4 litrowym jest nam potzrebne centralne ogzrewanie z rurkami, przyłączami, kominami i kotłownią. Na to tzreba wydać jakieś 30 000 zł. Bo moim zdaniem można się opędzić za pomocą konwektorów elektrycznych i mat grzewczych za 4000 zł. Koszt ogrzewania domu o powirzchni 150m2 wynosi 150m2*40kwh/m2/rok = 6000kWh. Przy obecnych cenach prądu daje to 2400zł za rok A pomyśl że na etapie inwestycji zostało Ci całkiem sporo grosza.

Mylicie pojęcia: dom energooszczędny to jest dom który nie potrzebuje wynalzków typu baterie słoneczne. Ideą domu energoszczędnego jest to że on nie potrzebuje zbyt dużej ilości energii.

Fotowoltanika na razie jest zbyt droga żeby miała sens ekonmiczny.

Mają doświadczenie i jednocześnie ich myślenie jest inne. Pokazując im koszty ogrzewania domu np.60kWh/m2, czyli dla domu 190m2 będzie to ok.100zł/mc (gaz, 1m3 gazu = 10,5kWh, koszt 1m3 gazu to ok.1zł.) słyszę cyniczne "w teorii".

No, ta kalkulacja to faktycznie teoria.

1m3 gazu, który daje teoretycznie te 10.5kWh kosztuje u mnie (może się minimalnie różnić, ale nie o tyle) - 1.73 zł. Do tego dochodzi rocznie 500 zł opłat stałych. I sprawność instalacji. Dla podanego domu liczył bym bardziej ok. 200zł/m-ąc średniorocznie przy 60kWh/m2.

Mylicie pojęcia: dom energooszczędny to jest dom który nie potrzebuje wynalzków typu baterie słoneczne. Ideą domu energoszczędnego jest to że on nie potrzebuje zbyt dużej ilości energii.

Fotowoltanika na razie jest zbyt droga żeby miała sens ekonmiczny.

No wlasnie a ktos to liczyl kiedys? Prosty zestaw 4 panele po 15 vat kazdy plus regulator ladowania akumulatora i akumulator z glebokim cyklem to wydatek rzedu 900 PLN za zestaw ogniw i 300 PLN za akumulator.Cale oswietlenie zewnetrzne domu i czesc wew. wykonac 12 voltowe i wszystko razem spiac!

Fajnie by bylo jakby jakis elektryk to obliczyl czy mozna na tym wyjsc na plus i za jaki okres czasu.

Zastanawiam się, ile % wzrastają orientacyjne koszty budowy domu tradycyjnie ocieplanego, podawane przez biura projektowe, gdy chcemy je zbudować energooszczędnie.

Oj trudno wyliczyć.

Najtrudniejsze moim zdaniem jest przekonanie samego siebie. Gdy tego dokonasz już na etapie wyboru projektu, zaadaptujesz projekt dla potrzeb energooszczędności to reszta idzie już gładko.

Nie wprowadzasz później nerwowych zmian, które zwykle kosztują.

Wtedy wyliczenie coulignona jest prawdziwe.

Zmień sposób myślenia, zaakceptuj go i buduj zgodnie z przyjętą koncepcją. Wtedy dom 4-5 litrowy nie jest droższy od tzw. zwykłego 12 litrowca.

By bilans się zgadzał ja zrezygnowałem z centralnego ogrzewania na rzecz akumalacji elektrycznej (piece i kable). Z uwagi na zakup pompy ciepła do CWU moje koszty (zwiększenie izolacyjności cieplnej + system grzewczy) są porównywalne do ogrzewania gazowego, ale z kotłem z najwyższej półki typu Viessmann z zasobnikiem warstwowym.

Ja mam nadzieję na dom 3 litrowy, jak będzie... nie omieszkam opowiedzieć.

pzdr

No wlasnie a ktos to liczyl kiedys? Prosty zestaw 4 panele po 15 vat kazdy plus regulator ladowania akumulatora i akumulator z glebokim cyklem to wydatek rzedu 900 PLN za zestaw ogniw i 300 PLN za akumulator.Cale oswietlenie zewnetrzne domu i czesc wew. wykonac 12 voltowe i wszystko razem spiac!

Fajnie by bylo jakby jakis elektryk to obliczyl czy mozna na tym wyjsc na plus i za jaki okres czasu.

15Wx4= 60W. Zakładajac pełna wydajnośc przez 8 godzin dziennie przez cały rok (raczej optymistyczne) to wychdzi 60W*365*8=175 kwh. Czyli zaszczędzisz w ciagu roku 70 zł. Zanim instalacja Ci sie zwróci to będziesz musiał kupic nowy akumluator. I tak wkoło Macieju. :wink:

możecie też popatrzeć na to z innesj strony - porównując ceny materiałów budowalanych w tym i zeszłym roku, albo 2 lata temu.

ceny jakie płaciłem w 2007 i 2008 za materiały to teraz byś wybudował baaardzooooo energooszczędnie.

w zeszłym rku kupowałem swispoora 0,031 za 195 m3 a teraz można za 160 kupić, a o porothermię czy stali nie wspomnę.....

jeżeli będziecie budować w tym roku, to wymniesie Was energooszczędny dużo taniej niż zwyczajny w zeszłym roku.

abstrahując od tego czy i ile więcej to kosztuje...

kasę na budowę można załatwić... jakoś tak większość ludzi ma, że na inwestycje da się uzbierać...

a potem co miesiąc, co rok płacić... to już ciężej. schodzi z bieżącej kasy. blokuje inne, kolejne inwestycje czy zwykłe przyjemności.

oczywiście to niby można przeliczyć, że inwestycja większa o X to ileśtam odsetek od oszczędności lub kredytu... ale budżet rodzinny to nie firma, to trochę inaczej działa :)

ja niestety, zacząłem o energooszczędnych czytać, jak już kończyłem budowę i trochę żałuję... co prawda 120kWh/m2 mi nie wyszło, ale do 3-4 litrowego też raczej daleko.

My zakupiliśmy projekt energooszczędny. Ewentualne zwiekszenie kosztów to: styropian, okan 3 szybowe, (+; - ) rożnica w wentylacji mechanicznej do grawitacyjnej. Dolozyłam jeszcze GWC - aby obniżyć poźniejsze rachunki za prąd, bo ze wzgledu na koszty podłączenia gazu, bedę ogrzewała domek i wode pompą ciepła. Budowę zaczynamy w lipcu, dam znac ile i co kosztuje. Kosztorys mamy o ok. 10 % wyższy niż domu standardowego 120 l.

dośc proste:

To chyba różnica na jednym oknie? Za same profile 5-6 komorowe na średni domek trzeba dopłacić jakieś 2-4 tys. Jeśli chcesz standardowe szyby 1,0 zamienić na np 0,7 to koszt wzrośnie o dodatkowe jakieś 7-10 tys (za m2 szyby trzeba będzie dopłacić od 150-300 zł zależnie od rodzaju szyby). Więc to chyba nie jest taki "tysiaczek".... CHoć widzę, że budujesz taki dom więc powinieneś mieć orientację dobrą i praktyczną...

Co do kominów wentylacyjnych to też nie jest tak hop siup, gdyż np. tam gdzie jest gaz i tak musi być grawitacja. garaż też oddychać musi. Przy kominku też czasem są problemy jak nie ma kratki (kominiarze i te sprawy)...

Ja chcę wybudować dom w miarę energooszczędny ale bez przesady, na pewno nie idę w kierunku typowego-pasywnego. Na elewacji 15 cm starczy, podłoga raczej typowo, dach 20-30 cm + deskowanie. Okna z ciepłym profilem i szybami 1,0. Do tego instalacja gazowa kondensacyjna - może kiedyś jakiś solarek do c.w.u.

Realnie ocenić "czy to się opłaca" i "kiedy się zwróci" się wg mnie nie da. Trzeba byłoby wybudować 2 domy koło siebie, dokładnie takie same z różnicą w termoizolacji, i posadzić w nim 2 takie same rodziny z takimi samymi upodobaniami. A to nie realne.

dośc proste:

To chyba różnica na jednym oknie? Za same profile 5-6 komorowe na średni domek trzeba dopłacić jakieś 2-4 tys. Jeśli chcesz standardowe szyby 1,0 zamienić na np 0,7 to koszt wzrośnie o dodatkowe jakieś 7-10 tys (za m2 szyby trzeba będzie dopłacić od 150-300 zł zależnie od rodzaju szyby). Więc to chyba nie jest taki "tysiaczek"....

Nawet czasami mniej niż tysiąc... Ja do "potrójnej" szyby musiałem dopłacić 19 zł do każdego metra kwadratowego (okna Jezierski).

Na początku warto się zastanowić co chcemy osiągnąć. Jeśli liczą się tylko koszty to należy wszystkie wziąć pod uwagę. Również koszty kredytu.

Podawanie za przykład brak konieczności pewnych inwestycji przy koncepcji energoooszczędnej nie jest do końca w porządku. Teoretycznie może tak być, ale z reguły nie jest.

Przy wentylacji mechanicznej można zaoszczędzić na kominach, ale pod warunkiem, że nie mamy kominka, bo wtedy dołożenie dodatkowych kanałów już tak nie kosztuje, okna trójszybowe też mogą nie kosztować sporo więcej, ale zależy do czego porównujemy. Jak do drogich okien to OK, ale nie decydując się na system trójszybowy nie musimy kupować drogich okien.

Od wszystkiego są wyjątki, a jak świat światem stoi dom oszczędniejszy od takiego samego mniej oszczędnego nie będzie kosztował tylko grosze mniej.

Dla mnie świetnym przykłaem są żarówki energooszczędne.

Jeśli kupimy ich dużo zamiast zwykłych to zaoszędzimy na prądzie wymierne pieniądze, ale czy one przeważą koszt kredytu na ich zakup? Może tak, ale jeśli doliczyć ryzyko uszkodzenia takiej żarówki (mi już kilka razy się zdarzyło) to finansowo nie jest to bardzo opłacalne. Doliczmy do tego cechy ludzkie, czyli mam tanio to czemu mam sobie żałować i wnioski każdy może sobie sam wyciągnąć. Niby taniej, ale nie do końca i nie dla każdego.

cześć wszystkim

my tez staramy budować się energooszczędny domek (140 mkw), ale z tymi oszczędnościami to nie do końca jest tak różowo. Jesteśmy na razie na etapie stropu. Różnice na samych oknach ( 9 + 8 dachowych) to min. 5000 - 7 000. Nie wiem czy sformułowanie "ciepły montaż" jest równoznaczne z opcja + 5000, ale w wielu przypadkach właśnie tyle nam wyceniają, różnica na styropianie to ok. 6 000, a na wentylacji to już wogóle - wyceniona przez specjalistów wynosi nas 23 000 + VAT, wiec nie sądzę ze różnica to 5 000. a to przecież tylko początek wydatków

Smakor - ale są też promocje takie jak:

W naszej ofercie jest już szyba o współczynniku przenikania k=0,6 !!!

Zasady promocji:

* dopłata do pakietu szybowego 4/14/4/14/4 k=0,6 w oknie Elita - 29 zł/m2
   * dopłata do pakietu szybowego 4/14/4/14/4 k=0,6 w oknie Exclusive - 1 zł/m2

Ja do swoich okien dopłacałem coś kolo 5% - nie pamiętam teraz dokładnie :) Ale to inny producent.