Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom energooszczędny - fakty i mity

lukassus

budję/budowałem,-am dom energooszczędnie  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. budję/budowałem,-am dom energooszczędnie

Recommended Posts

Najczęściej wszyscy; od projektantów, poprzez producentów, a skończywszy na wykonawcach chcą najnormalniej na tej energooszczędności po prostu zarobić i ten aspekt też trzeba brać pod uwagę.
Jestem tego najlepszym przykładem. Na budowie swojego domu zarobiłem, a właściwie zaoszczędziłem, sporo, bo byłem sam projektantem, kierownikiem budowy, inwestorem, a w wielu wypadkach także wykonawcą ;).

Z jednej strony było mi o niebo łatwiej niż większości inwestorom budującym domy energooszczędne, a z drugiej strony w razie popełnionego błędu pretensje mogę mieć tylko do siebie :(.

Oczywiście trzeba budować energooszczędnie, ale bez przesady. Jeżeli jest bryła budynku, która bardzo nam się podoba i jest funkcjonalna, to przecież nie będziemy budować domu w kształcie kuli, bo taki jest najbardziej energooszczędny i zyskamy na tym ca 100, czy 300zł w skali roku.
Kula byłaby optymalnym kształtem tylko wtedy, gdyby wokół panowała jednakowa temperatura. Dom stojący na ziemi, która jest niezłym izolatorem będzie miał inny kształt. Jeżeli weźmiemy pod uwagę wpływ słońca to kształt ponownie trzeba zmienić. W wielu wypadkach budownictwo ludowe jest kwintesencją energooszczędności - przez wieki wypracowano optymalny dla danego klimatu kształt domu. W końcu energooszczędność nie jest jedyną cechą którą dom musi posiadać.

Na koniec coś już bardziej konkretnego.

Przed sezonem grzewczym spotkałem właściciela domu pasywnego, który wiele sobie obiecywał po pasywności swojego domu. Niestety w środku zimy (w zasadzie lekkiej) był rozczarowany zapotrzebowaniem kominka na opał i orzewanie domu.

Trudno się dziwić. Po budowie dom pewnie miał wiele wilgoci technologicznej, instalacje nie były jeszcze wyregulowane. Zapytaj go o to samo za kilka lat - dopiero wtedy jego ocena będzie miarodajna.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:(.

Oczywiście trzeba budować energooszczędnie, ale bez przesady. Jeżeli jest bryła budynku, która bardzo nam się podoba i jest funkcjonalna, to przecież nie będziemy budować domu w kształcie kuli, bo taki jest najbardziej energooszczędny i zyskamy na tym ca 100, czy 300zł w skali roku.
Kula byłaby optymalnym kształtem tylko wtedy, gdyby wokół panowała jednakowa temperatura. Dom stojący na ziemi, która jest niezłym izolatorem będzie miał inny kształt. Jeżeli weźmiemy pod uwagę wpływ słońca to kształt ponownie trzeba zmienić. W wielu wypadkach budownictwo ludowe jest kwintesencją energooszczędności - przez wieki wypracowano optymalny dla danego klimatu kształt domu. W końcu energooszczędność nie jest jedyną cechą którą dom musi posiadać.

Na koniec coś już bardziej konkretnego.

Przed sezonem grzewczym spotkałem właściciela domu pasywnego, który wiele sobie obiecywał po pasywności swojego domu. Niestety w środku zimy (w zasadzie lekkiej) był rozczarowany zapotrzebowaniem kominka na opał i orzewanie domu.

Trudno się dziwić. Po budowie dom pewnie miał wiele wilgoci technologicznej, instalacje nie były jeszcze wyregulowane. Zapytaj go o to samo za kilka lat - dopiero wtedy jego ocena będzie miarodajna.

Przejęzyczyłem się.

Oczywiście miałem na myśli 1/2 kuli.

Nie chcę dolewać dziegciu do tej beczki miodu, ale chciałbym bardzo poznać opinię użytkowników domów pasywnych.

Jak dotąd wypowiadają się tylko budujący takie domy i nie dziwię się ich entuzjazmowi, ale dlaczego nikt nie wypowiada się o swoich doświadczeniach, mieszkając już w domu pasywnym? Czy jeszcze za wcześnie na takie doświadczenia?

Pozdrawiam.

A co powiesz o projekcie Berlin DCP181 z lipinscy.pl ?

Ma EA=15,8 kWh/(m²rok) i ma garaż dwustanowiskowy! w bryle budynku w kształcie T coś w stylu Wspaniałego z Muratora i ma 2 podcienie!. Dochodzę do przekonania, że jednak wartość A/V ma b. duże znaczenie dla wartości zapotrzebowania na ciepło. Ten Berlin ma wysoką ściankę kolankową (wizualnie aż za wysoką dla mnie).

Raczej mało wiarygodny ten współczynik. wychodzi pasywny a izolacja jak w energooszczędnym.

Raczej nie sugerowałbym się - mam projket Lipinskich i znalazłem w nim kupę błędów. To tez mi wygląda na błąd.

A co powiesz o projekcie Berlin DCP181 z lipinscy.pl ?

Ma EA=15,8 kWh/(m²rok) i ma garaż dwustanowiskowy! w bryle budynku w kształcie T coś w stylu Wspaniałego z Muratora i ma 2 podcienie!. Dochodzę do przekonania, że jednak wartość A/V ma b. duże znaczenie dla wartości zapotrzebowania na ciepło. Ten Berlin ma wysoką ściankę kolankową (wizualnie aż za wysoką dla mnie).

Raczej mało wiarygodny ten współczynik. wychodzi pasywny a izolacja jak w energooszczędnym.

Raczej nie sugerowałbym się - mam projket Lipinskich i znalazłem w nim kupę błędów. To tez mi wygląda na błąd.

Pytanie co to jest ten wskaźnik EA ?

Chodzi penie o dom Boston DCP181 - http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=71505&page=1

Tu można obejrzeć ŚChE dla niego :

http://www.lipinscy.pl/upload_module/wysiwyg/certo/BOSTON-DCP181.pdf

Bardzo dobre wskaźniki osiągnięto dzięki zastosowaniu kotła na węgiel + kolektory słoneczne do ciepłej wody użytkowej. Do tego wentylacja z odzyskiem ciepła + GWC, ciepła stolarka okienna i drzwiowa.

właśnie kurdę nie mogę otwrzyć świadectwa...
Spróbuj później. U mnie otwiera się bez problemu. Czasami warto pobrać plik, a potem go otworzyć. Zapomiałem dodać jeszcze, że w świadectwie uwzględniono ocieplenie ścian z Silki styropianem Platinium Plus gr. 20cm :).

Pytanie co to jest ten wskaźnik EA ?

Chodzi penie o dom Boston DCP181 - http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=71505&page=1

Tu można obejrzeć ŚChE dla niego :

http://www.lipinscy.pl/upload_module/wysiwyg/certo/BOSTON-DCP181.pdf

Bardzo dobre wskaźniki osiągnięto dzięki zastosowaniu kotła na węgiel + kolektory słoneczne do ciepłej wody użytkowej. Do tego wentylacja z odzyskiem ciepła + GWC, ciepła stolarka okienna i drzwiowa.

Tak chodzi o Boston DCP181. Otworzyłem ten pdf i faktycznie roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energię użytkową dla ogrzewania i wentylacji wynosi Ea=15,84 kWh/m2rok ! Wskażnik A/Ve = 0,55.

Ściągnąłem sobie Certo H i są tam certyfikaty dla wielu projektów z lipinscy.pl.

Nastepny ciekawy projekt Hamilton LMP 94 http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=55849

Ma on EA=55,7 kWh/(m˛rok) przy standardowym ociepleniu, 2 lukarnach, wykuszu i uwaga przy wentylacji grawitacyjnej!!!

Nastepny ciekawy projekt Hamilton LMP 94 http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=55849

Ma on EA=55,7 kWh/(m˛rok) przy standardowym ociepleniu, 2 lukarnach, wykuszu i uwaga przy wentylacji grawitacyjnej!!!

Nadal nie kojarzę co to jest to EA.

Warto jednak zauważyć, że dane te liczone są dla Wrocławia, który jest jednym z najcieplejszych miejsc w Polsce.

Nadal nie kojarzę co to jest to EA.

Warto jednak zauważyć, że dane te liczone są dla Wrocławia, który jest jednym z najcieplejszych miejsc w Polsce.

Ea-zapotrzebowanie na ciepło do ogrzania (ogrzewanie i wentylacja), czyli to co przeciętnego Kowalskiego najbardziej interesuje pod względem energooszczędności domu.

Myślisz, że dla innych części Polski ten wskaźnik skoczy mocno w górę? Jeżeli tak to o ile?

Myślisz, że dla innych części Polski ten wskaźnik skoczy mocno w górę? Jeżeli tak to o ile?
Akurat tego budynku nie przeliczę Ci, ale dla jednego z budynków, dla których robiłem ŚChE wskaźnik energii pierwotnej EP wynosi:

- Kasprowy Wierch - 244,89kWh/m2/rok,

- Suwałki - 173,08 kWh/m2/rok,

- Wrocław - 133,57kWh/m2/rok,

- Kołobrzeg - 123,72kWh/m2/rok,

- Świnoujście - 117,32kWh/m2/rok.

Na Kasprowym pewnie się nie wybudujesz, ale pomiędzy Suwałkami i Śwnoujściem też jest szokująca różnica (w Suwałkach prawie 50% więcej w porównaniu ze Świnoujściem).

Dla tego budynku wartość EPmax wynikająca z "Warunków technicznych..." wynosiła 167,46kWh/m2/rok. Jak widać w Suwałkach wartość ta nie jest spełniona.

Oczywiście takie różnice nie muszą wystąpić dla każdego budynku.

Mi się wydaje, że ten doskonały (jak w pasywnym) wskaźnik EA bierze się stąd, że do powierzchni wliczony jest najprawdopodobniej garaż (dość duży), a wiadomo : wymagania temperaturowe dla garażu są niskie. Reszta to już zastosowanie matematyki do marketingu :):)

Ja jak u siebie liczyłem w ozc z garażem to też mi podaje niemal pasywniaka, a jak dokonam korekty "na garaż" to ledwo 6 przebijam :)

• 2 weeks później...

Proponuje ściągnąć sobie program do certyfikacji energetycznej budynków Certo z http://www.cieplej.pl

Otóż są tam projekty z biura lipinscy.pl i oraz domek LMP94.

Na podstawie tego co tam podają w tym programie to na poddaszu tego domu jest wentylacja mechaniczna chociaż wszędzie jest mowa tylko o went. naturalnej?

Zmieniając went. mechaniczną z odzyskiem na zwykłą naturalną(wymiana 1/h) w tym programie już tak ten domek nie wygląda ciekawiej (wzrost Ep z 103 na 129).

Następnie zmieniając krotność wymiany powietrza w domu w którym panuje went. naturalna z 1 krotność kubatury pomieszczenia na godzinę na 0,3 krotność na godzinę to zapotrzebowanie na energię leci mocno w dół.

Krotność wymiany powietrza jest kluczem do sukcesu w domach z went. grawitacyjną ...